Hvordan fuge fliser (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan fuge fliser

Fugemasse er et materiale som benyttes til tetting og fylling av mellomrom mellom fliser (fuger). Massen sin oppgave er å tette og gi et pent resultat. Noen ganger legger man også elastisk fugemasse i mellomrom der bevegelse kan oppstå eller ulike materialer møtes.

Det å fuge fliser er fullt mulig å få til på egen hånd, enten du skal fuge vegg- eller gulvfliser. For et best mulig resultat er det likevel lurt å sette seg inn i prosessen på forhånd.

Her forklarer vi deg hvordan du kan fuge fliser på 1, 2, 3!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å fuge fliser

1. Sørg for at flislimet har fått tørke ordentlig før du starter

Før du kan sette i gang med å fuge fliser, er det viktig å forsikre seg om at flislimet har tørket tilstrekkelig. Vanligvis tar det mellom 2–24 timer å la flislimet herde, men dette kan så klart variere mye fra leverandør til leverandør.

Ta utgangspunkt i den herdetiden som står på pakken til flislimprodusenten. Om du ikke finner informasjon om dette, kan du eventuelt kontakte produsenten og be om nærmere informasjon.

2. Bland fugemassepulver med vann i en murerbøtte

Gitt at flislimet har tørket og flisene er klare for fuging, kan du finne en romslig bøtte og helle angitt mengde vann oppi den. En vanlig anbefaling er at både fugemassepulver og vann er romtemperert.

Tilsett fugemassepulveret litt etter litt i vannet, og rør rundt med en blandevisp. Pass på at det ikke er klumper i den ferdige massen.

Hvor mye vann som skal brukes per sekk med fugemassepulver kan også variere noe fra leverandør til leverandør. Følg anvisningen på pakken.

3. Legg fugemassen på flisene

Neste steg er å påføre fugemasse mellom flisene. Dette gjør du ved å legge en klatt med fugemasse på et fugebrett, og deretter føre fugebrettet over flisene. Du trenger ikke å være redd for å få fugemasse på flisene, for dette kan fjernes etterpå.

Pass på at du påfører fugemasse jevnt og godt ned i alle fugene, og før fugebrettet i diagonale bevegelser over flisene.

Nettopp det å legge fugemassen jevnt, er nøkkelen til et pent resultat. Om fugen er ujevn, kan dette føre til at rengjøring blir vanskeligere i ettertid. Støv og skitt kan nemlig samle seg i fugene.

Om arbeidet utføres slurvete, kan du også risikere sprekker mellom flisene, noe som ikke er særlig pent. Pass også på at det ikke kommer små luftbobler i fugemassen, da dette kan gi små hull og et mindre pent resultat.

4. La fugemassen få tørke

Før du vasker av den overflødige fugemassen som har havnet på flisene, er det ofte lurt å la fugemassen tørke. Kjenn gjerne etter med fingrene dine, dersom du er usikker på om fugemassen faktisk har tørket. Kjennes den fortsatt fuktig, er det greit å vente litt til.

Andre foretrekker å fortsette før fugemassen har fått tørke. Også her anbefaler vi deg å følge produsentens anvisninger. Ulike fugemasser kan ha ulike egenskaper, noe som er viktig å huske på.

Se også: Hvordan legge fliser på vegg

5. Vask bort overflødig fugemasse

Ved hjelp av en svamp med rent vann kan du vaske bort fugemassen som ligger på flisene. Før svampen over flisene, og etter hvert vil du se at massen løsner.

Vent til det har tørket igjen, og vask så enda en gang – slik at flisene blir rengjort og fri for fugemasse.

6. Bruk silikon til å tette eventuelle overganger

Dersom du skal fuge fliser på kjøkkenet, vil det være et gap mellom flisene og overgangen til kjøkkenbenk eller -skap. Disse overgangene kan tettes igjen med silikon, slik at du kan forhindre at skitt og smuss legger seg inni sprekken.

Du kan da bruke maskeringstape, slik at du ikke søler silikon på flisene eller møblementet. Deretter kan du påføre silikon med en silikonsprøyte. Bruk gjerne et glattende middel på silikonet, og fjern overflødig produkt med en finger eller pinne.

Tips til deg som skal fuge fliser

Når du skal fuge fliser kan det være nyttig å benytte seg av noen gode tips, slik at du kan øke sjansen for et vellykket resultat.

Her er våre beste tips!

Bruk en fugeglatter

Det er som nevnt lurt å forsikre seg om at fugemassen legges jevnt i fugene, da dette gir et penere resultat visuelt sett. Om du synes det er vanskelig å få et jevnt resultat, kan det være nyttig å ha en fugeglatter for hånd.

Dette redskapet gjør at du kan se frem til pene og jevne fuger, og er en relativt billig investering.

Eventuelt kan du bruke en fugeskrape, som er effektiv både når det kommer til utfylling og utglatting av fugemasse. Skrapen kan også brukes til å fjerne overflødig fugemasse med.

Bruk elastisk fuge der det trengs

Det skal ikke brukes vanlig fugemasse i overganger eller der flisene støter på andre materialer (f.eks. mellom fliser og kjøkkenbenk eller badegulv og sluk). Her skal du i stedet bruke elastisk fugemasse, som for eksempel silikonfugemasse.

Du skal også bruke elastisk fugemasse i hjørner der to vegger møtes. Har du for eksempel flislagt baderommet, skal det være silikonfugemasse i hjørnene mellom veggene.

Fjern vanskelige flekker av fugemasse med eddikvann

Mange opplever at flisene har et slør av fugemasse etter at jobben er utført. Når det har gått rundt 24 timer, kan du gå over flisene med en klut som er fuktet med eddikvann.

Eddikvannet bidrar med å løse opp det tynne sementlaget, slik at flisene etterlates skinnende rene!

Bruk fugeforsegler

Dersom du har fuget fliser med mørtelfuge, kan du gjerne gi fugene en behandling med såkalt fugeforsegler i etterkant. Dette vil nemlig beskytte fugene mot smuss, kalk og fukt, slik at de ser pene ut lengre.

Det kan være lurt å teste fugeforsegleren på et mindre synlig område først, slik at du er sikker på at fugene tåler behandlingen. Tørk av overflødig produkt omkring en time etter påføring.

Det å fuge fliser trenger ikke være vanskeligere, og er noe de fleste kan få til. Lykke til!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉