Hvordan legge selvklebne fliser (Stor guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan legge selvklebne fliser

Dersom du ønsker å fornye kjøkkenet eller andre rom med fliser, kvir du deg kanskje for alt arbeidet dette innebærer. Skal du legge tradisjonelle fliser er det nødvendig med fuging og en god dose tålmodighet, og det kan også bli dyrt.

Med selvklebende fliser blir jobben både enklere og raskere, og samtidig kan du spare mye penger.

Selvklebende fliser er ofte laget av materialer som PVC eller aluminium, og har et utseende som etterligner keramikk eller stein. Det finnes varianter som kan brukes på både vegger og gulv, og det er dessuten mange lekre design å velge mellom.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem for et best mulig resultat!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Innkjøpsliste: Dette trenger du når du skal legge selvklebende fliser

1. Forsikre deg om at underlaget er egnet for selvklebende fliser

Før du går til innkjøp av fliser, er det lurt å sjekke at underlaget du skal legge flisene på er egnet. Ofte vil det ikke være mulig å feste selvklebende fliser på betong, mur, ubehandlet gips, kryssfinerplater eller strietapet.

Merk deg også at ikke alle selvklebende fliser kan legges på gulv med varmekabler, da limet kan smelte og gjøre flisene ustabile.

Av underlag som vanligvis er egnet for selvklebende fliser, kan vi nevne panelvegger, keramiske fliser, metall, malt gips eller treverk og platevegger.

2. Akklimatisering av selvklebende fliser

For noen sorter selvklebende fliser er det nødvendig med akklimatisering på forhånd. Dette innebærer at flisene må oppbevares innendørs der de skal monteres i minst 48 timer, før de legges.

Dersom dette er nødvendig, vil du som regel finne informasjon om det i brukerveiledningen som følger med flisene.

3. Vask og klargjør underlaget

For at selvklebende fliser skal kunne festes tilstrekkelig mot underlaget, er det viktig å sørge for at sistnevnte er fri for fett og smuss.

Vask underlaget med et rengjøringsmiddel som kan løse opp fett, og fjern såperestene før du lar det tørke.

4. Kutt flisene til ved behov

Mange selvklebende fliser er ferdigskjært i ønsket fasong, men noen leverandører har varianter som må kuttes til på egen hånd.

Om flisene er nødvendig å kutte, bør du streke opp flisene med blyant og linjal før du kutter dem i ønsket form med en tapetkniv.

Se også: Hvordan legge marmor fliser

5. Plasser selvklebende fliser på overflaten

Selvklebende fliser har et lag med lim på ene siden, slik at de kan festes direkte på underlaget uten fuge eller lignende. Vær spesielt forsiktig når den første flisen skal legges. Legges denne skjevt, vil «feilen» forplante seg til øvrige fliser du legger.

Bruk vater, og tegn gjerne en hjelpelinje med blyant på overflaten. Fjern beskyttelsespapiret som finnes på flisen, og trykk deretter flisen på plass der den skal være. Fortsett med resten av flisene, og avslutt med silikon i endene der vann kan komme til.

Tips til deg som skal legge selvklebende fliser

Det er fort gjort å legge selvklebende fliser skjevt. For at du skal ha mulighet for å justere på flisene etter at de er lagt, er det lurt å påføre litt såpevann på overflaten før flisene legges.

Da er det mulig å gjøre endringer i noen sekunder før flisene fester seg skikkelig. Lykke til!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉