Planlegger du å legge fliser, men er usikker på hva slags utstyr du trenger? Noe utstyr kan du ikke være foruten, mens annet utstyr kan være kjekt å ha.
Her gir vi deg oversikt over utstyr du trenger, samt utstyr som kan bidra til å gjøre jobben enklere eller sikre et bedre resultat.
Få tilbud fra flisleggere
Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag
Start her 👉Handleliste: Flislegging-utstyr du trenger
- Fliser
- Flislim
- Tannsparkel
- Bøtter
- Blyant
- Fugemasse
- Fugespade
- Tommestokk
- Fliskutter og tang
Fliser
Før du kan sette i gang med flislegging, må du først og fremst ha flisene klare. Det finnes utallige design og materialer å velge mellom, noe som betyr at det finnes fliser for enhver smak og ethvert bruksområde.
Fliser fås også i mange ulike prisklasser. Du kan finne rimelige fliser av høy kvalitet, men også eksklusive fliser av naturstein og dyrere materialer. Husk at du også kan kjøpe nokså billige fliser som etterligner dyre materialer. Et eksempel er marmor-inspirerte fliser.
Flislim og tannsparkel
For å kunne feste flisene til underlaget (enten det er gulv eller vegg), trenger du flislim. Flislim blir som regel solgt i form av pulver som du skal blande med vann. Om du foretrekker enklere løsninger, kan du også kjøpe fiks ferdig flislim som er ferdig utblandet.
Når du skal påføre flislim på overflater og fliser, trenger du en tannsparkel. Dette er et redskap som har en flate for smøring, samt «tenner» som lar deg lage riller i limet. Disse rillene har en viktig funksjon – nemlig å lage vakuum mellom flisen og underlaget.
Fugemasse og fugebrett
Etter at flisene er lagt og flislimet har fått tid til å tørke, er det nødvendig å tette igjen fugene (mellomrommene mellom flisene) med fugemasse. Fugemasse forhindrer at skitt og smuss havner mellom eller under flisene, og sikrer dessuten noe fleksibilitet mellom flisene.
Fugemasse kan i prinsippet påføres med et hvilket som helst flatt redskap, men det er vanlig å bruke et fugebrett, en fugeskrape eller en gummisparkel. Fugespaden eller -skrapen har en flate som gjør det enkelt å smøre ut fugemassen i sprekkene.
Dersom du skal flislegge vegger eller gulv på bad, trenger du også våtromsilikon. Dette er fleksibel fugemasse som forhindrer at vann trenger ned mellom vegg og gulv eller vegg og tak. Du skal også bruke silikon i hjørnene mellom ulike vegger.
Bøtter
Du må ha en beholder å blande flislim og fugemasse i, og til dette kan du bruke en vanlig bøtte eller mer robuste murerbøtter.
Bøtter trenger ikke å koste så mye, så kjøp gjerne inn et par stykker. Det er kjekt å ha separate bøtter for flislim og fugemasse.
Blyant og tommestokk
Flislegging krever også utstyr som sikrer et godt resultat. Som et minimum bør du ha en tommestokk og en blyant eller slagsnor.
Med dette utstyret kan du måle og markere, slik at flisene kan legges på en rett og pen måte. Det er blant annet viktig å finne midtpunktet på gulvet eller veggen for at flisene skal kunne legges på en gunstig måte.
Fliskutter og tang
Av annet flislegging-utstyr du trenger, kan vi nevne fliskutter og/eller tang. Du vil som regel ha behov for å kutte til noen av flisene, og da er fliskutteren det beste redskapet du kan ha. Den kapper flisene dine med presisjon, og vil ikke forårsake sprekker.
Om det er ujevnheter etter kapping, kan du manuelt fjerne det som trengs med en flistang.
Dersom du ikke ønsker å investere i en fliskutter, kan du eventuelt bruke en sag som er vannavkjølt.
Utstyr som kan være kjekt å ha ved flislegging
Hittil har vi sett på flislegging-utstyr som du må ha. Om du ønsker å få gjort jobben på en billigst mulig måte, kan du kanskje nøye deg med det mest nødvendige.
Er du derimot ute etter et optimalt resultat, er det også lurt å investere i følgende utstyr:
- Primer
- Malerull
- Fliskryss
- Nivå-strips og kloss
- Laser
Primer og malerull
Flislimet er det som holder flisene på plass, men det er også viktig at flislimet sitter godt på underlaget. Gjør det ikke det, kan flislimet løsne fra veggen eller gulvet og gi løse fliser. Det er her primer kommer inn i bildet.
Primer kan gi flislimet bedre heft i underlaget, og vil gjøre at flislimet sitter som støpt på diverse underlag.
Fliskryss eller flissnor
Annet flislegging-utstyr som er lurt å ha, er fliskryss eller en flissnor. Begge disse har en viktig funksjon – nemlig å sikre korrekt avstand mellom flisene du legger.
Husk at det skal være plass til fugemasse mellom flisene. Aller penest blir resultatet om alle fugene er like brede. Uten fliskryss risikerer du ujevnheter og skjevheter, og at flisene sklir etter at de er limt på plass (før limet tørker).
Nivå-strips og kloss
Mange synes det også er praktisk å bruke såkalte nivå-strips under flislegging. Utstyr som dette bidrar nemlig til at fugene ikke slår sprekker.
Du kan kjøpe nivå-strips og klosser som er tilpasset fliser av ulike tykkelser og fugebredder.
Laser
Blyant og slagsnor kan fungere bra når du har behov for å merke opp vegger eller gulv før flislegging. For et enda mer presist resultat, kan du bruke en laser.
Fordelen med lasermerking er at streken ikke vil forsvinne under flislim mens du jobber, noe som gir deg bedre oversikt.
Hva koster flislegging-utstyr?
Prisen for utstyr til flislegging kan variere mye, og vil for eksempel avhenge mye av hva slags merkevarer du kjøper. Det finnes både billige og dyre merker, og begge kan være like bra.
Dersom du ikke har noe flislegging-utstyr fra før, bør du regne med å bruke et par tusen kroner på dette. Men du kan i stor grad påvirke kostnadene selv. Husk at du kanskje også kan låne diverse utstyr av noen du kjenner.
Om du kun nøyer deg med det mest nødvendige av utstyr, kan du potensielt slippe unna med å kun bruke noen hundrelapper. Flislegging trenger absolutt ikke å være dyrt, og spesielt ikke om du gjør mesteparten av jobben selv.
Se også: Billige fliser
Hvorfor investere i utstyr til flislegging?
De fleste hjem har rom med fliser, og før eller siden er det behov for modernisering eller renovering. Da er det kjekt å ha flislegging-utstyr tilgjengelig. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for at utstyret kun skal brukes en gang, og bare bli liggende.
Husk også på at utskiftning av fliser kan bidra til å øke verdien på eiendommen din, siden boligen blir mer attraktiv for potensielle kjøpere. Et bad med nye, moderne fliser er tross alt mer attraktivt for kjøpere flest, enn utdaterte fliser fra åttitallet.
Andre tips til deg som skal kjøpe flislegging-utstyr
Når du skal legge fliser kan det også være nyttig å ha godt arbeidslys. Kjøp gjerne en arbeidslampe som gjør at du får full oversikt over arbeidsområdet. I dårlig lys er det fort gjort å overse detaljer.
Det kan også være nyttig å ha arbeidstøy som en overall av plast. På den måten kan du beskytte klærne dine mot støv, lim og fugemasse.
Skal du flislegge gulvet, kan det også være nyttig med knebeskyttelse. Da blir det ikke så ubehagelig å stå på knær mens du arbeider på hardt underlag. Husk å ha en god arbeidsstilling, da flislegging kan være ganske tidkrevende.
Oppsummert finnes det altså mye utstyr du kan ha bruk for når du skal legge fliser. Finn utstyret du trenger, og sett i gang!
Få tilbud fra flisleggere
Flip samarbeider med de fleste flisleggerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag
Start her 👉