Flislegging utendørs: Slik lykkes du (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Flislegging utendørs

Innholdsfortegnelse

Fliser utendørs kan være både lekkert og praktisk! Fliser krever dessuten lite vedlikehold, og kan egne seg både utenfor inngangspartier og i hageområdet.

Mange opplever imidlertid at flisene sprekker eller løsner etter en stund. I de fleste tilfeller skyldes dette dårlig grunnarbeid og feil leggeteknikk, snarere enn at flisene i seg selv har lav kvalitet.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem for å lykkes med flislegging utendørs!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Innkjøpsliste: Dette utstyret trengs for flislegging utendørs

1. Finn riktige fliser

For at flislegging utendørs skal bli vellykket, er det viktig å velge fliser som tåler norsk klima. Velg gjerne en slitesterk stort som tåler frost, og som ikke absorberer for mye vann.

Tenk også over farge. Mørke eller sorte fliser kan bli veldig varme å trå på for to- og firbeinte om sommeren. Varmen kan dessuten føre til at flisene utvider seg, og dermed sprekker. Pollen og skitt har også en tendens til å bli mer synlig på mørke overflater.

Skal du legge fliser i en oppkjørsel, carport eller utenfor garasjen, er det også viktig å huske på at flisene skal tåle vekten av en bil. I så fall kan det være lurt å velge fliser for industriell bruk.

2. Forbered underlaget før du starter med flislegging utendørs

En av utfordringene ved å legge fliser utendørs, er at underlaget som regel er ujevnt (i motsetning til hva det er innendørs). Dette betyr at du må bruke litt tid på å forberede underlaget før du setter i gang.

Det er viktig at underlaget som flisene skal legges på er jevnt, og at det er et gunstig fall som sørger for at vann blir ledet bort. Vannet bør ledes til et sluk eller egne renner. For å få dette til, bør du sikre et fall tilsvarende én–to centimeter per meter.

Det er også en fordel om underlaget er av betong eller mur. Ha gjerne en membran av sement under flisene på betongoverflaten. Dette vil gi en viss demping, og forhindrer dessuten kalkutfelling.

3. Ta nødvendige mål

Når underlaget er klart, bør du finne midtlinjen der du planlegger å legge flisene. Mål områdets bredde og lengde, og trekk en linje fra midten av begge. Du kan gjerne bruke en laser, noe som også er det mest praktiske.

Flisene bør legges fra midtlinjen, og du jobber deg deretter ut mot kantene. Kapp fliser om nødvendig ved hjelp av en fliskutter. Grunnen til at du bør begynne i midten, er at eventuelle skjevheter i kantene da ikke vil påvirke flisene.

Husk at du bør ta hensyn til fugene som skal være mellom flisene. Dette kan utgjøre mange cm når du skal flislegge større overflater.

4. Forbered utendørs flislim

Det er viktig at du bruker flislim som er fleksibel og frostsikker. Bruk gjerne en såkalt flytlim, da dette sikrer god limdekning utendørs. Med god limdekning mener vi at så mye som mulig av overflaten mellom underlaget og flisene skal være dekket med lim.

De fleste sorter flislim du får kjøpt i dag er «allround»-varianter som egner seg både for innen- og utendørs bruk. Det er mindre vanlig å finne egne limsorter som er skreddersydd spesifikt for utendørs bruk.

Du bør unngå luftbobler i limet, da disse legger til rette for at vann samles opp og fryser til. Om limet er fleksibelt, er dette positivt siden det vil tåle bevegelser i underlaget. Husk at underlaget utendørs vil kunne påvirkes av vær og temperatur!

Bland flislim i en murerbøtte, og bruk en mørtelblander til å røre blandingen jevn. Bruk gjerne noen minutter på å få blandingen klumpfri og seig.

Se også: Flislegging av vegg

5. Dobbeltliming er nøkkelen til suksess

Når du skal lime flisene fast i underlaget, anbefaler vi deg å dobbeltlime. Dette betyr at du påfører flislim både på underlaget og på baksiden av flisen. Dette gir god limdekning, og vil forhindre at flisene sprekker.

Dobbeltliming forhindrer også at det oppstår hulrom med luft der vann kan samle seg, slik at du kan unngå frostspreng når temperaturen er lav. Bruk en tannsparkel til å påføre limet, og sørg for at tanningen er på minimum 10 mm.

Press flisene godt ned i underlaget (gjerne med vridende/roterende bevegelser), slik at det blir god kontakt mellom flis og underlag. Når du presser flisene hardt, kan du også unngå luftbobler. Bruk gjerne hele vekten din til å tråkke flisene ned.

Legg gjerne fliskryss mellom flisene, slik at du kan forsikre deg om at avstanden mellom flisene blir lik hele veien. Fliskryssene forhindrer at flisene siger for nærme hverandre før flislimet har fått tørke.

6. La flislimet tørke og forbered fugemassen

Etter at du har lagt alle flisene, gjelder det å la flislimet få tørke litt. Deretter kan du sette i gang med fuging. Det er viktig å bruke fugemasse som er egnet for utendørs bruk.

Fugemasse kjøpes som regel i pulverform, og må blandes ut med vann. Bland pulveret med vann i en murerbøtte i henhold til leverandørens anbefalinger. Det er viktig at blandingsforholdet blir korrekt.

Også her kan en mørtelblander være nyttig å ha, da det gjør rørejobben litt enklere. Rør blandingen godt ut, slik at den blir mest mulig fri for klumper.

7. Fuging av fliser utendørs

Aller helst bør fugene være minimum 9 mm i bredden når det kommer til flislegging utendørs. Raus bredde på fugene vil nemlig gi bedre kompensasjon dersom det er bevegelser i underlaget.

Mellom flisene bruker du en fugemasse som er sementbasert, og du bruker en fugespade til å påføre denne med.

Når det kommer til overgangen mot tilstøtende objekter – som gjerder eller husvegg – er det viktig å bruke fleksible fuger som tåler ekspansjon godt. Dette kan sammenlignes med flislegging på baderom, der man bruker silikon mellom fliser og tak/gulv.

Tørk av overflødig fugemasse fra flisene når fugen har fått sette seg litt. Til dette kan du bruke rent vann og en svamp.

8. Eventuell etterbehandling av utendørsfliser

Det finnes mange lekre fliser som kan brukes utendørs. Noen av disse er ubehandlet, og da kan du med fordel olje dem. Fettet vil fungere som en slags impregnering av flisene, og forhindrer at vann trekker inn i dem.

Ellers er det stort sett lite behov for vedlikehold av fliser, noe som gjør dette til supert underlag på uteområdene. Flisene er lette å rengjøre om du skulle søle på dem, og skitt og smuss kan enkelt spyles av.

Andre tips til deg som skal sette i gang med flislegging utendørs

Når du skal sette i gang med flislegging utendørs, er det greit å vite at små fliser ofte er enklere å lykkes med enn store fliser. Grunnen til dette, er at det fortere oppstår luftlommer under store fliser.

Tenk også på at lyse fliser ofte er å foretrekke, siden disse varmes mindre opp i varmt vær. Lyse fliser gir enkelt og greit mindre temperatursvingninger, noe som er gunstig med tanke på forhindring av sprekkdannelse.

Det finnes for øvrig også alternativer til sementbasert lim. Istedenfor å lime flisene til betong, kan du bruke egne avspennings- eller drenasjematter. Det finnes også mørtelsjikt med drenerende egenskaper som kan tas i bruk. Løsninger som dette er ofte litt dyre, men vil samtidig gi et mer robust og varig resultat.

Lykke til med flislegging utendørs!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Relaterte artikler