Hva koster det å male et hus utvendig (Pris 2024)

Sist oppdatert: 8. mai 2024

VARIERENDE PRISER: Prisene på maling av hus utvendig kan variere mye ut fra størrelsen på huset samt hvem som gjør arbeidet.

Det å male et hus utendørs kan fort bli en kostbar prosess. Dersom du skal få profesjonelle malere til å gjøre jobben for deg, er det ikke uvanlig at prislappen ender et sted mellom 50 000 og 100 000 kroner. Her vil naturligvis boligens størrelse ha mye å si.

Snittprisen ligger på omkring 90 000 kroner, og prisen blir gjerne enda høyere om det er behov for ekstraarbeid som vask, skraping og lignende. I mange tilfeller vil imidlertid vask være inkludert i pristilbudet du mottar.

Så, hva koster det å male et hus selv? Om du gjør hele eller deler av jobben selv, kan du potensielt spare deg for mye penger. Du må imidlertid kjøpe inn en del utstyr, noe som kan utgjøre en viss kostnad. Selve arbeidet blir dog «gratis», om du gjør alt selv.

Her skal vi se nærmere på hva det koster å male et hus!

Få tilbud fra malere

Flip samarbeider med de fleste malerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male et hus selv

  • Stillas eller stige
  • Maling
  • Malerpensel
  • Malerull
  • Grunningspensel
  • Grunning
  • Rengjøringsmiddel for fasade (kraftvask)
  • Sopp- og algedreper (om nødvendig)
  • Vaskekost med forlengerskaft
  • Malerfilt til tildekking

Hva koster utstyret man trenger for å male et hus?

Det koster omtrent 2 000 til 4 000 kroner for utstyr når du skal male et hus, dersom vi tar utgangspunkt i at du ikke har noe utstyr fra før. Utenom dette kommer kostnader til maling og grunning, og her vil naturligvis mengdebehovet ha mye å si.

Maling koster typisk rundt 400–500 kroner for rundt tre liter, men dette varierer veldig fra leverandør til leverandør. Et spann med ni liter maling vil som regel koste rundt 1 000 kroner. Prisen for ti liter grunning ligger også på rundt en tusenlapp.

En grei tommelfingerregel er at man trenger rundt én liter maling per niende kvadratmeter som skal males. Eventuelt kan du doble antall kvadratmeter og deretter dele dette tallet på ti. Da får du et estimat over hvor mye maling du trenger.

Skal du male et hus på 120 kvadratmeter, trenger du derfor 24 liter med maling. Dette utgjør grovt utregnet tre spann á 10 liter, noe som vil koste rundt 3 000 kroner. Totalt sett kan du da regne med at det vil koste rundt 6 000 kroner å male huset ditt.

Få tilbud fra malere

Flip samarbeider med de fleste malerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Faktorer som påvirker prisen når du skal male et hus

Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til den totale prisen for å male et hus. Noen av faktorene kan du selv påvirke, mens andre ikke er så lett å få gjort noe med – som husets størrelse.

Her skal vi se nærmere på de viktigste faktorene som har innvirkning på hva det koster å male et hus.

Husets størrelse

Når du skal male må du regne med at jobben blir dyrere jo større flater som skal males. Et stort hus vil kunne koste langt mer å male enn et lite hus. Dersom du bor i enebolig, er det som regel fire veggflater som må males, samt eventuelle rekkverk og vinduslister.

Skal du male et rekkehus, har du kanskje bare to eller tre vegger å male – avhengig av hvorvidt du bor i et enderekkehus eller ikke.

steinhus
STOR BETYDNING: Størrelsen på huset har nødvendigvis stor betydning for prisen uansett om du maler selv eller setter bort arbeidet.

Valg av produkter

En av de prisdrivende faktorene du har mulighet til å påvirke i størst grad selv, er valg av produkter. Det finnes både dyre og billige produkter når det kommer til maling, grunning, koster, pensler, stiger og annet utstyr.

Her er det greit å huske på at dyrt ikke nødvendigvis er best. Det finnes mange rimelige produkter som er av høy kvalitet! Når du skal male huset utvendig, må du blant annet bruke en god malerkost som ikke mister hår. Dette trenger ikke koste så mye.

Prisen på utstyret du kjøper avhenger blant annet av forhandler, merkevare, etterspørsel og lignende. Finn gjerne en forhandler med billige kvalitetsprodukter, slik at du kan få jobben gjort i henhold til budsjettet ditt.

Gjøre jobben selv, eller ikke?

En annen faktor som har stor innvirkning på pris, er hvorvidt du maler huset selv eller betaler profesjonelle for å gjøre jobben for deg.

Dersom du aldri har malt før eller er usikker på fremgangsmåte, kan det kanskje være greit å få litt hjelp. Husk imidlertid på at du muligens også kan få hjelp av noen du kjenner, noe som kan være både sosialt og kostnadsbesparende.

Det trenger ikke å være vanskelig å male et hus. Hvis du er usikker på fremgangsmåten, har vi mange guider du kan sjekke ut. I disse forklarer vi deg hvordan du går frem, steg for steg.

Finansiering

Dersom du ikke skal gjøre jobben selv vil også måten du finansierer jobben påvirke prisen. Eksempelvis vil det være billigst å bruke egne sparepenger og dyrest å låne penger uten sikkerhet, Dersom du trenger å låne penger til selve oppussingen vil du være tjent med å orientere deg rundt hva som er billigste forbrukslån. Det er nemlig mye å hente på å sikre seg en billigst mulig rente når man skal finansiere en større oppussing.

Få tilbud fra malere

Flip samarbeider med de fleste malerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Hva koster det å male et hus innendørs?

Prisen for å male et hus innendørs er i stor grad lik prisen for utendørs maling. Det eneste som er litt forskjellig, er valg av malingsprodukter. Behovet for å vaske veggene er nok heller ikke til stede, siden mose, sopp, skitt og alger først og fremst setter seg på utvendige vegger.

Det er heller ikke sikkert at du trenger heftgrunn, men dette avhenger av hva slags materiale underlaget som skal males er laget av.

Hvorfor investere penger i å male huset?

Hus bør males utvendig minst hvert tiene år. Husk at malingen ikke bare er viktig med tanke på det visuelle. Den vil også beskytte treverket og forhindre at plankene trekker til seg vann.

Ved å male huset kan du også vedlikeholde boligen din, og potensielt øke markedsverdien i forkant av et salg. Det er med andre ord ikke tilfeldig at mange velger å male huset før det skal legges ut for salg.

Tips til deg som skal male et hus

Dersom du skal male et hus er det viktig med forberedelser. Det er fort gjort å bli utålmodig, og begynne rett på malingen. Husk imidlertid på at det er viktig med en ren og fin overflate dersom resultatet skal bli best mulig.

Ta deg god tid, og husk at resultatet potensielt skal vare i mange år fremover. Vask huset nøye, påfør grunning og mal to strøk med maling for et vellykket resultat.