Hvordan legge hexagon fliser (Stor guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Hvordan legge hexagon fliser

Innholdsfortegnelse

Hexagon fliser eller sekskantede fliser er gir et lekkert og spennende resultat, og er ofte å se i både interiørblader og på blogger. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker vegger eller gulv med et litt særegent og annerledes uttrykk.

Det å legge hexagon-fliser gjøres med en litt annen teknikk en hva man bruker for tradisjonelle firkantede fliser. Med riktig fremgangsmåte kan du imidlertid forvente et rålekkert resultat. Her forklarer vi deg prosessen fra A til Å!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Innkjøpsliste: Dette utstyret trenger du for å legge hexagon-fliser

1. Prøvelegg flisene først

Før du legger hexagon fliser bør du først «prøvelegge» dem. Legg flisene på et underlag som er flatt og vannrett, og bruk fliskryss til å få riktig avstand mellom dem.

Finn også ut hvor halveringslinjen går på de flisene som skal utgjøre topp/bunn/sider av veggen/gulvet. Kutt flisene til med en egnet flisekutter – som for eksempel en våtsag.

Plasser deretter hexagon-flisene på overflaten der de skal legges. Her kan det være lurt å merke topp og bunn av alle fliser med en blyant, og legge inn hjelpestreker. Dette gjør at du har noe å justere flisene etter når de skal legges.

2. Legg den første rekken med hexagon-fliser

Dersom du skal legge hexagon-fliser på en vegg, kan du påføre fliselim på veggen først. Det er nok å påføre lim nok til ca. to rader med fliser. Ha fugelim i en bøtte, og påfør limet med en grovtannet sparkelspade.

Begynn nederst, og ha den første rekken oppå en fugesnor. Ha også fliskryss mellom hver flis. Pass på at den første flisen du legger står i ro. Hvis denne flisen blir skjev, er det fort gjort at skjevheten forplanter seg til alle flisene.

Når første rekke med fliser er lagt, begynner du på neste. Pass på at den nedre spissen på hver hexagon-flis havner midt på fugen i rekken under. Den øvre spissen skal være i linje med streken du tegnet på veggen. Press flisene på plass med hendene.

3. Press fugesnoren på plass mellom rekkene

Når du har lagt to rekker med hexagon-fliser, er det viktig å passe på at avstanden er lik mellom alle flisene. Plasser derfor en fugesnor mellom rekkene. Snoren skal trykkes på plass. Dette vil gi et jevnt og fint sikk-sakk-mønster.

Bruk gjerne en vinkel og vater for å sjekke at flisene står rett på hjørnet for hver rekke du legger. Gjenta prosessen helt til hele overflaten er flislagt.

Se også: Hvordan legge terrazzo fliser

4. Påfør fugemasse

Når flisene og flislimet har fått tørke i ca. 24 timer, kan du påføre fugemasse i sprekkene. Bruk en spade og påfør fugen godt i alle sprekkene.

Dersom det kommer fuge på flisene, er det viktig å tørke dette av så fort som mulig med en våt klut.

Tips til deg som skal legge hexagon-fliser

Når du legger hexagon-fliser kan det være utfordrende å kutte flisene i hjørnene. Den enkleste løsningen kan være å bruke en hjørnelist. Da slipper du å kutte flisene i 45-graders vinkel.

Lykke til!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Relaterte artikler