Legge vannrør utendørs (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Legge vannrør utendørs

Avløpsrør må skiftes med jevne mellomrom – dette er noe mange vegrer seg for. Legging av vannrør er ofte forbundet med ødelagte blomsterbed, oppgravd plen og flere dager med gravere i hagen. Men det finnes en enkel metode som gjør hele prosessen langt mer skånsom.

Du behøver nemlig ikke å grave opp hele uteplassen for å legge nye rør. Med rørfornying slipper du at hagen blir ødelagt, og du får nye rør helt uten graving. Metoden går ut på at et selvbærende rør blir støpt på innsiden av dine nye rør. Men hvordan fungerer dette og hvem passer det for? Det skal vi se nærmer på.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Hva er rørfornying?

I stedet for å grave opp eksisterende rør og erstatte dem, kan et selvbærende rør innføres i de gamle rørene. Etter hvert som det gamle røret går i stykker eller faller fra hverandre, vil det selvbærende røret fungere som et eget, nytt og selvstendig rør. For mange har dette blitt den foretrukne metoden når nye vannrør eller avløpsrør må på plass.

Dersom du har vannrør under busker, bed eller plen, er rørfornying å foretrekke. Men metoden kan også benyttes dersom du har en asfaltert gårdsplass. I slike tilfeller er huseier ofte på jakt etter løsninger som ikke innebærer å rive opp hele asfalten.

Se også: Ikke legg vannrør i ytterveggen

Kan jeg bruke rørfornying?

Rørfornying er en effektiv metode, men det er viktig at du velger en løsning som er best egnet for din eiendom. Ved å kontakte en rørlegger kan du få en rørinspeksjon, noe som vil være svært gunstig før arbeidet starter.

Rørleggeren eller profesjonelle fagfolk, vil kunne gi deg en oversikt over hvilke løsninger som er aktuelle og hva som må gjøres. Rørfornying kan brukes av de fleste, uansett ledningsnett eller type rør. Men det er alltid lurt å få en vurdering av profesjonelle i forkant.

Må vannledningen rehabiliteres? I noen tilfeller kan dette også gjøres med rørfornying, men da må du belage deg på noe gravid. Fremgangsmåten er litt annerledes, men du vil likevel ikke oppleve så mye graving som når hele røret byttes ut. Hvert tilfelle vurderes individuelt av rørleggeren.

Hva er fordelene med rørfornying

Den store fordelen er at du får samme kvalitet, til langt mindre ødelegges. Rørfornyelse gir nemlig en like lang levetid som andre vanlige rør. I tillegg er dette en allsidig løsning som brukes både i det private og offentlige. Vi finner også industrien som en hyppig bruker av rørfornyelse.

Dersom du har byttet rør tidligere, vet du nok at graving kan føre til et synk i bakken. Det kan ta flere år før dette er reparert, hvilket er en stor ulempe om vannrøret ligger under plenen. Mange foretrekker også de miljøvennlige fordelene med rørfornying. Her er det ingen gravemaskiner som slipper ut eksos rundt boligen.

Til slutt er tid en viktig faktor og en stor fordel for mange. Rørfornyelse tar nemlig langt kortere tid enn å skifte ut eksisterende rør, noe som også gjør prosedyren langt billigere. Skal du legge nye vannrør utendørs, kan rørfornyelse være en miljøvennlig, prisgunstig og effektiv løsning.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉