Hvordan legge marokkanske fliser (Stor guide 2024)

Hvordan legge marokkanske fliser (Stor guide 2024)

Hvordan legge marrokanske fliser

Innholdsfortegnelse

Ønsker du fliser som har et litt eksotisk særpreg? Da er marokkanske fliser kanskje noe å vurdere! Disse historiske flisene kjennetegnes av at de har et dekorativt marrakech-mønster, og da gjerne i farger som grått, hvitt eller blått.

 

Det finnes dog utallige design og farger å velge mellom, noe som gjør at det finnes marokkanske fliser for ethvert hjem og enhver smak.

 

Enten du skal legge marokkanske fliser på gulv eller vegger, er det viktig med riktig fremgangsmåte om resultatet skal bli bra.

Her kan du lære mer om hva slags utstyr du trenger og hvordan du går frem for å legge fliser med marokkansk design!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å legge marokkanske fliser

1. Sørg for godt underlag

Før du legger marokkanske fliser er det viktig å forsikre seg om at underlaget er egnet for fliser. Underlaget skal være uten sviktende områder, og skal dessuten være i vater.

Betong og gips er ypperlige materialer å ha som underlag, men gulvplater kan også fungere om de er laget av ikke-brennbart materiale. Myke matertaler som linoleum er ikke å anbefale.

Skal du legge fliser på tregulv, er det nødvendig å plassere stive plater oppå gulvet før du legger fliser. Dette fordi treverket vil kunne utvide seg eller trekke seg sammen ved temperaturendringer, og slå sprekker i fugene eller flisene.

2. Finn midtpunktet på gulvet

Det er lurt å legge fliser fra midten av gulvet, og deretter jobbe seg utover. Da unngår du et skjevt resultat, noe som kan være ekstra synlig når flisene har mønster.

Neste steg er derfor å finne gulvets midtpunkt. Dette kan du gjøre ved å finne ut hva som er midten av gulvet både i lengden og bredden. Trekk linjer fra hvert midtpunkt. Der linjene krysses er midten av gulvet.

Et tips er å måle 80 cm på den ene og 60 cm på den andre linjen, og trekke en linje mellom disse (skal forme en trekant). Om linjen er på 100 cm, har du verifisert at midtpunktet er på 90 grader (og dermed er korrekt).

Se også: Hvordan legge selvklebne fliser

3. Legg flisene

Plasser gjerne flisene på gulvet, slik at du kan se hvordan flisene må plasseres for å få korrekt mønster. Husk å ha flisekryss/snor mellom, slik at målene blir korrekte. Du vil også se om det er behov for kapping av fliser.

Deretter går du frem på følgende måte for å legge de marokkanske flisene:

  1. Påfør fliselim på en del av gulvet (ved midtpunktet) med tannsparkel
  2. Sørg for riktig plassering og bruk vater (feil her vil kunne forplante seg videre)
  3. La tørke i ca. 24 timer
  4. Påfør fugemasse med sparkel
  5. Fjern overflødig fugemasse med våt klut/svamp

Tips til deg som skal legge marokkanske fliser

Det å legge marokkanske fliser er noe du i mange tilfeller kan gjøre selv. Husk imidlertid på at det er lurt å få hjelp av profesjonelle håndverkere dersom du skal ha fliser på badet. Dette skyldes våtromsnormen, og at det er strenge regler for vanntetthet på våtrom.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.