Hvordan male fliser (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male fliser

Mange ønsker å fornye flisene sine, enten det er snakk om en ny finish eller farge. Har du kanskje noen gamle kjøkkenfliser eller baderomsfliser som begynner å se litt utdaterte ut? Da kan det kanskje være aktuelt å male dem!

Det å male fliser er et langt billigere og ofte mer miljøvennlig alternativ til å bytte dem ut. Samtidig kan en ny farge bidra til å skape det visuelle uttrykket du drømmer om, og gi rommet en helt ny atmosfære.

Skal resultatet bli bra, er det imidlertid viktig med riktig fremgangsmåte. Her forklarer vi de prosessen fra A til Å!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male fliser

1. Rengjør fliser og fuger

Fliser er ofte utsatt for smuss og fett, enten det er såperester på badet eller fett fra matlaging på kjøkkenet. Før du setter i gang med å male fliser, er det derfor nødvendig med en grundig vask – ikke bare av flisene, men også av fugene imellom.

Begynn gjerne med et rengjøringsmiddel som kan fjerne kalk, og vask deretter over flisene med Trestjerner Gulvrens eller lignende. Fjern alle såperester med vann, og la flisene tørke.

2. Slip med sandpapir om nødvendig

Mange fliser har en glasert eller blank finish som det er utfordrende å male på. Ved å slipe flisene med fint til middels grovt sandpapir, kan du sørge for at malingen setter seg bedre på underlaget.

Unngå veldig grovt sandpapir, da dette kan gi flisene stygge riper. En grei tommelfingerregel er å bruke sandpapir som har en korning på 150 eller lavere. Fint sandpapir vil forhindre at du får synlige riper bak malingen, og gir generelt sett det beste resultatet på fliser.

Se også: Hva koster det å legge fliser

3. Grunning

Grunningsmaling eller primer påføres for å gi den endelige malingen bedre adhesjon (heft) mot underlaget. Grunning kan også tette eventuelle hull i underlaget, og gir deg en jevnere flate å male på.

Når du skal male fliser, bør du først bruke oljebasert eller vannfast heftgrunn slik at malingen får godt nok feste. Ta gjerne i bruk grunning som er anbefalt for den spesifikke malingen du har tenkt til å bruke. Sørg også for at grunningen får tørke godt før malingsarbeidet starter.

4. Mal flisene

Når du skal male fliser er det viktig å ta hensyn til hvor fuktig miljøet er i det aktuelle rommet. I fuktige rom som for eksempel baderom er det viktig å bruke en oljebasert maling.

I tørre omgivelser kan du gjerne bruke oljemaling som er vanntynnet. Merk deg at denne malingen ikke vil tåle fuktighet over tid.

Når du maler kan du med fordel male to strøk. Pass på at det første strøket får tørke godt før du påfører neste. Bruk gjerne en malerull, da dette gjør det enklere å male store flater på kort tid.

Husk også på å dekke eventuelle flater som ikke skal males med maskeringstape eller dekkpapir.

5. Gå over fugene

I noen tilfeller kan det være aktuelt med maskering av fuger før du begynner på malingsarbeidet, men dette kan være knotete siden fugene som regel er veldig smale og mange.

Som regel vil ikke maling feste seg til silikonfuger, siden malingen ikke klarer å binde seg til dette materialet. Det beste er derfor å male, og deretter legge nye fuger etter at jobben er utført.

For øvrig fuge kan du gå over med en såkalt fugepenn. Du kan da få ønsket farge på fugene (f.eks. hvit eller grå), dersom du ikke ønsker at fugene skal ha samme farge som flisene.

Avsluttende tips til deg som skal male fliser

Når du skal male fliser, er det greit å huske på at malingen ofte vil begynne å flasse av etter noen år. Og dersom flisene du maler på ikke er helt rene, vil malingen ofte begynne å flasse etter kun kort tid.

Derfor er det veldig viktig med godt forarbeid med sliping og grunning, da dette vil sikre at resultatet holder seg lengst mulig. Vær nøye når du bruker kalkfjerner og rengjøringsmiddel, og se på dette som en minst like viktig del av prosessen som selve malingen.

For mange er det å male fliser en midlertidig løsning, for eksempel i påvente av en større oppussing. Dersom du ønsker å fornye badet eller kjøkkenet mens du sparer opp penger til et renoveringsprosjekt, kan noen malingsstrøk være en fin løsning.

Du kan selvfølgelig også male fliser som en mer permanent løsning. Men da bør du være obs på at jobben kanskje må gjentas etter noen år.

Lykke til!

Få tilbud fra flisleggere

Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉