Hvordan male betonggulv (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male betonggulv

Trenger garasjegulvet eller gulvet til vaskerommet og kjellerboden et løft? Det er ikke like vanskelig å male betonggulv som mange kanskje tror. Med rett teknikk, utstyr og tålmodighet, kan du fornye et hvert betonggulv med et nytt strøk maling.

Det finnes mange typer maling å velge mellom – her må du tenke på bruksområde og tilstand. Generelt bør du se etter en hurtig-tørkende maling som både er luktsvak og slitesterk. Den skal være enkel å påføre og være egnet til gulvet. Her må du sjekke om malingen kan benyttes på tidligere malte eller ubehandlede betonggulv.

Som regel kan maling til betonggulv blandes i ulike baser for å få frem ønsket farge. Dersom du skal jobbe i et rom utsatt for kjemikalier-, olje-, eller vann-søl, er det viktig at du velger en maling som er hardfør og slitesterk. Slik er du sikret en god beskyttelse mot fremtidig slitasje.

Vi skal nå ta deg gjennom prosessen og gi noen gode tips til hvordan du enkelt kan fornye betonggulvet. Før vi går i gang skal du få en oversikt over hvilket utstyr og redskap du trenger.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male betonggulv 

1. Forberedelser 

Du skal alltid male på en tørr, fast og ren overflate – også når det gjelder betonggulv. Her er det viktig at gulvet er fullstendig fritt for smuss og olje, noe betonggulv ofte er utsatt for. Selv om du tror at gulvet egentlig ikke er så skittent, er det viktig å rengjøre med et kraftig og godt rensemiddel.

Olje, forurensninger og fettstoffer er ikke alltid like lett å se med det blotte øyet. Det vil derimot komme godt frem dersom du maler over skitten. Ta deg god tid til å rengjøre gulvet, selv om du ikke ser behovet. Dette vil resultere i et penere og jevnere resultat som varer lenge.

Har du nettopp støpt et nytt betonggulv? Da kan du ikke begynne prosessen helt enda. Nye betongflater må nemlig alltid herdes i minst syv dager, noe som også gjelder gulvet. Er du usikker på om gulvet er tørt nok? La det heller tørke i en dag for mye enn en dag for lite. Først når gulvet er herdet kan du starte med rengjøringen.

2. Slip og grunning 

Nye betonggulv har en tendens til å få «betonghud». Dette må fjernes før du går videre i prosjektet. Det er også viktig at du maskinsliper eventuelle stålslipte betonggulv, slik at gulvet får en bedre evne til å ta opp grunning og maling.

Har du blanke overflater å jobbe med? Disse må mattslipes før du går over med et lag grunning. Sørg for at grunningen egner seg til både gulv og betong, slik at du er sikret et bedre resultat. Med tilstrekkelig grunning kan du være trygg på at malingen fester seg og varer lengre, samtidig som fargen blir jevnere fordelt på underlaget.

3. Påfør maling 

Vi anbefaler at du alltid begynner å male langs lister og vegg. Her kan det være lurt å starte med flat pensel, slik at du er sikker på at du kommer til i alle kriker og kroker. Nå rammer du inne de store overflatene, noe som gjør det lettere å få et jevnt og pent resultat.

Ved å start med listene, trenger du ikke å vente på at gulvet tørker før du går i gang langs kantene. Når dette er overstått, kan du begynne med selve gulvet. Her kan det lønne seg å bruke en rulle, helst med et forlengelsesskaft for å skåne rygg og skuldre.

Sørg for at du bruker tilstrekkelig med maling og en jevn bevegelse. Husk at du ikke skal presse rullen ned i gulvet, men heller påføre mer produkt når du merker rullen begynner å gå tom. Hvor mange strøk du trenger vil alltid avhenge av underlag, tilstand, farge og produkt.

Vi anbefaler at du alltid påfører to strøk, men ofte kan det være nødvendig med tre strøk for optimal dekkevne og farge. Her må du se an gulvet i flere lyssettinger, før du sier deg ferdig.

Beskytt betonggulvet 

Etter du har brukt tid og penger på å fornye gulvet, ønsker du naturligvis at resultatet skal være lengst mulig. Med gode forberedelser, grundig rengjøring og grunning, vil du ha de beste forutsetningene. Men husk at et gulv lettere slites ut enn vegger, og derfor vil det ha ekstra behov for kjærlighet og omtanke.

For å sikre et langvarige resultat og vakre overflater, kan du gi betonggulvet ekstra beskyttelse med betongolje. Dette er en klar olje som ofte brukes på betongtak, gulv, vegger og andre områder av betong. Med en god olje får du en slag beskyttende hinne som begrenser slitasje, skader og hakk.

En betongolje vil også gjøre det enklere å rengjøre gulvet. Den reduserer nemlig dannelsen av støv, hvilket alltid er et stort pluss. Som regel er betongoljer meget enkle å påføre og vil tørke raskt. Dette kan du påføre så snart det siste malingsstrøket har tørket. Velg gjerne en variant som ikke gulner dersom gulvet har en lys farge.

Se også: Hvordan male båt

Oppsummering 

Det er ikke vanskeligere å male et betonggulv, enn det er å male en vegg. Det krever bare at du har det rette utstyret, selv om du ikke behøver å gå til innkjøp av spesialutstyr. Alt du behøver er en god maling som egner seg til betonggulv, en pensel til lister, en rulle til gulvet og gjerne et forlengerskaft for å skåne armer og skuldre.

I noen tilfeller kan det være aktuelt å maskinslipe gulvet – dette gjelder kun i tilfeller hvor gulvet er stålslipt. Hvis gulvet har en blank overflate, bør dette mattslipes for å oppnå best resultat. Husk at dersom gulvet nettopp er lagt, må du gi det minste syv dager på å herdes.

Vi anbefaler at du velger en maling som hardfør og slitesterk. Uansett om betonggulvet er i garasjen, kjelleren eller i selve hjemmet, vil det bli utsatt for mye slitasje. Ved å bruke gode produkter gir du gulvet de beste forutsetningene, og du får et resultat som varer lenge.