Slik fikser du lyd i vannrør (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Lyd i vannrør

Kommer det merkelige lyder fra toalettet eller vasken? Det er ikke uvanlig å høre boblende eller klukkende lyder fra vannrøret, men dette kan være en indikasjon på at noe er galt. Det er viktig at du ikke ignorerer lyden, men kommer til bunns i hvor lyden kommer fra og hva den kommer av.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor vi ofte hører lyd i vannrørene, og hva dette vanligvis skyldes. Lyd kan forekomme når rørene holder på å tette seg eller i verste fall når en lekkasje er på vei. Hører du nye lyder som ikke har vært der tidligere? Da må disse undersøkes.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Lyd fra tette vannrør

En klukkende lyd fra servant, vask eller toalett, er ofte en indikasjon på at rørene er i ferd med å bli tett. I noen tilfeller kan lyden også komme av at vannlåsen holder på å tette seg, eller at luftingen av avløpet er for dårlig.

Har du et lite rør som kommer ut av taket? Dette er mest sannsynlig lufting til avløpssystemet. Funksjonen til utluftingen er å sikre at du ikke får vakuum i rørene. Dersom luftingen er for dårlig, kan dette vakuumet oppstå og gjøre skade på vannlåsen. Med vakuum i rørsystemet vil vannlåsen suges tom når noen trekker ned i toalettet.

I tillegg sørger luftingen for at farlige gasser ikke samler seg i avløpsrørene. Derfor er det lurt å sjekke at alt står bra til med luftingen, dersom du skulle oppdage lyder. Kanskje har noe falt over og dekket til røret?

Pass på hva du spyler i vasken

Alle boliger kan oppleve klukkelyder fra vannrøret, men fenomenet oppstår oftere i eldre boliger enn nye. Ofte skyldes problemet at vi ikke er flink nok til å vurder hva som faktisk spyles ned i vasken. Matrester og stekefett skal ikke havne i verken servanten på kjøkkenet eller i doskålen på toalettet – dette skal i eget avfall.

I noen tilfeller kan det være vanskelig å lokalisere hvor problemet faktisk ligger. Dette gjelder særlig dem som bor i leilighetskomplekser og boligblokker. Når flere deler rørsystem, er det ikke nødvendigs problemer i den leiligheten som hører lyden.

Hvis du bor i en blokk, anbefaler vi at du kontakter sameiet fremfor en rørlegger. Det er ikke uvanlig at en beboer ender opp med å betale for et problem, som egentlig befinner seg i en helt annen del av bygningen.

Det er altså ikke slik at lyden nødvendigvis skyldes et problem i dine rør, men ofte de som bor over deg eller i en av bygningens andre rørsystem. I slike tilfeller faller regningen og ansvaret på sameiet.

Se også: Frostsikring av vannrør

Hvordan bli kvitt lyd i vannrør

Nå som du vet hva årsaken til lyden kan være, er det på tide å løse problemet. Det aller beste er å unngå at fett havner i vasken i utgangspunktet, men når skaden først har skjedd kan den heldigvis løses.

Start med å rense vannlåsen – enten det er på badet eller kjøkkenet du hører lyden. Vannlåsen bør for øvrig rengjøres en gang hvert år, men dette er det mange som glemmer. Alternativt kan du bruke et rensemiddel for å løse opp eventuelle problemer. Her vil en flytende avløpsrens være effektiv.

Det er ikke alltid lyden kommer fra selve vasken, men gjerne toalettet. Da anbefaler vi at du prøver å løse problemet ved å stake toalettet. Gjenta prosessen noen ganger før du trekker ned og lytter etter lyden.

Dersom du har renset vannlåsen, staket toalettet og testet avløpsrens uten forbedring, er det på tide å kontakte en rørlegger. I slike tilfeller kan problemet være så omfattende, at det er behov for spesialutstyr til å spyle godt gjennom avløpsrørene.

Lyder i vannrør du må være obs på 

I denne artikkelen har vi fokusert på en klukkende lyd, hvilket er det mest vanlige problemet. Men andre ulyder kan også oppstå og indikere et større problem. Hvis du hører en susing i rørene, kan dette bety at du har en lekkasje. I gamle boliger er susing ofte forbundet med lekkasje på selve stikkledningen.

Dersom du ikke klarer å identifisere problemet – enten det dryppe-lyder, susing eller klukkelyder, bør du alltid kontakte en rørlegger. Det er mulig å få hjelp til å kartlegge problemet, og deretter låne utstyr for å fikse problemet selv.

Men hvis det er snakk som større lekkasjer eller fullstendig tette rør, vil ekspertisen til profesjonelle komme godt med. Sørg for at du ikke heller fett ned i vasken og legg merke til uvanlige lyder. Jo fortere problemet identifiseres, desto lettere er det å fikse.

Få tilbud fra rørleggere

Flip samarbeider med de fleste rørleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉