Flislegging av gulv: Slik lykkes du (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Flislegging av gulv

Innholdsfortegnelse

Fliser er både fint og praktisk å ha på gulvet, og er blant annet populært på bad, vaskerom, i innvendige boder og inngangsparti. Fliser er ikke bare enkle å rengjøre, de er også robuste og tåler stort sett fukt bedre enn parkett eller laminat.

Flislegging av gulv er noe du kan gjøre selv dersom du er litt fingernem, og det trenger ikke å være spesielt vanskelig å oppnå et godt resultat. Det er imidlertid viktig å arbeide systematisk og gjøre gode valg underveis.

Her skal vi forklare deg hvordan du lykkes med flislegging av gulv i tørre rom. Vi gir deg også en rask forklaring på hvordan du legger fliser i våtrom.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Innkjøpsliste: Utstyret du trenger for flislegging av gulv

  • Tommestokk
  • Bøtter
  • Primer
  • Fliskryss
  • Tannsparkel
  • Malerull
  • Flislim
  • Fliskutter
  • Flistang
  • Laser
  • Blyant
  • Mørtelblander
  • Fugemasse
  • Fugespade

1. Finn senter av gulvet

Ved flislegging av gulv er det gunstig å starte fra midten, og deretter legge fliser gradvis utover mot kantene. Derfor må du finne frem en tommestokk, og måle gulvets bredde og lengde. Del begge disse på to, og trekk en linje på tvers av gulvet (slik at det blir et kryss).

Senter av krysset er gulvets midtpunkt. Det skal være en vinkel på 90 grader i krysset, da dette betyr at linjene er rette. Marker strekene med en tusj, blyant eller laser. Nå har du et godt utgangspunkt for videre flislegging av gulv, og noe å rette flisene dine etter.

2. Priming av gulvet

Du skal feste flisene i flislim. For at sistnevnte skal få best mulig heft til underlaget, er det lurt å først påføre en primer på overflaten. Primeren blandes som regel ut med vann, og til dette trenger du en bøtte og noe å røre med.

Når primeren skal påføres gulvoverflaten, kan du bruke en malerull. Pass på at middelet fordeles så jevnt som mulig. Før du fortsetter, skal primeren få tørke – en prosess som vanligvis tar rundt 20 til 30 minutter.

3. Bland sammen flislim

Flislim fås som regel i sekker med pulver som skal iblandes vann. Eventuelt kan du benytte deg av en flislim som er ferdigblandet.

Om du har en variant som skal blandes med vann, heller du angitt mengde vann i en bøtte. Når det er gjort, kan du gradvis tilsette pulveret i bøtten under omrøring. Benytt gjerne en mørtelblander eller visp. Rør godt i ca. 2 minutter, slik at blandingen ikke er klumpete.

Husk å lage flislim i henhold til beskrivelsen fra produsenten. Fremgangsmåten kan variere noe fra leverandør til leverandør.

4. Påfør flislim på gulvet med tannsparkel og legg flisene

Når du har flislimet ferdig blandet foran deg i en bøtte, er du klar for å flislegging av gulv. Du legger da noen klatter med lim på gulvet, og smører disse ut med tannsparkelen. Benytt deg av den flate siden for å få en jevn påføring av massen.

Når flislimet er smurt utover, vender du den taggete siden av tannsparkelen vinkelrett mot limet og lager spor i massen. Disse sporene er viktige siden de bidrar til å lage et vakuum mellom limet og flisene.

Legg den første flisen på limet, og pass på at den ene spissen av flisen er vendt mot senter av gulvet. Press flisen forsiktig ned mot limet. Deretter fortsetter du flisleggingen av gulvet ved å jobbe deg utover mot veggene.

Du kan med fordel plassere fliskryss mellom flisene etter hvert som de legges på plass. Kryssene sørger for at du får korrekt avstand mellom flisene dine.

5. Kapp til fliser inntil veggen

Når du etter hvert når veggen, er det viktig å huske på at det skal være omkring fire til fem millimeters avstand mellom fliser og vegg. Det vil ofte være behov for å kappe til flisene slik at de passer langs veggen.

Bruk en fliskutter, og kapp flisene til ønsket dimensjon. Noen ganger kan fliskutteren kutte skjevt eller ikke få med seg alle bitene. Da kan du finjustere snittet med en flistang.

6. Gjør en slakteprøve

Det er viktig med godt limdekke når du jobber med flislegging av gulv. For å sjekke at det er nok lim under flisen, kan du vippe en flis opp og sjekke lim-mengden.

Dersom flisen er dekket av lim på undersiden, tyder dette på godt nok limdekke. Press flisen tilbake på plass, før du fortsetter.

Se også: Utstyr til flislegging

7. Fuging

Når alle flisene er lagt, skal du la flislimet få tid til å herde. Dette kan ta alt fra et par timer til noen døgn, og kan variere mye fra produkt til produkt. Her er det nok en gang viktig å følge leverandørens egne anvisninger.

Så snart limet har fått tørket ordentlig, kan du sette i gang med neste del av prosessen – nemlig fuging. Mellom flisene er det fuger, altså mellomrom, og disse skal du tette igjen med fugemasse.

Bland fugemassepulveret ut i en bøtte med vann, og rør godt. Deretter påfører du fugemassen på flisene, og gnir godt utover med en fugespade. Fugemassen skal trekke ned i sprekkene, og er ofte enklest å påføre om du bruker diagonale bevegelser.

8. Vask bort overflødig fugemasse

Nå er du nesten ferdig med flislegging av gulv. Det siste som gjenstår er å fjerne overflødig fuge fra flisene, noe som gjøres enkelt med vann og en svamp.

Skyll svampen jevnlig i rent vann, og vask til all overflødig fuge på flisenes overflate er borte. Det kan være lurt å vente med dette til fugen mellom flisene har fått sette seg litt. Noen foretrekker imidlertid å fjerne fugen mens den enda er løs og flytende.

Flislegging av gulv i våtrom

Flislegging av gulv i våtrom utføres mer eller mindre på samme måte som flislegging av gulv i tørre rom. Det er likevel noen små, viktige forskjeller. Du må for eksempel flislegge fall mot sluk (underlaget er da ikke i vater), og rundt slukene.

Rundt slukene og i fallet er det vanlig å bruke fleksible, små mosaikkfliser, slik at flisene legger seg fint.

Ved flislegging av gulv i våtrom er det også viktig å tenke over at våtromsforskriften er fulgt før du setter i gang. Husk at det skal være lagt membran og lignende på badet, noe du gjerne kan få hjelp til av profesjonelle håndverkere.

Når du jobber med flislegging av gulv i våtrom, er det også viktig å huske på at du bør bruke fliser, lim og fugemasse som er tilpasset fuktig miljø. Du bør blant annet bruke våtromsilikon i overgangene mellom gulv og vegger.

Andre tips til deg som skal flislegge gulv

Flislegging av gulv kan være en tidkrevende jobb, og spesielt om du skal legge fliser på badet. Et litt enklere alternativ er å legge fliser oppå flisene du allerede har, en teknikk som kalles flis på flis.

Når du legger flis på flis må du huske på at et dobbelt lag med fliser kan gjøre at regulering av varmen i gulvet går litt tregere, siden varmen må trenge gjennom flere lag. Dersom man legger flis på flis mange ganger, vil rommet også snevres litt inn.

Et annet tips til deg som skal jobbe med flislegging av bad, er å alltid ta høyde for fuger når du gjør mål. Husk for eksempel å telle med fugene når du skal finne ut hvor fliser må kappes.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Relaterte artikler