Billige fliser (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Billige fliser

Planlegger du å pusse opp boligen ved å legge nye fliser på bad, kjøkken eller andre steder? Oppussing kan fort bli dyrt, og mange ønsker derfor å finne billige fliser. Finner du prisgunstige fliser kan du potensielt spare deg selv for store kostnader.

Her skal vi se nærmere på ulike fliser som er relativt billige, og forklare hva som skiller dyre og billige fliser.

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Først og fremst: Hva karakteriseres som «billige» fliser?

Hva som er «billig» og «dyrt» er i stor grad subjektivt. Når det kommer til fliser, er det stor variasjon i pris. Det én person mener er dyrt, vil kanskje oppfattes som billig av en annen.

Vi kan imidlertid ta utgangspunkt i at billige fliser koster under 1 000 kroner per kvadratmeter, dersom vi snakker om ordinære gulv- eller veggfliser.

Er det derimot snakk om mosaikkfliser, er prisnivået generelt sett noe høyere. Her kan vi gjerne ta utgangspunkt i at alt under 4 000 kroner per kvadratmeter er en gunstig pris.

Det er imidlertid mulig å få tak i langt billigere fliser enn dette. Mosaikkfliser kan fås til rundt en tusenlapp per kvadratmeter om du leter de riktige stedene. Når det gjelder veggfliser kan du også finne svært billige alternativer som koster omkring en hundrelapp per kvadratmeter.

Kan billige fliser være av høy kvalitet?

Ja! Det er fullt mulig å finne billige fliser som er laget av robuste og varige materialer, både til innendørs og utendørs bruk. Om du ønsker å legge fliser som kan vare i mange år fremover, trenger du derfor ikke å tømme lommeboken din.

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at dyre fliser generelt sett assosieres med høyere kvalitet enn billige. Det ene utelukker imidlertid ikke det andre, og vi har funnet mange billige fliser av god kvalitet. Disse skal vi straks se nærmere på.

Hva skiller billige fliser fra dyre?

Mange er usikre på hva som er best å kjøpe av dyre og billige fliser. Er det egentlig noen merkbar forskjell, eller er det bare prislappen som er ulik?

Her skal vi se nærmere på ulike faktorer som ofte har innvirkning på prisen når du skal kjøpe fliser.

Merkevare

Merkevare er en viktig kostnadsdriver når det kommer til valg av fliser. Enkelte merker markedsføres gjerne som mer eksklusive eller spesielle, noe som også bidrar til høyere etterspørsel. Dette gjør igjen at leverandøren kan skru opp prisen, og produktet blir dyrt.

Når det kommer til fliser, finnes det mange merkevarer og leverandører. Blant de billigere og dem som befinner deg i det midtre prissjiktet, kan vi nevne følgende:

Materialer

Det finnes fliser av mange forskjellige materialer. Her kan vi blant annet nevne naturstein, keramikk og plast. Billige fliser er gjerne laget av keramikk eller plast, fremfor naturstein. Fliser av naturlig stein, som marmor, skifer eller granitt, koster ofte litt mer.

Et annet populært alternativ er «porcellanato»-fliser. Disse består av oppmalt stein som ved hjelp av varme og press omgjøres til stein igjen. Dette gjør flisene svært robuste og støtsikre, og de får også høyere ripefasthet. Disse flisene er også kjent for å koste litt ekstra.

Hvorvidt et materiale er dyrt eller billig, avhenger for eksempel av produksjonsmetode, tilgjengelighet og etterspørsel. Materialer som er lite tilgjengelig og høyt etterspurt, vil som regel koste mer enn materialer som er enkle og billige å produsere.

Design og overflate

Billige fliser kan også skille seg fra dyre fliser når det kommer til design og form. Dyre kvalitetsfliser har som regel rette hjørner og kanter, noe som tillater deg å ha smale, elegante fuger.

Billige fliser er som regel ferdig behandlet etter at de er brent. Dyre fliser behandles gjerne videre med en diamantsliper og laseroptikk, noe som sikrer helt rette kanter og eliminerer ujevnheter. Flisene formes, slipes og kalibreres til perfeksjon.

Dyre fliser kan også skille seg ut med tanke på finish. De er gjerne behandlet og pigmentert ved hjelp av mineraler, og har ofte flere fargepunkter enn billige fliser. Dette gir dem et mer naturtro utseende, og flisene kan imitere alt fra tre til stein på en troverdig måte.

Kvalitet

Kvalitet henger tett sammen med valg materialer. Når vi snakker om kvalitet i forbindelse med fliser, tenker vi først og fremst på flisenes motstandsdyktighet og hardhet. Fliser av høy kvalitet vil for eksempel ikke knuse like lett som fliser av dårlig kvalitet.

Fliser av høy kvalitet har ofte lavere vannopptak også. Porcellanato- og naturstein-fliser er for eksempel ofte frostsikre og trekker til seg minimalt med fuktighet, noe som bidrar til den gode og holdbare kvaliteten.

Men selv om det finnes materialer som av åpenbare grunner koster litt ekstra siden de er eksklusive og robuste, betyr ikke det at billige fliser nødvendigvis har dårligere kvalitet. Mange fliser er både budsjettvennlige og holdbare!

Hvorvidt kvalitet er en viktig faktor for deg som kunde, avhenger kanskje litt av bruksområde. Gulvfliser i høyt trafikkerte områder (som inngangsparti), bør kanskje være litt mer tålelige enn veggfliser i et oppbevaringsrom.

Popularitet og etterspørsel

Tilbud og etterspørsel er viktige drivfaktorer når det kommer til pris, også når det er snakk om flis! Dersom en type flis er veldig etterspurt – for eksempel på grunn av interiørtrender eller positiv medieomtale – kan dette bidra til at leverandørene ser sitt snitt til å øke prisen.

Eksempler på billige fliser

Det er altså visse forskjeller som typisk vil skille dyre og billige fliser, men som sagt vil det også være fullt mulig å finne lekre kvalitetsfliser som ikke koster spesielt mye.

Nedenfor har vi sett nærmere på noen billige og bra fliser som ikke vil skuffe hverken når det kommer til design eller kvalitet.

Billige mosaikkfliser

Mosaikkfliser er populære både på gulv og vegger, og da spesielt på bad og kjøkken. Det som gjør mosaikkfliser så spesielle, er at de kommer ferdig festet sammen på en netting, noe som gjør de lettere å legge.

Mosaikkfliser er ofte dyre. Du kan imidlertid finne eksklusive mosaikkfliser av naturstein til en relativt gunstig pris. Om du ønsker et enda billigere alternativ, er kanskje mosaikkflis av porselen et godt valg.

Billige fliser for utendørs bruk

Utendørs fliser koster ofte litt mer enn innendørs fliser. Dette skyldes at det stilles ekstra krav til kvalitet og frostbestandighet om flisene skal holde seg hele og fine i varierende temperaturer.

Mange utendørs fliser er laget av naturstein, noe som ofte kan være kostbart. Du kan imidlertid også finne billige fliser for utendørs bruk som er laget av for eksempel klinker.

Klinkerflis er keramiske fliser som er laget av for eksempel porselen eller leire. Disse flisene fås i mange ulike prisklasser, men er generelt sett billigere enn fliser laget av naturstein. Du kan imidlertid finne mange billige fliser av keramikk som imiterer naturstein på en god måte.

Du kan også finne budsjettvennlige klinkerflis som imiterer marmor, og disse vil være et langt billigere alternativ til ekte marmorfliser. Samtidig kan flisene være både frostsikre og rektifiserte (jevne), og ha lav grad av vannabsorpsjon. Akkurat som dyre kvalitetsfliser!

Billige fliser til gang og innendørs områder

I mange tilfeller kan du bruke de samme flisene innendørs og utendørs. Om du skal ha gulvfliser innendørs, kan det imidlertid være lurt å finne fliser som er sklisikre. Dette trenger ikke å koste så mye. Det finnes blant annet sklisikre klinkerfliser som imiterer cortenstål.

Noen fliser er laget spesifikt for å brukes innendørs. Et eksempel er disse rektangulære flisene for vegg, som er laget av keramikk. Flisene er nokså porøse, og bør derfor ikke brukes utendørs. Dette er billige fliser som blant annet egner seg bra på kjøkkenveggen.

Det finnes også billige fliser med høy slitestyrke som kan brukes både på gulv og vegg, enten det er på kjøkken, bad eller i inngangspartiet.

Billige fliser til bad og våtrom

Dersom du skal ha fliser på bad eller i andre våtrom, er det viktig å velge fliser som er egnet for fuktige miljøer. Det å pusse opp badet er ofte en kostbar prosess, men det er mulig å finne billige veggfliser til baderom som samtidig er av god kvalitet.

Legg merke til at du bør kontrollere flisenes vannabsorbsjonsevne når du kjøper fliser til bad. På vegger kan flisene ha noe høyere absorbsjonsevne. Gulvfliser i våtrom bør ha en lavere absorbsjonsevne (gjerne lavere enn 0,5–2 %).

Heldigvis er det også mulig å finne billige fliser til badegulv med lav absorpsjonsevne. Gjør du gunstige valg underveis, kan du derfor spare mye penger når du skal pusse opp badet ditt!

Hvorfor kjøpe billige fliser?

Er du usikker på hvorvidt du skal investere i dyre fliser, eller heller kjøpe noen billige? Det kan være vanskelig å vite hva som er best. Når det kommer til stykket, er det også veldig individuelt hva som faktisk er best.

Dersom du har et stort budsjett, er det kanskje ingenting i veien for å kjøpe lekre, dyre fliser av høy kvalitet. Det finnes imidlertid gode grunner til å velge billige fliser fremfor dyrere fliser, i mange tilfeller.

Spar penger

Uavhengig av budsjett, er nok de fleste glade for å kunne spare litt penger der det er mulig. Oppussing kan ofte bli en dyr affære, og om du velger billige fliser kam du potensielt spare noen tusenlapper.

Pengene du sparer kan for eksempel brukes på andre ting du trenger til oppussingen, enten det er verktøy eller nytt interiør.

Få et like godt resultat

En annen god grunn til å kjøpe billige fliser, er at du i mange tilfeller kan få like god kvalitet som du får ved å kjøpe dyrere fliser.

Mange billige fliser er både slitesterke og rektifiserte, og har dessuten et lekkert design som ser dyrere ut enn hva det egentlig er. Det er ikke nødvendig å bruke mer penger enn du må!

Hvordan finner man fliser til en god pris?

Dersom du leter etter billige fliser, kan det være lurt å sjekke ut forhandlere som har merkevarer som Right Price Tiles eller lignende. Da kan du være trygg på at du finner fliser av god kvalitet til en billig penge.

Det er mulig å kjøpe fliser på nett, men du kan også stikke innom din nærmeste byggevareforhandler.

Oppsummert: Gode fliser til en god pris

Dersom du skal pusse opp kjøkkenet, badet, gangen eller utepartiet, har du kanskje behov for fliser. Du vil finne et enormt utvalg, og prisforskjellene kan være store. Noen billige fliser er kanskje best å styre unna, siden kvaliteten eller designet kanskje ikke er tipp-topp.

I mange tilfeller kan du imidlertid finne billige fliser som er vel så bra som langt dyrere fliser. Husk at både trender, merkevare og andre faktorer kan påvirke prisen. Det viktigste er at du kjøper fliser av god kvalitet som er tilpasset det tiltenkte bruksområdet.

Her har vi anbefalt en rekke prisgunstige fliser til forskjellige bruksområder. Finn din favoritt, og unngå å betale mer enn du trenger. Lykke til med oppussingen!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉