Hvordan vaske fliser (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Hvordan vaske fliser

Innholdsfortegnelse

Fliser er ofte utsatt for mye skitt, støv og fett – og kanskje særlig flisene som er på bad og kjøkken. På badet kan det blant annet komme såperester og kalk på flisene, noe som kan gjøre flisene misfargede og stygge. På kjøkkenet utsettes flisene for matrester og stekefett.

Skitne fliser er som regel akkompagnert av skitne fuger, noe som heller ikke er spesielt fint. Ved å vaske flisene kan du sørge for at omgivelser på bad og kjøkken blir både pene og hygienisk rene.

Det å vaske fliser kan være en tung jobb, men med riktig utstyr og litt tålmodighet kan du forvente et flott resultat.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem!

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Innkjøpsliste: Dette kan være nyttig å ha når du skal vaske fliser

Ta hensyn til hva slags fliser du har

Det aller første du bør gjøre, er å finne ut hva slags fliser du har på gulvet eller veggen. Dette vil nemlig være helt avgjørende om du skal kunne finne et velegnet vaskemiddel som ikke skader flisene.

Mange har flis av naturstein, som for eksempel marmor eller skifer. Dersom steinen er ubehandlet, kan steinen trekke til seg både skitt og vann. Av den grunn kan det være lurt å behandle fliser som dette med voks eller olje, noe vi har en egen guide om.

De fleste fliser (også de av naturstein) kan vaskes med et vaskemiddel med nøytral pH. Har du fliser av for eksempel marmor, er det spesielt viktig å unngå vaskemidler med lav pH, da dette kan ødelegge flisene.

Unngå helst å bruke grønnsåpe. Dette vaskemiddelet passer fint til mange formål, men vil ofte sette stygge merker på fliser – og særlig blanke fliser. Dette skyldes at grønnsåpe inneholder fett.

Hvordan vaske fliser til hverdags?

Til den jevnlige vasken av fliser vil det ofte være tilstrekkelig med en skuresvamp eller en klut, og et vaskemiddel beregnet på fliser og baderom. Dette er noe du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

Husk å følge produsentens anbefalinger, og forsikre deg om at middelet kan brukes på flistypen du har. Er du usikker, kan du som nevnt bruke et pH-nøytralt vaskemiddel som passer til «alle» fliser. Er det kun støv og lettere smuss, kan til og med rent vann være nok.

Rens av fuger

Fugemassen er porøs, og derfor fester smuss og skitt seg ekstra godt mellom flisene. Dette kan gjøre at gulvet eller veggene ser skitne ut, siden fugene endrer farge (f.eks. fra lys grå til gul eller brun).

Det finnes egne vaskemidler som er beregnet på fuger. Ved å påføre dette sammen med vann på fugene, kan du skrubbe bort skitten. Skyll godt, slik at alle rester av rengjøringsmiddelet fjernes. Ofte blir fugene like fine som de var da de var nye.

Dersom fugene ikke har vanskelige flekker, kan du også rengjøre dem med litt vann og en skuresvamp.

Se også: Hvordan fjerne fliser

Slik vasker du fliser med vanskelige flekker

Om du har fått flekker som vanskelig lar seg fjerne fra flisene med vanlig vask, må du kanskje gå litt mer spesialisert til verks. Dette gjelder enten flekkene sitter på flisene eller fugene.

Noen ganger kan det hjelpe å bruke ordinært vaskemiddel for fliser i mer konsentrert form. La middelet virke litt, og skur på flekken med en skuresvamp. Skyll av alle rester etter vaskemiddelet. Pass på at middelet ikke får sitte på fugene over lengre tid.

Dersom flekkene består av kalk, fett eller lignende, finnes det egne vaskemidler som er ekstra effektive.

Kalkrester

Det er veldig vanlig at det oppstår kalkrester på fliser, og da spesielt på badet og i dusjsonen. Kalklaget bygger seg gjerne opp litt etter litt, og kan være vanskelig å fjerne uten riktige vaskemidler.

Når du skal fjerne kalk, er det aller best å bruke et rengjøringsmiddel med pH lavere enn 7. Syren bidrar til å løse opp kalk. Du kan blant annet bruke sitron eller eddik og blande dette med vann. Det finnes også egne kalkoppløselige vaskemidler som kan kjøpes i butikken.

Flekker av fett

Mange sliter med fettflekker på fliser. På kjøkkenet er det gjerne stekefett som setter seg på flisene, og i dusjen er det vanlig med såperester. Dersom du skal fjerne fett fra fliser, kan det være lurt å bruke rengjøringsmidler som er litt basiske (pH høyere enn 7).

Det er for eksempel mulig å bruke ammoniakk blandet ut med vann. Ammoniakk lukter kanskje ikke spesielt godt, men er veldig effektivt. Bruk gjerne hansker, slik at lukten ikke setter seg på hendene dine.

Mugg

Svartmugg setter seg ofte rundt flisene, og spesielt på silikonfuger i hjørnene. Dette er flekker som ofte er veldig standhaftige. Du kan imidlertid forsøke å fjerne flekkene med en muggrenser.

Du kan også lage dette selv, ved å blande natron og eddik. Noen ganger sitter flekkene så godt at det er best å bytte ut silikonfugene med ny silikon.

Andre tips til deg som skal vaske fliser

Ønsker du noen tips som gjør rengjøring av fliser til en lek? Det finnes sjelden snarveier når man ønsker gode resultater, men når det kommer til vask av fliser kan du faktisk jukse litt.

Dampvask av fliser

Dersom du synes at det å vaske fliser er noe herk, finnes det en enklere løsning som ikke innebærer skrubbing eller bruk av såpe – nemlig damping. Dette forutsetter imidlertid at du har en dampvasker.

Vanndamp er veldig effektivt på fliser og fuger, og kan fjerne selv vanskelige flekker – også på fugene. En dampvasker koster litt, men er kanskje en god investering om du har større arealer med fliser som må vaskes jevnlig.

Bruk en tannbørste på fugene

Om du skal vaske vegger eller gulv av fliser, kan det være tungvint å bruke en tradisjonell skuresvamp på smale fuger. Bruker du en tannbørste, er det ofte langt enklere å få et godt resultat.

Tannbørsten er smal, og gjør at du lettere kommer til i kriker og kroker. Børsten er dessuten hard nok til å fjerne selv vanskelige flekker på fugene. Kjøp gjerne noen billige tannbørster, og sett i gang.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere flisleggere.


Kom i gang

Relaterte artikler