Frostsikring vannrør (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Frostsikring vannrør

Selv om vinteren kan være vakker, har den sine baksider. Når kulden slår ut for fullt kan dette gå hardt utover vannrør. Frosne rør skaper hodebry og i verste fall dyre følgeskader. Noen steder i Norge er særlig utsatt for kalde temperaturer og frosne rør, men dette kan skje i alle typer boliger. Hyttefelt er også i faresonen.

For å redusere sjansen for dyre reparasjonskostnader og hindre at frosten tar rørene, er det lurt å forsikre alle vannrør. Dette kan gjøres ved å montere en utvendig eller innvendig varmekabel, samt ved å isolere rørene. I denne artikkelen skal vi se nærmere hva forsikring av vannrør egentlig betyr og hvordan du unngår skader fra frost og vann.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Hvordan fungerer frostsikring av vannrør?

Når du frostsikrer vannrør med varmekabel, kan raskt og enkelt tine opp rørene når frosten kommer. Disse rørene vil først og fremst redusere sjansen for at frost trenger inn i utgangspunktet, men om uhellet er ute vil varmen tine opp blokadene.

Det er viktig at du har stilt inn termostaten korrekt og at varmekabelen er skrudd på gjennom de kaldeste periodene. Når rørene fryser vil varmekabelen tine opp vannet raskt og enkelt. Skru gjerne på vannkranen på kjøkkenet slik at du har kontroll på når vannet kommer tilbake igjen. Vanligvis tar dette mellom 20 og 30 minutter, alt ettersom hvor mye is som befinner seg i røret.

Etter tiningen må termostaten stilles inn på nytt, slik at det ikke kommer ny frost i vannet. Dersom du skrur av alt direkte etter tining, er sjansene store for at ny dannelse av is starter innen relativt kort tid. Varmekabelen er som regel selvbegrensende og byr på effektiv isolasjon med et lavt strømforbruk.

Hvordan unngå frost i vannrør?

Det finnes mange tiltak du kan gjøre for å begrense risikoen for frost. Gjennom kalde måneder anbefaler vi at du holder en jevn og god temperatur i hele huset – særlig i rom utstyrt med vannførende rør.

Det er også viktig at alle rør isoleres godt, men dette gjelder særlig rørene som befinner seg i yttervegger, tak, kryprom og gulv. Er noen av rørene utsatt for kald trekk? Dette kan for eksempel skyldes en plassering under vinduer, utette vegger og lufteventiler. I slike tilfeller er det viktig å isolere. I noen tilfeller lønner det seg å redusere trekken eller flytte om på rørsystemet.

Når det er på det kaldeste, gjør du lurt i å aldri ha temperaturen under 10 grader. Selv om det kan være fristende å skru av alt av innetemperatur på hytten, øker du også risikoen for dyre reparasjonsregninger. I stedet bør du stenge eller tømme rørene som ikke skal ha en vanngjennomstrømning den kommende tiden.

Dersom du har en utendørskran, bør denne tømmes og stenges i god tid før temperaturen stiger. Vi anbefaler også at du alltid stenger hovedkranen når du skal være vekke fra boligen – enten dette er hjemmet eller hytten. Disse tipsene gjelder naturligvis kun rørene som befinner seg på innsiden av hyttene eller hjemmet.

Se også: Slik finner du vannrør i bakken

Dette gjør du om rørene fryser 

Det er mye du kan gjøre for å begrense risikoen for frost i innvendige rør. Rørene som bringer vann inn til selve bygningen bør alltid frostsikres. Eventuelt kan de graves ned slik at de er på en dybde fri for frost. Men frostsikring av vannrør vil alltid være det beste alternativet.

Hvis du har vært uheldig og allerede fått frost i vannrør, finnes det heldigvis gode løsninger der ute. Det første du må gjøre er å skru av hovedkranen. Når is i rørene tiner, vil nemlig volumet øke med opptil 10 %. Dette nye trykket kan potensielt skade vannrøret og føre til lekkasje.

Deretter anbefaler vi at du prøver å tine rørene på egen hånd, eller kontakter en rørlegger om problemet er for omfattende. Når isen er tint bør du legger planer for fremtidig frostsikring av utvendige ledninger. I mellomtiden kan du bruke vintermatter som en midlertidig løsning.

Oppsummering

Rørisolasjon og varmekabler forebygger skader og frosne vannrør. Med god frostsikring kan du spare penger på ellers kostbare og omfattende uhell, samtidig som du slipper å måtte stenge av vannet i lengre perioder. Selv om det finnes flere midlertidige løsninger på markedet, er rørisolering et viktig og enkelt tiltak.

Varmekabler kan enten installeres på utsiden av eksisterende rør, eller følge med et nytt rørsystem. Men disse ledningene må også frostsikres med isolering og kabel. Holder du en jevn temperatur i boligen og isolerer utvendige kabler, vil du være godt sikret når vinteren kommer.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉