Hvordan male bord (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

ENKELT: Det er relativt enkelt å male et bord.

Har du et gammelt bord du ønsker å fornye? Enten du har et spisebord, stuebord eller et lite sofabord som trenger en oppfriskning – et strøk med maling kan forandre mye. Det er ikke vanskeligere å male et bord, enn det er å male en vegg.

Fremgangsmåten er enkel, og du trenger ikke spesialprodukter. Kanskje har du arvet et gammelt bord eller funnet et møbel på bruktbutikken med utdatert farge? Gjenbruk er bærekraftig og en god bruk av ressurser. Med maling kan mye fikses og moderniseres. Vi skal vise deg hva du trenger og hvordan du går frem.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male bord

  • Rens og vaskemiddel
  • Skrape ved behov
  • Fint slipepapir ved behov
  • Grunning
  • Dekkfilt
  • Maling til møbler

1. Forberedelser

Forarbeidet er halve jobben og har alt å si for sluttresultat. Løs maling må skrapes av og beslag må fjernes. Husk alltid å vaske over bordet med et godt vaskemiddel, det er mye skitt og støv som skjuler seg på gamle flater.

I noen tilfeller må du pusse over bordet for å få best mulig resultat, særlig om overflaten er blank og glatt. En lett puss vil være tilstrekkelig og matte ned bordet for bedre heft. Med en tørr mikrofiberklut fjerner du resterende pussestøv.

2. Grunning

Plasser bordet der du ønsker å male. På sommeren kan bordet gjerne stå ute, men sørg for at det ikke er utsatt for regn eller direkte sollys. Uansett anbefaler vi alltid at du dekker til gulvet eller underlaget med en dekkfilt.

Denne dekkfilten fungerer ypperlig og suger til seg maling-søl og støv. For ekstra beskyttelse har dekkfilten vanntett plast på undersiden.

Har bordet hull etter spiker, sprekker eller andre ujevnheter? Dette må sparkles og slipes for å skape et jevnt underlag. Nå er det på tide å starte grunningen for å sikre godt feste. Vi anbefaler en god sperre- og kvistgrunn.

Se også: Hvordan male bak takrenner

3. Maling

Forberedelsene er som nevnt halve jobben, men det er her du legger grunnlaget for det endelige resultatet. Etter rengjøring, pussing, sparkling, enda litt pussing og grunning, kan du gå løs på det første strøket.

Velg en maling som er utviklet for bordets materiale. I de fleste tilfeller vil det være snakk om en god maling for treverk, for eksempel denne lakkmalingen. Bruk gjerne en pensel og en liten rulle for å jevnest mulig resultat.

Vi anbefaler at du starter med pensel og fokuserer på kanter, detaljer, kriker og kroker. En kvalitetspensel gir alltid det beste sluttresultatet, men på store bordplater lønner det seg å bruke en rull. Avslutt med fordriver for sikre jevne overflater over hele bordet.

Avsluttende tips

Når du først har startet å jobbe med bordet, anbefaler vi at du fortsetter til du er i mål. Sett av en dag eller to til arbeidet og følg intervallene gitt på malingen du bruker. Sørg for at malingen passer til underlaget og gi hvert strøk tilstrekkelig tid til tørking.

Med disse enkle stegene kan du forvandlet hvilket som helst bord. Prøv deg gjerne frem med friske farger for et livlig uttrykk, eller velg hvitt og naturfarger for en dempet stemning. Snart har du et bord som er så godt som nytt.