Hvordan få matte fliser blanke (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan få matte fliser blank

Har du matte fliser som du skulle ønske hadde litt mer glans? Det er fullt mulig å gjøre matte fliser blanke, og det er dessuten enkelt å gjøre jobben selv. Det eneste du trenger er litt tålmodighet og riktig utstyr.

Blanke fliser kan ikke bare være lekre, ofte er de også enklere å holde rene da de ikke trekker til seg skitt og smuss slik matte fliser ofte gjør. Ubehandlede keramiske fliser, terracotta-fliser, skifer eller ubehandlet marmor, kan trekke til seg både fukt og skitt.

Ved å behandle flisene kan du beskytte dem, og sørge for at de holder seg fine i mange år. Aller best er det å gjennomføre behandlingen rett etter at flisene er lagt, men du kan selvfølgelig gjøre det når som helst.

Her forklarer vi deg hvordan du gjør matte fliser blanke, steg for steg!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Utstyr: Dette trenger du for å få matte fliser blanke

1. Skru av varmekablene

Dersom du skal få blanke gulvfliser i et rom med varmekabler, må du passe på å skru av varmen senest et døgn før du setter i gang.

Det er nemlig best å påføre olje eller voks på et kaldt gulv. Varmen kan endre voksen eller oljens egenskaper, og gjøre dem mer flytende.

2. Rengjør flisene grundig

Før du setter i gang med å polere flisene slik at de blir blanke, er det også viktig med grundig rengjøring. Flisene bør være rene, tørre og fri for støv og smuss dersom resultatet skal bli best mulig.

Det er viktig å benytte rengjøringsprodukter som er egnet for rengjøring av fliser. Unngå å bruke grønnsåpe, rødsprit eller salmiakk.

Pass på at rengjøringsmiddelet fjernes godt med vann før du lar flisene tørke. Vask gjerne flisene dagen før du påfører olje eller voks, slik at overflaten blir helt tørr.

3. Påfør voks eller olje på flisene

Når flisene er rene og tørre, kan arbeidet fortsette. Test gjerne ut oljen eller voksen på et mindre synlig område først (eller på overskuddsmaterialer av flisene som du har liggende). På den måten kan du forsikre deg om at resultatet blir slik du hadde tenkt.

Påfør oljen eller voksen i et tynt lag over flisene, og fokuser på et lite område av gangen. Det er viktig å tørke bort eventuell overskuddsvoks eller -olje underveis, slik at poleringsmiddelet du bruker tørker raskere. Bruk gjerne en tørr klut som ikke loer til dette formålet.

Vær tilbakeholden med oljen, men bruk samtidig nok til at flisene mettes. Dersom du har steinfliser, er det viktig at porene blir fylt med olje eller voks. Ofte er det behov for flere behandlinger, og i så fall bør du la oljen tørke inn mellom hver behandling.

Merk deg at det kan være gunstig å bruke olje når du ønsker å gjøre matte fliser blanke, siden polering med voks vil stille høyere krav til vedlikehold. Voks kan imidlertid være like effektivt som olje når det kommer til å beskytte steinen mot smuss, fukt og flekker.

Se også: Hvordan bore i fliser

Tips til deg som vil gjøre matte fliser blanke

Nøyaktig fremgangsmåte for å gjøre matte fliser blanke, vil avhenge av en rekke faktorer. Ja, som for eksempel materiale og hvorvidt flisene allerede er behandlet eller ikke.

Her er noen tips!

Tenk over hva flisene er laget av

Dersom du har planer om å olje fliser for å gjøre dem blankere, er det viktig å huske på at ikke alle fliser egner seg like bra for en behandling som dette. Fliser av lys ubehandlet marmor eller kalk kan få et mindre pent og gulaktig skjær etter hvert, om de oljes.

Merk deg også at fliser av ubehandlet skifer vil bli mørkere etter behandling med olje.

Hvordan få behandlede fliser blanke igjen?

Dersom du i utgangspunktet har blanke fliser som har fått et matt utseende på grunn av skitt og smuss, kan du gjøre dem blanke igjen med god rengjøring. Bruk gjerne en mikrofiberklut, da disse har en polerende effekt.

Når det kommer til rengjøringsmiddel på allerede behandlede fliser, kan du gjerne bruke et middel med pH over 7 (f.eks. ammoniakk blandet med vann). Skal du fjerne kalkrester trenger du et middel med pH under 7 (f.eks. sitron eller eddik blandet med vann).

Rens gjerne fugene også, da det kan samle seg mye smuss og skitt der. Til dette kan du bruke en fugrens, og skrubbe godt til skitten løsner. Bruk gjerne en myk tannbørste, slik at du kommer til på vanskelige steder.

Med litt kjærlighet blir flisene igjen blanke og skinnende rene!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉