Hvordan male aluminium (oppdatert 2024)

Hvordan male aluminium (oppdatert 2024)

Hvordan male aluminium

Innholdsfortegnelse

Skal du male noe av aluminium? Dette er fullt mulig, men prosessen er noe mer krevende enn andre malejobber. Det er ikke vanskelig å male aluminium, så lenge du er tålmodig og gjør deg flid med forarbeidet. I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan.

Få uforpliktende tilbud på malerjobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere lokale malere

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male aluminium 

1. Grundig rengjøring og skraping

Rengjøring er alltid viktig før du maler, men dette steget er kritisk for å oppnå gode resultater med maling på aluminium. Vi anbefaler at du bruker et godt avfettingsmiddel, eventuelt en kraftig oppvasksåpe kombinert med varmt vann og en bøtte.

Objekter av aluminium bør dynkes i vann, gjerne i et kar, en bøtte eller et badekar. En god fille vil hjelpe deg med å løse opp fett, skitt og smuss. Skyll godt med rent vann og bruk en tørr fille til å tørke av.

Dersom objektet har vært malt tidligere, lønner det seg å investere i en god malingstripper. Her vil fremgangsmåten variere avhengig av produkt, men vanligvis må du la løsningen virke noen minutter før du går over med en malingsskrape.

Deretter må du kartlegge områder med rust. Bruk varmt vann og avfettingsmiddel, mens du skrubber rusten med en god stålbørste. Her er det også mulig å bruke produkter ment for rustfjerning.

2. Slip og grunn

Det neste steget handler om sliping og grunning. Bruk en god støvmaske, vernebriller og arbeidshansker. Når du sliper metall, vil små partikler sendes ut i luften. Slipestøv av aluminium og stål må ikke havne i lungene – bruk derfor godt med beskyttelse.

Start med et finkornet sandpapir, gjerne en korning på 80 eller 100. Med sirkulære bevegelser skal du gå over flatene før du tørker bort støv og gjentar prosessen med et grovere sandpapir. Avslutt med en korningsgrad fra 400 og oppover.

Slipeprosessen sørger for at grunningen har noe å feste seg til, hvilket tar oss videre til neste steg. For å grunne aluminium anbefaler vi at du bruker malingsgrunning egnet for metall, eller en selvetsende primer. Bruk deretter maskeringstape på områder som ikke skal males.

Før du starter å male, er det viktig å finne et godt ventilert arbeidsområde. Grunning og maling til metall må ikke pustes inn, derfor anbefaler vi at du jobber ute eller i et stort rom med åpne vinduer. Igjen vil en maske være å foretrekke.

Se også: Hvordan male blikktak

3. Påføring

Nå kan du begynne påføringen. En maling med sateng- eller matt-finish tar seg godt ut på aluminium. Du kan også bruke glansfull maling, men denne kan potensielt fremheve ujevnheter og skrammer. Med en god grunning eller primer, står du fritt til å velge den malingen du selv ønsker.

Mange velger en spraymaling, og da er det viktig å bruke rette, men overlappende strøk. Pass på at strøkene går i samme retning, uansett om du maler vertikalt eller horisontalt. Sørg for å gi malingen god tid på å tørke mellom hvert strøk – du må mest sannsynlig la malingen herde mellom 24 til 72 timer.

Det er altså ikke vanskelig å male aluminium, men det krever en god del forarbeid. Ta deg god tid til rengjøring, pussing og sliping – slik får du de beste resultatene.

Få uforpliktende tilbud på malerjobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere lokale malere