Tine vannrør i bakken (Guide 2024)

Tine vannrør i bakken (Guide 2024)

Tine vannrør i bakken

Innholdsfortegnelse

Vinteren er både kald og langvarig i Norge – dette går ofte ut over vannrørene. Det er langt fra uvanlig av vannrør fryser gjennom vintermånedene, men heldigvis finnes det enkle løsninger du kan gjøre for å løse problemstillingen.

Det er viktig å påpeke at dersom disse teknikkene ikke fungerer på dine rør og rørene forblir frosset, er det på tide å få profesjonelle hjelp fra en rørlegger. Men før du legger ut et anbud, kan det være smart å prøve å løse problemet selv.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere rørleggere.

Hårføner kan tine vannrør i bakken

Noe så ordinært og enkelt som en hårføner kan være meget hjelpsomt. I første omgang anbefaler vi at du bruker hårføneren for å tine rørene – i mange tilfeller er noen minutter nok. Men det er viktig at du styrer unna produkter med åpen ild.

En hårføner sender ut varm luft, noe som verken skader rørene eller fører til brannfare. Primus, skibrennere og lignende redskaper må du styre unna, selv om det kan være fristende. Slike snarveier gjør ofte vondt verre og du kan risikere å ødelegge vannrøret fullstendig.

Bruk derfor hårføneren i noen minutter, men hold den i en rimelig avstand fra rørene. Det er viktig at varmluften fordeles jevnt over rører, slik at ikke tinede områder fryser til igjen. Med en jevn og rolig bevegelse kan du føre hårføneren opp, ned og rundt røret.

Se også: Finn vannrør i stål

Dette må du tenke på når du tiner vannrør 

Det vil alltid være en risiko for lekkasjer og andre skader når du jobber med egne vannrør. Husk at vann krymper når det fryser, og ved tining kan du forvente et økt volum på rundt 10 %. Selv om dette ikke alltid utgjør en risiko, kan et økt volum i verste fall føre til brist og lekkasje – særlig på gamle rør.

Før du starter tiningen anbefaler vi derfor at du stenger hovedtappekranen. Da blir ikke rørene plutselig utsatt for en økt mengde vann, og du minimerer faren for ytterligere skader. Når røret er tint kan du åpne kranen forsiktig.

Ikke skru på full styrke, men start med en liten mengde vann. Nå er det på tide å kontrollere rørene for å sikre at det ikke har oppstått lekkasje eller andre skader under arbeidet. Deretter kan du øke vannmengden litt og litt, til hovedkranen er fullstendig åpen.

Hva om hårføner ikke fungerer?

Det er dessverre slik at hårføneren ikke alltid fungerer. Er det ekstremt kaldt og en stor mengde frosset vann i rørene, bør du tilkalle profesjonell hjelp. Rørleggere har tilgang på omfattende verktøy som kan tine rør på en rask, effektiv og sikker måte.

Vanligvis vil en rørlegger bruke en tinetransformator, eller varm damp for å løse problemet. Når det brukes varm damp, blir denne sendt direkte gjennom røret for å løsne og tine isen. En tinetransformator går på strøm og bruker to punkter for å løsne isen.

Hvilken metode rørleggeren bruker, kommer an på om vannrøret er av plast eller metall. Begge verktøyene er svært effektive og brukes hyppig gjennom vintermånedene.

Slik forebygger du frosne vannrør 

Det er ikke alltid mulig å tine vannrør i bakken på egen hånd. Selv om hårføner-trikset fungerer for noen, vil effekten avhenge av hårfønerens styrke og rørenes tilstand. Det beste du kan gjøre er å forebygge frosne vannrør i fremtiden.

Vi anbefaler at du følger nøye med på romtemperaturen gjennom kalde måneder. En jevn og normal romtemperatur vil forebygge is i rørene. I tillegg er det viktig at du skalker alle luker. Frosne vannrør kommer ofte av en konstant kald trekk, og dette kan fryse rørene selv om rommet forholdsvis er varmt.

Vet du at vannrøret er ekstra utsatt på enkelte steder? Forebygg med å isolere disse områdene godt i forkant av vinteren. Det er også mulig å sikre at vannet sirkulere i rørene, ved å la kranen stå å dryppe. Dette er naturligvis ikke en langvarig eller bærekraftig løsning, men det vil forhindre frost i nødstilfeller.

Oppsummering

Det er altså mulig å tine vannrør i bakken med hårføner, men det er ikke alltid denne løsningen fungerer. Det beste du kan gjøre er å forebygge frost i utgangspunktet, ved å skalke luker, sikre jevn temperatur og isolere utsatte områder.

Har du først fått frost i rørene som ikke lar seg tine av hårføner, er det på tide å tilkalle profesjonelle hjelp fra kompetente rørlegger. Ved hjelp av varm damp eller tinetransformator vil isen raskt tine.

Dersom du sliter med frosne rør hver vinter, kan det være på tide å bytte vannrørene eller isolere permanent for å slippe reparasjonskostnader hvert år.

Få uforpliktende tilbud på jobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere rørleggere.