Har du nylig skiftet ut vannpumpe eller opplevd et avbrudd i vanntrykket? Da kan det være du har fått luft, også kalt eller bobler eller luft-låser i vannrøret. Dette problemet er ikke uvanlig, og luft i vannrør kan forekomme av flere årsaker. Når vannet tappes av varmeanlegget eller ved installering av nye rør-deler, kan det fort komme luft i rørene når vannet skrus på igjen.
Heldigvis finnes det råd og tips til deg som allerede har fått luft i røret, eller til de som ønsker å forebygge dette i fremtiden. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva du må gjøre for å bli kvitt luften og hvordan du kan tappe av varmeanlegget uten risiko for luft-låsing.
Få tilbud fra rørleggere
Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag
Start her 👉Hvordan vet jeg om jeg har luft i vannrør?
Hvis du har fått luft i vannrøret, vil dette både føles og høres. Du vil se at luft kommer ut av kranen, samtidig som den gir fra seg en voldsom lyd. I noen tilfeller vil vannet også ha en hvit farge. Mistenker du at rørene er fylt med luft? Da har du mest sannsynlig rett.
Du trenger heldigvis ikke kontakt rørlegger umiddelbart dersom du får bobler i vannrøret, det er nemlig mulig å fikse problemet på egen hånd. Metoden er vil ikke fungere for alle, men den er verdt et forsøk og kan spare deg penger på reparasjonskostnader.
Slik fjerner du luft fra vannrør
Start med å lokalisere hver vannkran i hjemmet – dette inkluderer dusj, toalett og alle vannuttak. Så lenge de er koblet til hovedledningen, vil de kunne være med å fjerne luft. Start med å skru på en av kranene, før du flytter deg gjennom hjemmet. Hver kran skal skrus på.
Når alle kraner er skrudd på, trekker du ned toalettet en til to ganger. Har du et kjøleskap med vanndispenser? Da blir dette det siste stoppet. Finn frem en eller to kopper og fyll disse opp med vannet fra enheten. Deretter venter du i to minutter mens vannet fortsatt renner fra kranene.
Denne metoden sørger for at vanntrykket får muligheten til å tvinge luften ut av røren. Luften vil ikke kunne «gjemme» seg i et annet rør, da alt av vann er skrudd på. Når du merker at vannet renner uten forstyrrelser, vet du at luften er ute og du kan begynne å skru av alle kraner.
Slik unngår du luft i røren
Det beste er å unngå at luft havner i vannrøret i utgangspunktet. Dersom du skal tappe vannet av varmeanlegget og fylle på med nytt vann, er det metoder som begrenser risikoen for luft-låser i rør. Først og fremst er det viktig at du lar sirkulasjonspumpen forbli avslått – denne slås av før vannet tappes av.
Vannet må få tid til å løpe gjennom slangen før du monterer denne på anlegget. Bruk deretter en fastnøkkel for å åpne ventilen, slik at vannet kan strømme inn til anlegget. Dersom du kun tilslutter slangen fra kranen til anlegg, vil dette føre til at du pumper luften som befinner seg i slangen til anlegget.
Når anlegget er fylt med luft, vil dette føre til en dårlig sirkulasjon av varme. Etter du har fylt på tilstrekkelig med vann skal du lukke kuleventilen før du lukker for tappekranen. Først når dette er gjort kan du fjerne vannslangen. Deretter er det viktig å vente noen minutter, gjerne et kvarter. Ikke skru på sirkulasjonspumpen mens du venter.
Eventuell luft som har havnet inn i anlegget trenger tid på seg før det kan stige opp. Når det har gått et kvarter kan du starte utluftingen. Dette er lett hvis du har en spesialnøkkel som er designet for radiatorens utluftnings-skure. Vanligvis dreier du mot klokken for å åpne lufteskruen – fortsett helt til vannet kommer ut før du lukker. Deretter gjentar du prosessen på andre radiatorer. Pumpen kan startes når luften er ute.
Se også: Lyd i vannrør
Oppsummering
Det er mulig å fjerne luft i vannrør på egen hånd, men det er ikke alltid teknikken fungerer. Dersom vannrørene lekker eller andre har andre skader, vil ikke trykket kunne pressen luften ut på alene. Etter to til tre minutter med kranene på, skal vannet kunne renne uten forstyrrelser. Hvis du fortsatt opplever problemer, er det på tide å få profesjonell hjelp.
Luft i rør er ikke farlig, men kan være et stort irritasjonsmoment. Før du kontakter en rørlegger anbefaler vi at du tester denne teknikken – dette er det nemlig mye penger å spare på. Sørg bare for at vannet ikke renner over i badekar eller vask. Lykke til!
Få tilbud fra rørleggere
Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag
Start her 👉