Hvordan male IKEA møbler (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

hvordan male ikea-møbler

Har du gamle IKEA møbler liggende som ikke lenger passer interiøret i hjemmet? Du trenger ikke nødvendigvis å kaste dem eller kjøpe nye. Med noen strøk maling kan du fornye det du allerede har, samtidig som du sparer penger og miljøet.

Skal du pusse opp boligen, eller kanskje bare gi hjemmet en ny stemning med friske farger? Dette er en perfekt anledning til å pusse opp møblene i samme slengen. Nordiske hjem er fylt opp med IKEA møbler, og du kan enkelt modernisere dem eller skape et nytt uttrykk med maling og pensel.

Maling gir møblene et nytt liv og det hele kan bli gjort på en helg. Mange tenker at IKEA møbler ikke kan males, grunnet de glatte, blanke og harde overflatene møblene ofte har. Men med litt pussepapir og grunning kan du få hvilken som helst maling til å feste seg. Vurderer du å pusse opp IKEA møbler med maling? Da skal vi hjelpe deg på veg.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male IKEA møbler

1. Ta deg tid til grunnarbeid

Har du noen gang opplevd at maling ikke fester seg, flasser av og ser gammel ut etter kort tid? Dette skyldes mest sannsynlig at du ikke brukte nok tid på forberedelsene. Et godt sluttresultat er umulig uten tilstrekkelig grunnarbeid. Det finnes ingen snarvei når IKEA møbler skal males.

Fremgangsmåten er den samme, uansett om det er 1 år gamle IKEA møbler eller et bord du fant på bruktbutikken. Begynn alltid med å rengjøre møbelet nøye. Få bort fett, møkk, støv og annet smuss som har festet seg til overflaten. Det er viktig at du bruker et rengjøringsmiddel egnet for maling.

Ikke bruk salmiakk eller grønnsåpe – dette gjør vondt verre. Grønnsåpe legger igjen et fettlag og vil derfor virke mot sin hensikt. Grunning kan nemlig ikke feste seg på fett, og uten grunning vil ikke det nye laget med maling sitte. Salmiakk har en tendens til å spre smuss utover, fremfor å løse det opp.

Bruk derfor et godt rensemiddel som er beregnet for møbler og forarbeid før maling. Klutene malingsklar fra Jordan er et godt eksempel. Disse kan festes til en engangsmopp eller brukes separat. Her trenger du ikke rense overflaten med vann etterpå.

2. Sliping, pussing og grunning 

IKEA møbler har ofte en glansfull, glatt og blank overflate. For å sikre at grunning og maling fester seg, er du nødt til å slipe underlaget med sandpapir eller pussepapir. Her vil korningen avhenge av overflaten, men du kan gjerne bruke en variasjon av middels til fine korn.

Til IKEA møbler anbefaler vi at du starter med en korning på 100, før du avslutter med koring mellom 120 og 180. Denne sandpapir miksen gir forskjellige pussepair i ulike kornings-grader. Når du er ferdig må du bruke en mikrofiberklut til å tørke vekk støv, selv om dette ikke alltid er synlig med det blotte øye.

Husk alltid at lakkerte flater må slipes, men at gammel oljemaling også trenger en runde finpuss før sparkling og grunning. Påfør en god grunning jevnt utover hele møbelet. Nå er det viktig å være tålmodig, og la grunningen få tørke før du går videre til neste steg. Mens du grunner kan du holde et øye ute etter skrammer, skader og hakk.

Gamle IKEA møbler har gjerne mindre skader og ujevnheter som må repareres før maling. Gå til innkjøp av en god sparkel for å jevne ut enhver skramme. Vi kan anbefale Midun finsparkel, en akrylsparkel som tørker raskt og passer til alle typer snekkerarbeid. Etter ca. 1 time må du gå over sparkelen med sandpapir. Her anbefales 100 til 120 korning, og en maksimal korning på 180.

Se også: Hvordan male bord

3. Flekkgrunning og maling 

Før du kan gå løs med malerpenselen, må du gjennom et siste steg av forarbeid. Det er nemlig viktig å flekkgrunne områder med heftgrunning. Alle områder som nettopp har blitt sparklet, må grunnes en gang til med heftgrunningen. La dette laget tørke tilstrekkelig før du begynner å male.

Vi anbefaler at du velger en hardfør maling som tåler en trøkk. Husk at et møbel ofte utsettes for en del slitasje, og derfor bør du utelukkende se etter maling egnet for møbler. Malingen bør være noe mer flytende enn tradisjonell veggmaling, slik at overflaten på møblet jevner seg ut raskt.

Til slutt er det smart å ha flere pensler og ruller tilgjengelig. Velg verktøy etter møblets størrelse, men ha alltid en tynn rulle klar for de glatte flatene. Dersom du gjør deg flid med arbeidet i forkant av malingen, vil du nå sitte igjen med et IKEA møbel som er så godt som nytt.