Hvordan koble vannrør (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan koble vannrør

Skal du legge nye vannrør eller gjøre vedlikehold på rørsystemet? Det er ikke slik at du må bruke sertifiserte fagfolk til alt, men i noen situasjoner er det lurt å overlate jobben til profesjonelle. I Norge har vi regler å følge når det jobbes med strøm og vann. Overser du disse kan det blir dyrt å reparere skader i fremtiden.

Garantier forsvinner ofte når arbeidet blir gjort av ufaglærte – det samme gjelder dekningsgrad på forsikring. For noen vil forsikringen avkortes, men du vil risikere å ikke få noe dekning dersom selskapet ser at skaden skyldes ufaglært arbeid.

Likevel kan du gjøre en god del rørarbeid på egen hånd. Men når du jobber med vann under trykk, er det best å kontakte profesjonelle. Her er rør som går inn til kjøkkenbenken et godt eksempel. Derimot kan du klare å koble til en vaskemaskin eller oppvaskmaskin uten problemer – særlig hvis du er fingernem og har noe erfaring fra tidligere.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Hvilket arbeid kan jeg gjøre selv?

I situasjoner hvor du har et eksisterende opplegg for avløp og vannkran, er det greit å utføre arbeidet selv. Men når du ikke har et ferdig opplegg eller tilkobling, er det viktig at fagpersoner tilkalles.

Bor du i et leilighetskompleks eller en blokk? Da bør du være ekstra forsiktig. Noen rør vil kun være tilknyttet din bolig, andre rør bryter gjennom leilighetsskillet. Hvis du ønsker å utføre arbeid på et rørsystem som deles med naboen, er du nødt å være en profesjonell rørlegger eller en annen fagperson med sertifisering. Slikt arbeid er nemlig søknadspliktig.

Derfor bør du ikke koble rør på egen hånd 

Selv om du er fingernem eller har tidligere erfaring med å koble rør, anbefaler vi ikke at du gjør jobben som ufaglært. Det er naturligvis ikke ulovlig, men det kan skape problemer på produktets garanti og forsikring ved en senere anledning.

Mange garantier blir ugyldig når ikke produktet monteres av profesjonelle. Skulle noe gå i stykker, falle av eller sprekke, vil du ikke forsikringen dekke dette dersom arbeidet ble utført av ufaglærte. Selv om feilen ikke nødvendigvis skyldes selve monteringen, kan udokumentert arbeid skape problemer.

Det samme gjelder hvis du skal selge boligen i fremtiden. Arbeid av ufaglærte kan gjøre det vanskeligere å få solgt, samtidig som dette kan trekke ned boligens verdi. Derfor anbefaler vi at du alltid får hjelp av en profesjonell rørlegger når du skal koble vannrør.

Prosessen krever nøyaktighet og presisjon, samtidig som det er viktig å arbeide med rett utstyr og teknikk. Verktøyet vil avhenge av hvilke rør du skal koble, og fagfolk vil umiddelbart vite hvordan de skal gå frem med dine rør. For gode og langvarige resultater av høy kvalitet, lønner det seg alltid å kontakte en rørlegger.

Når bør jeg kontakte en rørlegger?

Skal du koble vannrør, er det alltid best å få hjelp av en profesjonell. Generelt kan vi si at du må kontakte fagfolk når du jobber med vannrør under trykk. Dette gjelder uansett om rørene skal legges, monteres eller skiftes.

Det samme prinsippet gjelder også til avløp. I situasjoner hvor du jobber på egen hånd, er det viktig at du bruker godkjente byggevarer og produkter. Dette betyr at produsenten av produktene må kunne bevise at det du bruker faktisk er egnet til bruksområdet.

Derfor er det lurt å alltid ta vare på alle kvitteringer og gjerne ta bilder mens du jobber. Da har du god dokumentasjon som beviser at du har fulgt alle forskrifter og krav. Vi anbefaler likevel at du alltid kontakter profesjonelle hvis du er usikker.

Selv om det kan være fristende å spare penger på å utføre arbeidet alene, risikerer du å måtte betale mer i fremtiden dersom jobben blir gjort feil. I tillegg kan du miste både forsikringsdekning og garanti.

Se også: Rørlegger priser

Rørlegger hjelper deg med å koble vannrør

En av grunnene til at folk vegrer seg for å kontakte rørlegger, er at de er usikre på hva prisen blir. Derfor anbefaler vi at du kontakter flere rørlegger-selskap og ber om et samlet pristilbud. Husk at du ikke bare betaler for selve prosedyren, men også tilleggsutgifter avhengig av hvor du bor, når på døgnet det skal jobbes og hvilket utstyr rørleggeren trenger.

Ved å kontakte flere selskaper kan du sammenligne prisene og velge det tilbudet du er fornøyd med. Husk at kvalitet også er viktig, selv om prisen naturligvis er en vesentlig faktor. Sjekk anmeldelser fra tidligere kunder og tenk gjennom hvilken service du vil ha. På den måten får du den beste opplevelsen når rørleggeren hjelper deg med å koble vannrør.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉