Lekkasje rør i vegg: Slik fikser du den (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Lekkasje rør i vegg

Alle vil oppleve problemer med rørsystemet på et eller annet tidspunkt. Lekkasjer i rør er ikke uvanlig, men de kan oppstå av flere forskjellige årsaker. Dersom ikke lekkasjen tettes og fikses innen rimelig tid, risikere du å sitte igjen med omfattende vannskader. Heldigvis er det mange tips du kan følge, før du kontakter rørlegger.

Det er nemlig ikke slik at du må få profesjonell hjelp til alle problemer med rør. Noen ganger kan små grep være nok til å fikse roten av lekkasjen. Enten du har tett rør, en tett vannlås eller en løstsittende vannlås – det lønner seg alltid å prøve selv først.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Hvordan vet jeg om jeg har en lekkasje? 

Lekkasje i rør kan oppdages på flere måter. Noen ganger er lekkasjen synlig, andre ganger hører du lyder eller oppdager fuktskader. Hvis du har vann som flyter ut på gulvet, enten på badet eller andre steder i hjemmet, er dette er sikkert tegn på lekkasje i rør.

Andre ganger kan problemet være vanskelig å identifisere. Ulyder som susing, klukking og drypp kan være indikasjoner på lekkasjer, men de kan også komme av tetthet eller luft i røret. Uansett er det viktig å se nærmere på lyder som plutselig oppstår, da dette alltid betyr at noe ikke er som det skal i rørsystemet.

I enkelte tilfeller vil det være umulig å se lekkasjen før den har forårsaket vannskader. Med rør inne i veggen kan det være vanskelig å holde oversikt, men et varmekamera eller en fuktighetsmåler vil være gode hjelpere her. Disse gir god informasjon eventuelle lekkasjer, og bør derfor brukes hvis du er usikker.

Kan jeg fikse lekkasje i rør på egen hånd?

Ja, det er fullt mulig å reparere lekkasjer uten å være profesjonell. Men her avhenger det av årsak. Dersom rørene er slitt, må byttes ut eller fullstendig skadet, vil det være behov for en profesjonell. I situasjoner hvor lekkasjen kommer av arbeid fra ufaglærte, bør en profesjonell også tilkalles.

Men før du betaler dyre dommer for en rørlegger, er det flere triks du kan prøve. Ved lekkasje må du alltid skru av hovedkranen. Da stopper du vannet fra å komme i rørene og ut fra lekkasje området. Deretter anbefaler vi at du tar en titt på vannlåsen.

Vannlåsen kan løsne med årene og mange glemmer å stramme denne skikkelig etter rengjøring. Etterstram låsen før du går videre til andre oppgaver. Lekkasjer kan også skyldes tetthet i rør eller vannlås. Mens du strammer låsen, er det lurt å gi den en grundig rens for å sikre at dette ikke er problemet. Helst skal vannlåsen rengjøres en gang i året.

Se også: Lekkasje i rørkobling

Hvordan fikse lekkasje i tette rør? 

Det er ikke alltid slitasje eller løse vannlåser som er problemet. Av og til kan det være noe så enkelt som hår, matrester, grums og fett. På badet samler det seg mye hår i sluket, og kjøkkenvasken er ofte utsatt for matfett og rester. Over tid vil dette bygge seg opp og skape en blokade.

Hvis tette rør er grunnen til lekkasje, kan du løse problemet på to måter: Enten med manuell kraft eller med kjemiske midler. Vi anbefaler alltid at du begynner med å fjerne synlige blokkeringer. Løft opp sluket og fjern hår på badet. På kjøkkenet kan du se etter matrester. Avslutt gjerne med en god avløpsrens, men være forsiktig.

Kjemikalier kan være etsende for både rør og hud. Sørg for at du leser nøye på bruksanvisningen, slik at du ikke risikerer å ødelegge rørene ytterligere. Det er ikke alle rensemidler som kan brukes på alle typer rør. Bruk gode vernehansker, briller og gjerne en maske for å beskytte deg selv fra kjemikaliene.

I toalettet kan du bruke en sugekopp eller stake. Det er ikke uvanlig at blokader i toalettet før til oversvømmelse, og det betyr ikke nødvendigvis at lekkasjen er i veggen eller i røret. Hvis du følger disse rådene uten å se forbedring, trenger du hjelp fra profesjonelle med spesialverktøy.

Oppsummering

Det er mye du kan fikse på egen hånd, men profesjonelle kan være med på å gjøre jobben lettere. Selv om det er mulig å spare penger og reparere lekkasjer selv, er det viktig at du ikke lar vannlekkasjen holde på for lenge. Etter hvert vil dette før til vannskader, noe som gir en enda dyrere regning.

Prøv deg frem først, men vit når det er på tide å få hjelp fra fagfolk. Rørleggere kan også komme på befaring og hjelpe deg med å kartlegge situasjon og problemområde, dersom du ønsker å gjøre selve jobben alene.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉