Hvordan legge terrazzo fliser (Stor guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan legge terrazzo fliser

Terrazzo fliser kan gi rommet karakter og eleganse, og har dessuten et historisk preg. Du kan kjøpe håndlaget terrazzo med unik karakter, eller mer budsjettvennlige fliser med terrazzo-inspirert mønster.

Begge løsninger kan gi et lekkert resultat, og tar seg godt ut både i inngangsparti, på kjøkken og i andre rom. Her forklarer vi deg hvordan du legger terrazzo fliser, steg for steg!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Utstyr du trenger for å legge terrazzo fliser

 • Terrazzo-fliser
 • Fliselim
 • Sparkelkam (grovtannet)
 • Fugemasse
 • Fugespade
 • Bøtter
 • Svamp og klut
 • Fliskryss
 • Gummiskrape
 • Impregnering
 • Fliskutter

1. Forberedelser før du legger terrazzo fliser

Det er viktig med forberedelser før det legges terrazzo-fliser. Underlaget skal være stabilt og rent, og bør dessuten være «dødt». Dødt underlag vil ikke endre karakter ved temperatursvingninger, slik levende materialer (f.eks. tre) gjør.

Optimalt sett bør terrazzo-fliser legges på betong. Husk å også velge fliselim som gir god heft til underlaget ditt.

Under forberedelsene bør du også finne ut hvor midten av gulvet er, da du bør begynne flisleggingen fra midten. Trekk én linje fra halve gulvets lengde og én linje fra halve gulvets bredde. Midtpunktet er der de to linjene krysser hverandre.

2. Påfør lim og legg flisene på gulvet

Neste steg i prosessen er å fukte flisene i en bøtte med vann, ved å dyppe dem i ca. ti sekunder. Flisene skal hverken være klissvåte eller tørre, men fuktige.

Påfør deretter fliselim med en sparkelkam med grovtannet mønster. Bruk gjerne en spade med 10–12 mm mellom hver tann. Pass på at limet dekker flisen godt, og at det ikke er noen luftlommer.

Når du plasserer flisene bør du bruke fliskryss slik at det blir et korrekt mellomrom mellom alle flisene. Kutt til fliser ved behov, ved hjelp av en flisekutter.

Om du får fliselim på flisens synlige overside, bør du tørke dette av så fort som mulig. Ha gjerne en våt klut tilgjengelig til dette formålet. Når du er ferdig å legge flisene, er det viktig å la det hele tørke.

3. Legg på fugemasse

Når flislimet har fått tørke i omkring 24 timer, kan du påføre fugemasse med en fugespade. Her kan det være lurt å fuge små områder av gangen (f.eks. 1 m2).

Sørg for å presse massen godt ned i bunnen av sprekkene mellom flisene, og veksle mellom hvilken retning du fører fugespaden. Overflødig fugemasse kan fjernes med en skrape av gummi.

Se også: Hvordan legge marokkanske fliser

4. Rengjøring og impregnering

Når du er ferdig å legge terrazzo-fliser på gulvet ditt, kan det være lurt å vaske over flisene med lunkent vann og en skuremopp.

Du kan også polere flisene og impregnere dem dersom du ønsker en fin finish og vannavstøtende egenskaper.

Tips til deg som skal legge terrazzo-fliser

Når du skal legge terrazzo-fliser kan du med fordel akklimatisere dem. Dette innebærer at du tempererer dem slik at de venner seg til romtemperaturen der de skal legges. Du kan gjøre dette ved å oppbevare flisene i det aktuelle rommet i ca. 24 timer før arbeidet starter.

Et annet tips er å justere mengden fugemasse mellom flisene basert på hvorvidt det er varmekabler i gulvet eller ikke. Er det ikke varmekabler i gulvet, er 2 mm fugemasse passelig. Om gulvet derimot har varmekabler, bør du ha 3 til 4 mm med fug.

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉