Flislegging av bad: Slik lykkes du (Guide 2024)

Flislegging av bad: Slik lykkes du (Guide 2024)

Flislegging av bad

Innholdsfortegnelse

Dersom badet ditt skal pusses opp, kan du gjøre prosessen litt mer økonomisk ved å utføre enkelte oppgaver på egen hånd. Membraner, rør og strøm er noe profesjonelle håndverkere bør ta seg av. Oppgaver som flislegging kan du derimot gjøre selv.

Flislegging av bad er ikke vanskelig, men det er viktig å være presis og ta visse forhåndsregler underveis. Før du setter i gang, bør du være sikker på at forskriftene i våtromsnormen er oppfylt. Det er blant annet forskrifter om at gulv/vegger skal være vanntette.

Om alt ser greit ut, kan du sette i gang med flislegging av bad. Vi skal her forklare deg hvordan du går frem når du skal flislegge veggene!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.

Handleliste: Dette utstyret trenger du for flislegging av bad

1. Forberedelser

Før du setter i gang med flislegging av bad, bør du være klar over at du må jobbe varsomt slik at membranen ikke tar skade. Pass på at du ikke punkterer veggen bak flisene på noen måte. Dette er viktig fordi hull i membranen kan gi vannskader i boligen.

Ellers anbefaler vi deg å måle opp veggen før du setter i gang, slik at du finner det midtre punktet. Mål bredden av veggen, og del tallet på to. Bruk deretter en laser til å merke veggen på midten. Laserstreken gir deg noe å rette flisene etter.

Om du ikke har laser, kan du tegne en senterstrek med en blyant eller tusj. Flislegging av bad starter ved midtpunktet, og du jobber deg gradvis videre ut mot kantene.

Om flisene du skal legge er større enn 30 x 30 cm, kan det være greit å begynne helt nede langs gulvet (husk å ha et lite mellomrom ned til gulvet, der det skal være plass til silikon). Er flisene mindre enn 30 x 30, kan du begynne flisleggingen én rad høyere opp.

2. Tilpass fliser med fliskutter

Så snart du har en midtlinje på veggen, kan du plassere en flis uten lim inntil linjen (slik at kanten på flisen står langs streken). Sett gjerne flere fliser ved siden av denne flisen, slik at du kan se hvor mye som eventuelt må kappes av kantflisene.

Det er viktig å huske på at det skal være fuger mellom flisene, noe som betyr at du må regne med et lite mellomrom mellom hver flis. Kapp gjerne flisene før du fortsetter, slik at alt er klart.

En fliskutter kan kappe flisene raskt og effektivt, men noen ganger blir ikke snittflatene helt rette. Da kan du i så fall knipe av overflødig flis med en flistang.

3. Klargjør flislimet

Flislimet er det som gjør at flisene henger fast i veggen, og er en slags sement. Du kan kjøpe ferdig utblandet flislim, men det vanligste er å kjøpe flislim i pulverform som må blandes ut med vann.

Om du har kjøpt flislimpulver, følger du produsentens anvisninger når det kommer til blandingsforholdet mellom pulver og vann. Det er viktig å røre blandingen godt, og du kan gjerne bruke en mørtelblander til denne jobben.

Når blandingen er seig, glatt og fri for klumper, kan du la den hvile litt. Produsenten oppgir hvor lenge blandingen eventuelt skal stå før den tas i bruk.

4. Bruk en tannsparkel til påføring av flislim

Ved flislegging på bad kan du som regel påføre flislimet rett på veggen ved hjelp av en tannsparkel. Om flisene er større enn 30 x 30 cm, kan du gjerne påføre litt flislim på selve flisen også siden dette sikrer bedre heft.

Bruk først den flate siden av tannsparkelen til å smøre ut limet på en mindre del av veggen (og eventuelt på de første flisene som skal settes opp).

Deretter bruker du tannsparkelens «tenner» til å lage riller i limet. Disse gir mellomrom av luft som vil danne et vakuum når flisene presses mot veggen, og sørger for at flisene får best mulig heft.

5. Sett på fliskryss og nivå-strips

Etter hvert som du jobber med flislegging av bad, bør du sette fliskryss mellom flisene. Fliskrysset sørger for at flisene ikke glir for nærme hverandre, og gjør at du får riktig dimensjon på fugene mellom flisene.

Bruk gjerne to stykk fliskryss på hver side av flisene, der flisen tilstøter en annen flis. Du kan også bruke nivå-strips mellom og nedenfor flisene. Nivå-strips er nyttige siden de bidrar til at fugen ikke sprekker opp.

6. Kontroller at rad nummer én ble rett

Den første raden med fliser er spesielt viktig å få rett, siden de neste flisene du legger vil påvirkes av eventuelle skjevheter i denne raden. Gå gjerne et par skritt tilbake, og kontroller at alt ser bra ut.

Du kan også sjekke at flisene ligger rett ved å bruke et vater. Husk at det ikke er krise om noe skulle være skjevt. Det er nemlig mulig å justere på flisene med en sugekopp eller lignende, så fremt flislimet enda ikke har stivnet.

Se også: Flislegging utendørs

7. Fullfør flislegging av bad

Om den første raden med fliser er rett, kan du fortsette med resten av flisleggingen. Vi anbefaler deg å påføre flislim litt etter litt på veggen, siden limet kan tørke raskere enn du greier å jobbe. Fokuser gjerne på 1 m2 (eller der omkring) av gangen.

Jobb deg oppover fra den første raden, og bruk midtlinjen som utgangspunkt. Dette bidrar til at det endelige resultatet blir pent og jevnt. Plasser fliskryss mellom flisene etter hvert som du legger dem.

Når du er ferdig, er det viktig å gi flislimet tid til å tørke. Dette kan ta noen timer, så vent gjerne til neste dag før du fortsetter på arbeidet.

8. Fuging av fliser

Flislegging av bad innebærer også at du må tette mellomrommet mellom flisene – en prosess som kalles «fuging». Mellom flisene brukes det fugemasse som er sementbasert og tilpasset våtrom.

I hjørner og overgangene mellom fliser og tak eller fliser og gulv, brukes det våtromsilikon. Silikon er en fleksibel fugemasse, og påføres med en silikonsprøyte.

Når det kommer til den sementbaserte fugemassen, påføres denne med et fugebrett. Før fugebrettet på tvers av flisene (gjerne diagonalt), og gni fugemassen utover slik at mellomrommene mellom flisene fylles.

La fugemassen få stivne litt, før du vasker over flisene med vann og en svamp. Skyll svampen hyppig, slik at du får vasket bort alle sementrestene som ligger igjen på flisene. Dersom fugemassen ikke vaskes godt nok bort, kan du få en stygg hinne av fuge på flisenes overflate.

Øvrige tips til deg som skal jobbe med flislegging av bad

Flislegging av bad kan kanskje oppleves som mer risikabelt enn det å flislegge for eksempel kjøkken eller andre rom. Om du er usikker på fremgangsmåten, kan du alltids få hjelp av profesjonelle håndverkere.

Husk dessuten på at det finnes et alternativ til flislegging av bad fra bunnen av – nemlig «flis på flis». Dette betyr at du legger fliser oppå flisene du allerede har. Gjør du det, trenger du ikke å bekymre deg for at membranen eller lignende skal ta skade.

Merk deg imidlertid at flis-på-flis-teknikken kan ha sine ulemper. Du kan blant annet oppleve tregere varmeregulering om metoden brukes på gulv med varmekabler. Flis på flis vil også føre til at mellomrommet mellom fliser og dørterskel/lysbrytere etc. blir endret.

Lykke til med flislegging av bad!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.