Hvordan male impregnert treverk (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male impregnert treverk

Har du nettopp satt opp et nytt gjerde, levegg eller lagt ny terrasse? Da er sjansene store for at du har brukt trykkimpregnert treverk. Dette materialet brukes hyppig av nordmenn til utendørs prosjekter, og mange ønsker etter hvert å male plankene for å oppnå ønsket fargenyanse.

Dersom treverket er nytt, er det dog viktig å la plankene få hvile i noen måneder. Dette skyldes at trykkimpregnert treverk ikke er klar for behandling før det har tørket fullstendig. Noen måneder med sol gjennom sommeren vil gjør treverket tørt nok for sitt første strøk maling.

Se også: Hvordan male aluminium

Mange har nok hørt at de må la treverket hvile i noen sesonger – dette stemmer ikke. Så snart treverket tørt nok, kan du begynne med beskyttelse og maling. Det er viktig at trykkimpregnert treverk ikke står ubehandlet for lenge, da solen vil bryte ned overflaten.

Dersom du venter for lenge, vil du bli nødt til å bruke tid på rengjøring og sliping. Men dersom du maler for tidlig risikerer du at malingen flasser av. Derfor anbefaler vi at du bruker en fuktmåler til å finne rett tidspunkt. Når treverkets fuktighet er under 23 grader, er tiden inne for å starte behandling.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male impregnert treverk

1. Rengjøring 

Når du skal male impregnert treverk, vil fremgangsmåten være helt lik som på andre typer treverk. Den store forskjellen er at du må være nøye med å gi treverket tilstrekkelig tørketid, samtidig som du ikke må vente for lenge. Starter du for tidlig eller for sent, vil det resultere i ekstrajobb.

Etter du har sikret en fuktighet på under 23 grader, kan du starte med rengjøringen. Velg et rengjøringsmiddel som dreper sopp- og alger – dette vil være med på å beskytte treverket i tiden som kommer. Her kan du gjerne benytte en vanlig hageslange, svamp og fille.

2. Grunning 

Impregnert treverk må grunnes på samme måte som annen type treverk. Vi anbefaler oljegrunning fra Butinox, en grunning helt uten pigmenter som passer godt til utendørs treverk. Denne grunningen kan du trygt bruke på både høvlede og uhøvlede flater.

I tillegg vil grunningen fra Butinox være med på å beskytte mot sopp og alger, samtidig som den motvirker råtesopp. Grunning brukes i utgangspunktet for å sikre at malingen fester seg, men i dette tilfellet vil den også være med på å redusere behovet for vedlikehold i månedene som kommer.

3. Maling

Når grunningen har tørket, kan du begynne å male. Men følg nøye med på værmeldingen. Det er viktig at du ikke maler i direkte sollys eller regn. Sollyset får malingen til å tørke raskere enn den skal, noe som skaper et ujevnt sluttresultat.

Du kan trygt bruke hvilken som helst maling beregnet for treverk, vi anbefaler imidlertid Futura fra Butinox. Denne malingen er spesielt utviklet for trykkimpregnert og tidligere beiset treverk, samtidig som den er en effektiv beskytter mot overflatesopp.

Hvis du har malt tidligere, vil du ikke ha vansker med å male impregnert treverk. Fremgangsmåten er den samme, men du må være påpasselig med fuktigheten i treverket. Dersom du har anledning til å bruke en fuktmåler vil dette være den beste løsningen.