Hvordan bore i fliser (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan bore i fliser

Noen ganger kan det være praktisk å bore i fliser. Dette er for eksempel vanlig å gjøre på baderom, dersom man ønsker å henge opp en håndkle- eller toalettpapirholder, eller et stativ som kan brukes til oppbevaring av såper i dusjen.

Det kan også være praktisk å bore i fliser på kjøkkenet – for eksempel om du ønsker å henge opp knagger til grytevotter, kjøkkenkluter eller lignende.

Det å bore i fliser er imidlertid mer utfordrende enn å bore i treverk eller lignende. Med feil teknikk kan flisen sprekke, noe som kan bli en dyr affære.

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å bore i fliser

1. Fest maskeringstape der du planlegger å bore

Det første du må gjøre når du skal bore i fliser, er å feste maskeringstape på flisen (over punktet hvor du planlegger å bore). Dette gjøres for at boren sklir på flisene. Fliser er ofte laget av veldig glatte materialer, og kan fort ripes opp.

Lag et merke med blyanten der du skal bore.

2. Bor i flisen

Du er nå klar for å bore i flisen. Du kan gjerne holdet boret for hånd, og hamre det forsiktig mot flisen slik at boret «setter seg». Roter gjerne boret mens du hamrer. Alternativt kan du bore med drillen fra start, men da er det viktig at du ikke legger for mye press på den.

Når boret er så vidt inne i flisen, kan du trygt bruke drillen til resten av jobben. Det er ikke uvanlig at boret blir veldig varmt, siden det oppstår friksjon. Ofte vil du se at det ryker litt. Ha gjerne et glass med vann tilgjengelig, slik at boret kan kjøles ned før du fortsetter.

Bor sakte med drillen gjennom flisen, helt til du er «gjennom».

3. Fjern maskeringstape og sett på plass plugg/skrue

Når du har boret i flisen, kan du sette i ønsket skrue og plugg i veggen. Fjern først maskeringstapen.

Legg gjerne silikon i hullet før du setter i pluggen, slik at du forsikrer deg om at fukt ikke trenger inn til veggen bak. Dette er spesielt viktig om du borer i fliser på våtrom. Du kan nå henge opp det du måtte ønske på veggen!

Se også: Flislegging av bad

Andre tips til deg som skal bore i fliser

Når du skal bore i fliser bør du vite hva som ligger bak flisene. Om du skal bore på badet, kan du i verste fall risikere å bore hull i membranen. Tenk også over om det kan være strømførende ledninger eller vannrør bak flisene. Disse vil du nødig bore i.

Det viktigste er å ikke bore for dypt. Da vil det som regel gå fint! Ledninger og rør vil som regel ligge beskyttet dypere bakom flisene.

Et annet tips er å forsikre seg om at boremaskinen ikke er i «slagbor»-modus før du starter. Du skal kun bruke maskinen som drill, ellers kan du fort oppleve at flisen slår sprekker. Har du veldig harde fliser, kan det bli nødvendig med diamantbor.

Lykke til!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉