Hvordan legge fliser på vegg (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Hvordan legge fliser på vegg

Innholdsfortegnelse

Det å ha fliser på veggen kan være både praktisk og lekkert! Fliser er lette å rengjøre, og det finnes utallige design å velge mellom. Det er også relativt enkelt å legge fliser på vegg uten profesjonell hjelp, og da særlig i tørre rom.

Fremgangsmåtene for å legge fliser på vegg i tørre rom versus våtrom har visse ulikheter. I denne guiden skal vi forklare deg hvordan du går frem i tørre rom. Om du vil lære mer om hvordan du legger fliser i våtrom, har vi en egen guide for dette.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Innkjøpsliste: Dette utstyret trenger du for å legge fliser på vegg

1. Mål opp, kapp og prøvelegg fliser

Det kan være lurt å måle opp veggen og regne ut hvor mange fliser du har plass til per «rekke» på forhånd. Husk å ta høyde for fugene som skal være mellom flisene. Prøv gjerne å henge flisene opp på veggen ved å feste dem med tape, slik at du kan se hvorvidt de passer.

Husk at flisleggingen skal starte nederst mot gulvet, og at du skal jobbe deg oppover. Det kan dog være lurt å hoppe over den aller nederste rekken, siden skjevheter i gulv kan forplante seg til flisene.

Mange synes det er praktisk å montere en midlertidig vannrett list der de skal begynne å legge den første rekken med fliser. Under denne rekken skal det altså være plass til en rekke fliser og to rekker med fuge.

Dersom det er behov for å kappe fliser, kan du gjøre dette med en vannavkjølt sag eller fliskutter. Husk også å bore eventuelle hull/åpninger i flisene der det skal være rom for lysbrytere, uttak, rør og lignende.

2. Påføring av primer på veggen

Det er viktig at flislimet flisene skal festes til sitter godt på veggen, og derfor kan det være smart å påføre et tynt lag med primer. Sørg for å kjøpe en primer som er beregnet på nettopp fliser og flislim.

Primeren skal vanligvis blandes med vann før påføring, men dette kan variere fra produsent til produsent. Les anvisningen nøye, og bland i henhold til leverandørens anbefalinger. Når primeren er ferdig blandet ut i bøtten, kan den påføres jevnt over veggen med en malerull.

3. Bland ut flislim

Når det har gått omkring en halvtime, har primeren tørket (husk at tørketiden kan variere noe fra primer til primer). Du er nå klar for å blande ut flislim i en bøtte. Ha romtemperert vann i bøtten (mengde spesifiseres av produsent), og hell flislimpulveret oppi, litt etter litt.

Bruk en mørtelblander eller visp for å blande flislimet, og pass på at du får en jevn og fin blanding som er klumpfri. La limet hvile i henhold til leverandørens anbefalinger. PS! Det finnes også ferdig utblandet flislim, om du vil spare tid!

4. Påfør flislim på flisene

Det er gunstig å påføre flislimet direkte på de første flisene som skal legges (nedre rad), heller enn på veggen. Dette fordi den første raden er mest tidkrevende å legge, og du ønsker ikke at limet skal tørke før du har rukket å legge alle flisene.

Bruk den flate siden på en tannsparkel for å fordele flislimet på flisen, og tann opp limet før flisen legges på veggen.

Se også: Hvordan få matte fliser blanke

5. Legg flisene på veggen

Når flislimet er påført, er du klar for å legge fliser på veggen. Press flisen godt mot veggen, og husk på å plassere fliskryss under flisens nedre kant. Fliskrysset forsikrer at det er en åpning med plass til silikon (under nederste rekke) eller fugemasse, og forhindrer at flisene siger.

Legg hele nederste (eller nest nederste) rad før du jobber deg oppover. Det er viktig at den første rekken med fliser er rett, ellers vil skjevhetene forskyves videre til de øvrige rekkene. Bruk vater underveis, og kontroller at flisene ligger rett.

Når den første rekken med fliser er lagt, kan du påføre lim på veggen der resten av flisene skal legges. Dette gjør du ved hjelp av en tannsparkel.

Ta gjerne små områder av gangen. Om du skal legge store fliser på veggen, kan det være gunstig å påføre lim på selve flisene også (i tillegg til veggen) for god nok heft. Husk å ha flissnor eller -kryss mellom flisene, slik at det blir korrekt avstand mellom alle flisene.

6. Fuging av fliser

La flisene hvile i noen timer (gjerne et døgn) før du setter i gang med fuging. Det er nemlig viktig at flislimet får tid til å tørke tilstrekkelig.

Bland fugemasse med vann i en murerbøtte, i henhold til beskrivelsene fra produsenten. Når fugemassen er klar, smører du den utover flisene og godt mellom sprekkene ved hjelp av et fugebrett.

Du kan med fordel bevege fugebrettet og massen i et diagonalt mønster på tvers av flisene. La deretter fugemassen få tørke, og vask bort overflødig fuge. Du kan bruke en våt svamp til dette formålet. La det hele tørke, og gjenta prosessen til flisene er rene.

Det er lurt å ha bøtter med rent vann, slik at du kan vri om svampen hyppig.

7. Tett eventuelle overganger med silikon

Dersom du skal legge fliser på vegg på kjøkkenet eller lignende, vil det ofte være overganger mellom flisene og hyller eller benker. Disse bør du tette igjen med silikon, altså en fleksibel fugemasse.

Silikon påføres med en silikonsprøyte, og du kan gjerne beskytte flisene (og eventuelt møblement) med maskeringstape. Ha et glattemiddel på silikonet, og bruk en finger eller andre redskaper til å fjerne det som er overflødig.

Tips til deg som skal legge fliser på vegg

Når du skal legge fliser på vegg er det først og fremst viktig å oppnå et rett og pent resultat. Den nederste raden kan du gjerne vente med helt til sist. Her kan du kappe til flisene dersom gulvet ikke skulle være helt i vater.

Det kan være lurt å ta et steg bakover innimellom, og betrakte veggen på litt avstand. Da blir det lettere å oppdage eventuelle skjevheter.

Om du skulle se at én eller flere fliser er lagt skjevt, kan du forsøke å rette dem opp med en sugekopp. Dette må gjøres i god tid før flislimet rekker å tørke!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Relaterte artikler