Lekkasje i tette rør (Guide 2024)

Lekkasje i tette rør (Guide 2024)

Tette rør lekkasje

Innholdsfortegnelse

Rørene i hjemmet er utsatt for mye slitasje. Vannlekkasje og tette rør er et vanlig problem, men det kan koste deg dyrt dersom du ikke tar tak i problemet tidlig nok. Alle vil oppleve rørproblemer en eller annen gang i løpet av livet, og da er det greit å vite hvordan du skal håndtere problemet fra starten av.

Uansett om du bor i en gammel leilighet, et rekkehus eller i en ny enebolig, kan du få problemer med tette rør, lyder og lekkasjer. I noen tilfeller må profesjonell hjelp tilkalles, men vi anbefaler alle å prøve å løse problemet på egen hånd først. Ofte kan små og enkle triks være det som skal til for å forbedre rørene.

Tette rør er vanligvis grunnen til problemer med rørsystemet. Dette kan føre til lekkasjer, både på kjøkkenet og på badet. Enten det er vasken, badekaret, dusjen eller toalettet – alle rør kan påvirkes, men noen er met utsatt enn andre. I denne artikkelen skal vi vise deg hva du må gjøre dersom du mistenker at lekkasjen skyldes tette rør. 

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere rørleggere.

Hvordan fikse lekkasje i tette rør

Det er ikke alltid vanskelig å fikse tette rør, men det er viktig at du starter forsiktig og skånsomt. Dersom røret har vært tett over lengre tid, vil det ha bygget seg opp et trykk som må få lov å slippe på en jevn og kontrollert måte. Målet er å få vannet til å renne fritt, uten at dette skifte i volum skader røret enda mer.

Først og fremst bør du ta en titt i sluket. Hvis du skal sjekke vasken på badet eller sluken i dusjen, kan det være mye hår og grums som skaper en overfladisk tetning. Dette er relativt enkelt å fjerne, enten manuelt eller ved hjelp av kjemikalier som løser opp skitt. Hvis det er snakk om vasken på badet, kan tetningen skyldes matfett og matrester. Da anbefaler vi at du fjerner det du ser og lar en avløpsrens gjør resten av jobben.

Det er også mulig å bruke manuell kraft med stake, varmt vann eller sugekopp. Dette er de enkleste løsningene og har hjulpet mange nordmenn med å fikse problemer i rørene. Men av og til trenger du sterkere saker, som en god avløpsrens. Skal du bruke kjemikalier, bør du lese nøye på bruksanvisningen og pakningsvedlegget.

Sørg for at rørene dine tåler kjemikaliene og at rensen er egnet for ditt bruksområde. Her må du ta hensyn til materialet røret er laget av – enten plast eller metall. I verste fall kan du risikere at rørene får etseskader, hvilket naturligvis vil gjøre vondt verre. Sørg også for at du bruker tilstrekkelig med verneutstyr, slik at ikke kjemikaliene brenner hud, øyne og havner i lungene.

Se også: Lekkasje i rør i veggen

Dette må du gjøre når du oppdager lekkasje

Hvis rørene ikke bare er tett, men også lekker, er det viktig å få fikset problemet så fort som mulig. Lekkasjer kan oppdages ved at du hører dryppelyder, ser fuktskader eller får vann som flyter utover badegulvet. I slike situasjoner må du være rask med å stenge hovedkranen.

Når du stenger hovedkranen, stopper du vannet fra å nå ut i rørene. Dermed reduserer du vannet og begrenser vannskader. Vannskader kommer nemlig av at lekkasjer ikke blir oppdaget tidsnok, noe som kan bli en kostbar affære. Skulle du havne i en forsikringssak, er det lurt å ha bilder av lekkasjen å vise til.

Etter du har stengt kranen og tatt eventuelle bilder av skaden, må du begynne å fjerne overflødig vann. Ved å tørke bort vann og fukt, blir ikke skadeomfanget forverret. Kartlegg også hvilke eiendeler som står i nærheten av lekkasjen og vurder om disse må flyttes eller allerede har blitt påvirket.

Hvordan fikse vannlekkasje?

Sjekk alltid om vannlåsen har løsnet når du har en lekkasje – dette er et hyppig problem. Etterstram låsen for sikkerhets skyld, og se om problemet løser seg. Lekkasjer kan også komme av tette rør, og da bør du følge tipsene vi var innom tidligere.

Hvis lekkasjen kommer av slitasje, gamle rør eller dårlig handarbeid, er det på tide å få hjelp fra en profesjonell. I mellomtiden kan du teipe over lekkasjen, selv om de fleste rørleggere vil komme raskt på plass i arbeid med lekkasjer.

Start med å sjekke vannlåsen, før du eventuelt fjerner matrester, fett, hår og grums fra sluket. Husk å skru av hovedkranen dersom du har en lekkasje, og bruk gjerne en avløpsrens som er egnet for dine rør.

Skulle problemet vedvare, er det viktig å kontakte en rørlegger. Med profesjonell hjelp slipper du at problemet forverrer seg og du minimerer reparasjonskostnader på sikt.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere rørleggere.