Hvordan fjerne fliser (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan fjerne fliser

Dersom du ønsker å bytte ut flisene dine, må du først fjerne de gamle – noe som kan være lettere sagt enn gjort. Du kan alltids legge nye fliser oppå de gamle, men aller best er det å fjerne eksisterende fliser før du setter i gang.

Det kan også være aktuelt å fjerne fliser dersom de har slått sprekker. Om flisene ikke er hele, kan vann og skitt trenge gjennom. Da kan det være gunstig å få lagt nye fliser, og samtidig kontrollere at det ikke er fuktskader på underlaget.

Noen velger å få profesjonell hjelp fra håndverkere dersom de skal fjerne fliser. Dette er kanskje spesielt vanlig på baderom, da du kan risikere å skade membranen om du gjør jobben selv.

Men skal du for eksempel fjerne fliser på kjøkkenet, er det som regel trygt (og ikke minst – billigere) å utføre jobben på egen hånd. Dette forutsetter imidlertid litt tålmodighet, så vel som riktig utstyr.

Her forklarer vi deg hvordan du kan fjerne fliser på egen hånd!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Utstyrsliste: Dette trenger du for å fjerne fliser

1. Beskytt deg selv og omgivelsene før du setter i gang

Det å fjerne fliser innebærer som regel at det genereres en del støv. Du må også regne med at små, skarpe flisbiter kan fly gjennom luften når du hamrer løs. Av den grunn er det viktig å ikle seg verneutstyr før du setter i gang med arbeidet.

Øyne bør beskyttes med vernebriller, og det er også lurt å ha på seg vernehansker. Det er heller ikke sunt å puste inn støvet, og derfor anbefales det også å bruke støvmaske.

Husk at omgivelsene også kan ta skade av støv og splinter av flis. Det kan derfor være lurt å beskytte møbler med en duk eller lignende. Skal du fjerne fliser over toalettet eller vasken, kan du gjerne dekke til med papp eller noe annet som kan dempe for fallende flis.

2. Fjern lysbrytere og lignende

Om du skal fjerne fliser er det viktig å slå av strømmen først, og deretter fjerne termostater, lysbrytere og lignende som er montert på veggene.

Siden du sannsynligvis må ta strømmen i rommet der du skal arbeide, er det lurt å ha en arbeidslampe tilgjengelig. Det er ikke spesielt enkelt eller lurt å jobbe i dårlig lys!

3. Ta bort fugemassen mellom flisene

Når alt er klart, kan du begynne å fjerne fliser. For å få dette til, er det best å begynne med å fjerne fuger. Dette kan du gjøre ved hjelp av et redskap som kalles fugekrafse. Om det er vanskelig å løsne fugemassen, kan det ofte hjelpe å varme den litt opp først.

Har du tilgang på en hårføner, kan du forsøke å varme opp fugene med denne.

4. Fjern flisene

Det å fjerne fliser er ikke nødvendigvis så enkelt, da de er faststøpt i flislim på undersiden. Sjekk gjerne om du kan finne en flis som virker å sitte litt løst. Da kan du potensielt slippe litt billigere unna!

Du kan sjekke om fliser er løse ved å hamle lett på dem. Hul lyd tyder på at flisen sitter løst. I så fall kan du forsøke å stikke enden av meiselen bakom flisen, gjerne fra nedsiden. Lirk flisen løs, og dunk eventuelt på meiselen med en hammer om flisen sitter godt.

I tilfeller der alle flisene sitter godt, kan du velge en annen fremgangsmetode. Plasser meiselen i senter av en hvilken som helst flis, og bank den inn med hammeren. Når flisen etter hvert sprekker, kan du fjerne de løse bitene.

Når først en flis er fjernet, er det verste unnagjort. Nå har du bedre tilgang til de omkringliggende flisene, og du kan skyve meiselen under dem og løsne dem. Bruk gjerne hammer på meiselen om nødvendig.

Se også: Hvordan fuge fliser

5. Fjern rester av flislim

Vanligvis vil en god del av flislimet løsne sammen med flisene, men det er ikke uvanlig at noe sitter igjen på veggene. Dette må du fjerne manuelt, og nok en gang er det hammeren og meiselen som må til verks.

Hold meiselen skrått (liggende) mot flislimet, og hamre restene løs ved å dunke med hammeren på meiselen.

6. Rydd og støvsug

Når du er ferdig å fjerne fliser og flislim, vil det sannsynligvis være mye støv og løse fliser rundt deg. Rydd opp, og legg avfallet i esker eller lignende som ikke kan revne av de skarpe, spisse kantene til flisene.

Det er også viktig å støvsuge alt det fine støvet som ligger igjen på gulvet og andre overflater. Dette er ikke noe du ønsker at hverken barn, kjæledyr eller andre skal puste inn. En grovstøvsuger fjerner både finere og mer grovt støv.

7. Du kan legge nye fliser!

Når du er ferdig med å fjerne fliser fra veggene eller gulvet, er du klar for å sette opp nye. Dersom du er usikker på hvordan du går frem, har vi praktiske guider du kan se nærmere på.

Du vil blant annet ha behov for flislim, fugemasse, fliskryss og bøtter – og ikke minst, nye fliser.

Tips til deg som skal fjerne fliser

Dersom du skal fjerne fliser, er det visse ting som kan være greie å ha i bakhodet. Du bør blant annet sjekke om flisene er montert på en vegg av gips. Er de det, bør du være forsiktig når du hamrer løs på veggen.

Gips er nemlig nokså skjørt, og du kan risikere å slå ned hele veggen. Bruker du meisel på gips er det heller ikke uvanlig at deler av gipsveggen følger med. Om du vil unngå å ødelegge gipsveggen, er det derfor lurt å arbeide systematisk og kontrollert.

Noen velger å fjerne hele veggen dersom flisene sitter på gips. I så fall kan du bruke makt og slå løs med en slegge.

Merk deg at det også er mulig å fjerne kun én flis, dersom du for eksempel har en knust flis du ønsker å bytte ut. Dette kan du gjøre selv, dersom du er litt handy. Det kan imidlertid være utfordrende å finne en make flis som kan brukes som erstatning.

Lykke til!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉