Hvordan male blikktak

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male blikktak

Du trenger ikke bytte takstein for å få nytt tak. Noen strøk maling kan fornye gamle blikktak og beskytte mot frostskader samt forvitring. Velger du en spesialmaling vil du redusere behovet for vedlikehold, forlenge takets levetid og friske opp husets inntrykk. Vi hjelper deg i gang.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male blikktak

1. Bruk sikkerhetsutstyr

Selv om alle kan male sitt eget tak, er det viktig å ta gode forholdsregler. Sett av tid til å kartlegge taket. Det er mange bratte vinkler og høyder å ta hensyn til. Er taket veldig bratt? Da kan det være behov for profesjonell hjelp eller leie av stillas.

Sikkerhetsutstyr er nødvendig, ikke valgfritt. Ta ikke snarveier, men bruk tid på å finne godt utstyr for egen sikkerhet. Her kan vi blant annet anbefale gode sko med myke såler, disse vil ikke skli like lett. Alltid tråkk på buens topp der det er mest styrke. Med tak av plater må du gå på områder over belæring, slik unngår du bulker.

2. Fjern mose, grønske og rengjør 

Alle typer tak kan males, også blikktak. Dersom du evner å male en vegg vil du også klare å male blikktak. Men sluttresultatet avhenger alltid av grunnarbeidet. Start alltid med å fjerne skitt og mose.

Bruk et godt rengjøringsmiddel og kraftvask for å sikre et rent og jevnt underlag. Dersom du påfører grunning og maling over skitt, vil dette gi et dårlig feste og sive gjennom malingen. Uten tilstrekkelig grunnarbeid, ender du opp et kortvarig og ujevnt resultat.

Et godt tips er å bruke filler i takrennens nedløp. Da slipper du å bekymre deg for at mosen tetter rørene. Vi anbefaler også at du rengjør på dager med overskyet vær og kjølige temperaturer, slik at ikke solen og varmen skaper skjolder.

Se også: Hvordan male over silikon fugemasse

3. Påfør grunning og maling

Når taket er vasket og tørket, kan du begynne å påføre et lag spesialtilpasset grunning. Her er det viktig at du velger en grunning som er beregnet for ditt tak. Det finnes grunning for både takstein, blikktak og andre tak av metall.

Følg instruksjonen på produktet ditt og la grunningen tørke tilstrekkelig. Deretter kan du starte med spesialmaling. Vi anbefaler at du bruker en maling som er beregnet for utvendig tak. Mange takmalinger er nemlig designet for innendørs tak, hvilket kan være noe misvisende. Se derfor etter produkter merket for utvendig bruk.

Forskjellen på utvendig og innvendig maling, er at en utvendig maling vil beskytte mot slitasje, vann og andre skader årstidene bringer med seg. De kan også forebygge vekst av mose og grønske, noe som gjør behovet for vedlikehold mindre.

Start med hjørner og nedre kant, samtidig som du kombinerer bruken av rulle og pensel. Jobb alltid ovenfra og ned, men fokuser på to til tre taksteiner i bredden. Avslutt arbeidet mens du står i stigen og ta den nederste kanten. Slik maler du blikktak på en trygg og effektiv måte, med profesjonelle resultater.

Avsluttende tips til maling av blikktak

Tenk alltid sikkerhet først når du jobber på hustaket. Pass på hvor du tråkker og ta deg god tid, dette er ikke dagen for å ta snarveier.

Tråkk aldri i våt maling og bruk tilstrekkelig med sikkerhetsutstyr. Det er ikke vanskelig å male blikktak, så lenge du tar gode forholdsregler og jobber grundig. Lykke til med nytt blikktak!