Hvordan plugge vannrør (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Plugge vannrør

Skal du pusse opp hjemmet? Da er det viktig å plugge rørene underveis. Ved lengre oppussingsprosjekter må rørene tettes skikkelig, slik at ikke uønskede elementer havner i rørene eller ut på arbeidsplassen. Uten korrekt plugging risikerer du å jobbe i et illeluktende hus eller få problemer med rørene i ettertid.

Mange ønsker å pusse opp hjemmet på egen hånd – enten for å spare penger på budsjettet, eller fordi de er en hobbysnekker. Det er ingenting i veien med å gjøre deler av jobben selv, men når det gjelder plugging av vannrør bør du alltid få hjelp av en rørlegger.

Det er tar ikke lang tid å plugge vannrør og avløp, men det uhyre viktig at monteringen blir gjort rett. Hvis ikke kan dette skape problemer for rørene i ettertid. I tillegg risikerer du at farlige gasser siver ut gjennom rørene mens du jobber, hvilket er lite fordelaktig. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan rørleggere går frem når de jobber med baderom.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Plugge rør og avløp 

Det første en rørlegger vil gjøre er å stenge av hovedkranen. Deretter vil han bruke plugger til å tette alt av rør og avløp i arbeidsområdet. Ved arbeid i forbindelse med fjerning av sanitært utstyr, er det særdeles viktig å få hjelp av fagfolk. Da slipper du å skape helseskadelige arbeidsmiljø og du kan være trygg på at rørene ikke tar skade under oppussingen.

Rørleggeren vil først plassere en plugg på toalettets tilførsel. Dette sikrer at toalettet kan fjernes, uten at det skaper problemer med vann og avløp. Deretter må tilførselen av varmtvann og kaldtvann plugges på servanten. I teorien skal alle åpne rør dekkes til og tettes igjen med rett teknikk.

Når disse områdene er plugget, er det mulig å skru på hovedkranen igjen. Med plugging vil du altså ha tilgang på vann i deler av huset, bortsett fra de åpne rørene som er tettet igjen. Under prosessen vil også vannlås på servant fjernes – enten det er snakk om kjøkken eller bad.

Når vannrør er plugget kan du trygt fjerne toalett og servant fra vegg og gulv. Men det er viktig at du blinder avløpet så snart toalettet er løsnet og demontert. Dette sikrer at ingenting faller ned og du slipper å få illeluktende og farlige gasser opp i rommet. Du kan blinde avløpet på egen hånd ved å bruke en luktsperre, men sørg for at denne er riktig størrelse.

Se også: Hvordan koble vannrør

Kan jeg plugge vannrør selv?

I teorien kan du plugge vannrør selv, men det lønner seg å få hjelp fra en profesjonell. Plugging blir ofte gjort på baderommet i forbindelse med oppussing, og her er det mange deler av prosessen som kan gjøres uten hjelp fra profesjonelle fagfolk. Men når du jobber med vann under trykk må du alltid få assistanse.

Utfordringene med å plugge vannrør, er at du må ha riktig utstyr og teknikk basert på dine rør. Jobben er liten, men har mye å si for sikkerheten og fremtidig gjennomstrømming av vann. Det er mye som kan gå galt og du sparer deg for en del hodebry ved å få hjelp fra fagfolk.

Du kan også binde avløpet på egen hånd, men mange foretrekker å la rørleggeren gjøre denne jobben i samme slengen. Da er du trygg på at luktsperren er av riktig størrelse og utforming. Når puggingen er gjennomført, kan du selv flytte ut møbler, toalett og servant.

Derfor bør du få hjelp til å plugge vannrør

Hvis noe skulle gå galt under oppussing, er det viktig at du kan dokumentere arbeid gjort etter forskriftene. Produkter og byggevarer må være godkjent, og leverandøren skal kunne dokumentere at du bruker riktige produkter til arbeidsoppgaven. Uten dokumentering risikerer du å miste både garanti og forsikringsdekning.

Ved oppussing er plugging av vannrør en liten, men viktig detalj. Rørleggeren vil ikke bruke lang tid på prosedyren, men han kan sikre at det rette utstyret og den korrekte teknikken blir tatt i bruk. Dette behøver ikke å bli en dyr affære, særlig ikke hvis du sammenligner tilbud og priser.

Vi anbefaler at du kontakter flere rørlegger-selskap og ber om et tilbud. Spør alltid etter en sammenlagt pris, da tillegg kan forekomme. Ved å gi nøyaktig informasjon til flere selskaper, sitter du igjen med flere tilbud som kan sammenlignes. Dette gir en oversikt over hva du kan forvente å betale, samtidig som du finner et tilbud du er komfortabel med.

Det er mulig å plugge vannrør selv, men det anbefales sjeldent. Selv om det kan være fristende å spare penger under oppussing, er det mange andre områder du kan gjøre uten behov for fagfolk. Når det gjelder vann under trykk, lønner det seg alltid å bruke rørlegger.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉