Hvordan legge marmor fliser (Stor guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan legge marmor fliser

Marmorfliser gir en klassisk og stilren look, og er en favoritt både på kjøkken og baderom. Fliser av marmor kan brukes både på vegger og gulv, og det finnes mange ulike fliser å velge mellom. Vi kan for eksempel nevne at det finnes både fire- og sekskantede marmorfliser.

Noen foretrekker marmor-fliser av ekte marmor, men det er også mulig å finne fliser med marmormønster – noe som er et billigere alternativ.

Her forklarer vi deg hvordan du kan legge marmor fliser på 1, 2, 3!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Utstyrsliste: Dette trenger du for å legge marmor-fliser

  • Marmorfliser
  • Fliselim
  • Sparkelkam med grove tenner
  • Vinkelsliper eller vannkjølt sag for kutting av fliser
  • Flisekryss eller snor
  • Fugemasse
  • Fugespade
  • Gummiskrape
  • Klut
  • Bøtter (til å ha lim og fuge i)

1. Forberedelser er viktig før du legger marmor-fliser

Før du legger marmor-fliser er det viktig å gjøre visse forberedelser. Kontroller for eksempel at underlaget er rent og stabilt.

Optimalt sett bør marmor-fliser legges på dødt underlag, som for eksempel betong. Unngå å legge fliser av noe slag på treverk, siden dette er bevegelig og kan føre til sprekker i fugene.

Husk også på at når du skal legge marmorfliser i utkantene, må du som regel kutte dem til. Legg gjerne ut flisene på forhånd, slik at du ser hvor de må kuttes. Bruk gjerne en vannkjølt sag eller en vinkelsliper som kan kutte i stein.

2. Påfør sementbasert fliselim

Når du skal legge marmor fliser er det lurt å bruke sementbasert lim som er beregnet på naturstein. Om du skal legge lyse marmorfliser, kan du med fordel velge en hvit lim da dette gir det peneste resultatet.

Påfør flislimet med en sparkelkam med god tannavstand (10 til 12 millimeter). Limet kan med fordel påføres både overflaten hvor flisene skal festes, og på baksiden av selve flisene. Pass på at det ikke kommer luftlommer i limet.

Husk å kun påføre lim på små områder av gangen, slik at den ikke rekker å tørke før du har fått festet flisene.

Se også: Hvordan legge fliser

3. Plasser flisene

Når du skal plassere flisene, er det lurt å begynne fra midten av overflaten. Grunnen til at du bør gjøre det, er at flisene da ikke vil påvirkes av eventuelle skjevheter i veggene. Trykk marmor-flisene forsiktig på flislimet.

Bruk flisekryss og snor mellom flisene for identisk avstand mellom alle flisene.

Når alle flisene er lagt, er det på tide å la limet tørke. Herdingsprosessen kan ta rundt et døgn, men dette varierer basert på hva slags lim du har brukt.

4. Påfør fuge mellom marmor-flisene med fugemasse for naturstein

Så snart limet har tørket, er det mulig å fuge flisene. Bruk en fugemasse som er beregnet på naturstein.

Fugen påføres med fugespade. Eventuelle rester som ligger igjen på flisene kan fjernes med en gummiskrape og en våt klut mens du jobber.

Tips til deg som skal legge fliser av marmor

Dersom du ønsker et penest mulig resultat, kan du gjerne velge fuge i en farge som passer til marmoren. Har du hvit marmor, er det fint med lys fugemasse. Er fugen mørk, kan det komme stygge merker på marmorflisene.

Lykke til!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉