Hvordan bytte stikkontakt (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan bytte stikkontakt

Det er enkelt å bytte en stikkontakt hvis du følger disse trinnene:

 1. Først og fremst, slå av strømmen til rommet ved å bruke hovedbryteren. Dette er viktig for å unngå elektrisk støt under arbeidet.
 2. Bruk en skrutrekker til å fjerne lokket på stikkontakten. Dette vil avsløre ledningene som er koblet til stikkontakten.
 3. Identifiser de tre ledningene som er koblet til stikkontakten. En av ledningene er jordledningen, som vanligvis er grønn eller gul. De to andre ledningene er de som gir strøm til stikkontakten, og de er vanligvis svarte eller røde.
 4. Bruk skrutrekkeren til å løsne skruene som holder ledningene på plass. Trekk forsiktig ledningene ut av stikkontakten.
 5. Skaff deg en ny stikkontakt som passer til rommet ditt. Det er viktig å bruke en stikkontakt som er godkjent for bruk i Norge, slik at du unngår brannfaren.
 6. Koble jordledningen til stikkontakten ved å feste den til skruen som er merket “jord” eller “j”. Bruk skrutrekkeren til å stramme skruen godt.
 7. Koble de to andre ledningene til stikkontakten. Disse skal vanligvis kobles til de to øverste skruene på stikkontakten. Fest ledningene godt ved å stramme skruene med skrutrekkeren.
 8. Plasser lokket tilbake på stikkontakten og bruk skrutrekkeren til å stramme det godt på plass.
 9. Når alt er på plass, kan du slå på strømmen igjen ved å bruke hovedbryteren. Test stikkontakten for å sikre at den fungerer som den skal.
 10. Etter at du har byttet ut stikkontakten og sjekket at den fungerer som den skal, kan det være lurt å sjekke resten av ledningene i rommet også. Se etter tegn på skade, slitasje eller andre problemer. Hvis du finner noen mistenkelige ledninger, bør du kontakte en elektriker for å få dem sjekket og reparert.
 1. Du kan også vurdere å oppgradere til en mer moderne stikkontakt, for eksempel en som har flere uttak eller en med USB-porter for enkel lading av enheter. Dette kan gjøre det enklere å bruke stikkontakten, og kan også bidra til å øke sikkerheten i rommet ditt.
 2. Når du bytter ut stikkontakten, bør du også tenke på hvordan du kan hindre at barn eller andre uvedkommende får tilgang til stikkontakten. Det finnes spesielle sikringer som kan installeres på stikkontakten for å hindre at barn putter gjenstander inn i den. Dette kan bidra til å forhindre elektrisk støt og brannfare.

Husk at det alltid er lurt å følge instruksjonene som følger med stikkontakten nøye, og å søke profesjonell hjelp hvis du er i tvil om hvordan du skal gå frem. Bytte stikkontakt kan være en enkel jobb, men det er viktig å sikre at det blir gjort riktig for å unngå farlige situasjoner.

Få tilbud fra elektrikere

Flip samarbeider med de fleste elektrikerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉