Hvordan male med linoljemaling (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Hvordan male med linoljemaling

Innholdsfortegnelse

Skal du male gamle treverk med tradisjonsmaling? Da er det nok linoljemaling du skal begi deg ut på. Denne typen maling har blitt brukt i Norge siden 1600-tallet og er dermed en av de eldste sortene maling vi har.

Linoljemaling er svært dekkende og består av enten kokt eller rå linolje. Dette er bindemiddelet som kombineres med pigment. Linoljemaling kan brukes på en mengde overflater, både innendørs og utendørs. Tradisjonelt finner vi linoljemaling på vegger, vinduer, lister, dører, innredning, gulv, himling og brannmurer.

Det er mange fordeler med å bruke linoljemaling til ditt neste prosjekt. I motsetning til annen type maling, vil linoljen trekke langt inn i treverket, noe som gir et godt vedheft og tetter mot råte og fukt. Etter hvert vil malingen krite og bli diffusjonsåpen. Dette betyr at den ikke blir tykkere med årene, men aldres på en vakker og tradisjonsrik måte.

Linoljemaling skiller seg ut på mange måter – her er det mye du må huske på. Forberedelser er særdeles viktig. Vi har derfor satt sammen en guide bestående av alt du må vite før du maler med linoljemaling. Innkjøpslisten vil avhenge av hvilken tilstand treverket er i, og hva du skal male med. Men vi har satt sammen en generell oversikt over vanlige innkjøp.

Innkjøpsliste – Dette trenger du for å male med linoljemaling

  1. Pensel av god kvalitet. Velg gjerne en pensel av ekte svinebust eller en naturbustpensel. Skal du male fasade? Da anbefaler vi en oval 65 mm pensel
  2. En god linoljesåpe brukes for å rense pensel, fjerne søl og på hender. Eventuelt kan du bruke terpentin.
  3. Rens til fasade for å fjerne sopp, smuss, mugg og mikroorganismer.
  4. Linoljemaling

1. Forarbeid

Grundig vask og forarbeid er viktig for å oppnå best mulig resultat. Husk at fremgangsmåten kan variere avhengig av hvor gammel treverket er, hva det er malt med tidligere og hvilke produkter du ønsker å bruke.

Fjern løs maling

Start gjerne med å fjerne løs maling og andre avflassinger. Her vil en god og stabil malingsskrape komme godt med. Slip, børs eller skrap bort porøst og grått tre, samt alt av løstsittende maling.

Det er ikke slik at du må fjerne alt av gammel maling, men fokuser på det som allerede har løsnet. Et gammelt hus vil ikke kunne se splitter nytt ut, og mange ønsker å bevare visse fargespor i treverket. Du velger altså selv hvor mye maling som skal fjernes, men for et pent resultat bør du hvert fall gjerne porøst tre og løstsittende maling.

I noen tilfeller kan det dog være hensiktsmessig å fjerne all tidligere maling. Hvis du sliter med gammel linoljeblæring, anbefaler vi at du benytter en infrarødt lys for å fjerne gamle malingsrester. Eventuelt kan du bruke en varmluftspistol, men husk å være forsiktig slik at ikke treverket skades.

Dersom treverket er fylt med tykke, gamle og sprukne malingslag, kan disse fjernes før harde og blanke områder slipes. Skal du jobbe med høvlede overflater? Da anbefaler vi at du benytter grovt sandpapir og sliper dette området. Til løse trefibre og værslitt tre, vil generell skraping og børsting være tilstrekkelig.

Rengjør og vask treverket

Det neste steget blir å vaske treverket grundig. Her må du gjøre arbeidet manuelt og forholde deg til en skurekost. Vi anbefaler alltid at du benytter pensler og redskap av naturbust når du skal jobbe med linoljemaling. Dette skyldes at moderne plastbust sliter en god del på gammelt treverk.

Du kan også benytte alge- og soppdrepere, samt annen desinfeksjon. Dersom du ikke ønsker å bruke slike kjemikalier, kan du fint bruke klorvann eller salmiakk vann. Her velger du rensemiddel etter smak og behag. Mange benytter seg av salmiakk for å skåne miljøet, men så lenge rensemiddelet kan drepe svartsopp er det fritt frem hva du velger.

Vi anbefaler at du bruker sterk blanding for å rengjøre treverket, noe som betyr at du også må bruke gode hansker for å beskytte hender. Når du er ferdig med rengjøringen kan veggen skylles med vanlig rent vann.

Det er viktig at du styrer unna høytrykkspyler når du jobber med gammelt treverk og linoljemaling. Ikke bare vil høytrykkspyleren utgjøre for mye slitasje, men den vil også gjøre veggen alt for våt til å jobbe med. Dersom du vasker med salmiakk gjør det ingenting om du etterlater noen spor på veggen.

Planlegg tilstrekkelig

Når du skal male med linoljemaling, er planlegging essensielt. Du må ta høyde for værmeldingen og beregne tilstrekkelig tid til tørking etter rengjøring. Selv om linoljemaling kan brukes på alle overflater, er det uhyre viktig at fuktigheten er under 15 %. I noen tilfeller kan det være aktuelt å bruke en fuktighetsmåler for å sikre dette.

Legg malingsjobben til en periode med god temperatur og oppholdsvær. Dette sikrer rask tørk av treverket før maling, og rask tørk av selve malingen. Hvor lang tid malingen bruker på tørke vil variere. Generelt kan vi se at lyse farger bruker rundt 24 timer på tørke. Mørke farger kan derimot ta opptil tre døgn før de er tør.

En ideell temperatur vil være rundt 20 grader og det er denne temperaturen vi har beregnet etter. Er det kaldere vær, må du beregne noe lengre tørketid. Det er imidlertid viktig at du ikke bruker linoljemaling dersom temperaturen synker under 10 varmegrad.

Du må også være obs på luftfuktighet, regn, dugg og sol. Helst skal du unngå å male på solvarme flater og du bør utsette jobben dersom det er fare for dugg eller regn åtte timer etter malearbeidet. Er det lav eller høy luftfuktighet? Dette kan forlenge tørketiden og nedmatting.

2. Materialer og maling

Hvilken type pensel og maling du bruker, har mye å si for det endelige resultatet. Vi har allerede nevnt viktigheten av en naturbustpensel eller en pensel av ekte svinebust. Dette er fordi treverket ikke tåler plastbuster særlig godt. Videre må du tenke nøye gjennom hvilken linolje du ønsker å gå for.

Ekte linoljemaling skal inneholde kaldpresset linolje. Det finnes varianter på markedet med varmpresset linolje, men dette kan føre til unødvendig mye vekst av svartsopp. Ønsker du maling av ypperste kvalitet, er det kokt og kaldpresset du skal gå for. Du vil kanskje oppdage at linoljemaling er tilsatt ulike tørkemiddel, dette er naturlig og utsetter ikke kvaliteten.

Sinkhvitt pigment er ofte å finne i utendørsmaling. Dette er fordi pigmentet forhindrer vekst av svartsopp og gjør malingen klar til bruk. Noen steder vil sinkhvitt pigment leveres med malingen, slik at du må blande denne selv. Det er opptil deg om du vil ha et to-komponent system eller en «klar til bruk» linoljemaling.

Mange blir usikre når linoljemaling inneholder løsningsmidler. Vi anbefaler at du heller tynner ut linoljemaling under selve arbeidsprosess, gjerne med terpentin dersom produsenten har åpnet for dette. Det er uhyre viktig at du leser instruksjonene som følger med din valgte linoljemaling.

3.  Start malingen

Når linoljemalingen er kjøpt inn, utstyret ligger klart og treverket forbehandlet, er det på tide å starte selve malejobben. Størrelsen på pensel kan variere, men vi anbefaler en maksimal 100 mm flat pensel, eller en 65 mm oval pensel. Det er også mulig å bruke runde pensler så lenge de ikke er for store.

En større pensel skaper ikke automatisk mer effektive arbeidsprosesser, men etterlater seg kun tykkere strøk. Dette kan skape rynker i malingsfilmen. Det er viktig å påpeke at du må følge metoden anvist på din valgte linoljemaling – her varierer nemlig teknikk, grunning og tilsetting mye. Et godt tips er uansett å røre malingen før og underveis i prosessen.

Som oftest skal det første strøket tynnes ut med en god del terpentin, gjerne 15 %. Det andre strøket skal gjerne tynnes ut med 10 %, og det siste strøket skal kun bestå av uspedd linoljemaling. I noen tilfeller kan kokt linolje tilføres i det aller siste strøket, men vanligvis skal dette være ufortynnet.

Vi anbefaler at du alltid maler i tynne strøk for å unngå blærer, rynker og skinntørking. Skal du male på uhøvlet panel? Da må du regne med et høyere malingsforbruk. På kuttflater kan du gjerne påføre tre til fire strøk, og har skal du male vått-i-vått. For best mulig resultat og holdbarhet, anbefaler vi minst tre strøk på kanter og detaljer.

Hvem kan bruke linoljemaling?

Linoljemaling kan brukes av alle og på nesten alle typer underlag. Vi anbefaler spesielt at du bruker denne typen maling på hus bygd før 1940, da det som regel var linoljemaling som ble brukt på denne tiden. Når du først har begynt å male med linoljemaling, kan du være trygg på at treverket bevares hvis du fortsetter.

Dersom du bruker linolje over annen type maling, kan det oppstå blærer i filmen. Dette skjer imidlertid ikke alltid, men det er en risiko. Er du usikker? Da anbefaler vi at du test-maler over den gamle malingen, gjerne på solveggen. Blærer vil dukke opp innen en ukes tid, men det er ingen garanti for at de ikke dukker opp på et senere tidspunkt.

Hvis du vil male over gammel maling, kan det være lurt å fjerne denne før du tilsetter linoljemaling. Da er du hvert fall sikret et optimalt og pent resultat, helt uten blærer og andre skrammer. Uansett bør du alltid fjerne løstsittende maling før du starter.

Ettersom linoljemaling er sensitiv, finnes det en huskeregel som gjør det lett å forutsi når du kan benytte linolje. Helst bør du starte prosjektet i måneder uten «r», altså fra mai til august. Disse månedene gir deg de beste forutsetningene for et gunstig resultat.

Se også: Hvordan male med bengalack

Oppsummering

Linoljemaling har blitt brukt i Norge siden 1600-tallet og kan benyttes på stort sett alle typer overflater. Enten du skal jobbe med mur, metall eller treverk, vil linoljemaling skape tradisjonelle resultater. Dersom du skal jobbe med akrylat eller plast, anbefaler vi at du undersøker vedheften.

Det viktigste du må huske på, er at fuktigheten i treverket eller underlaget ikke kan gå over 16 %. Helst bør fuktigheten være under 15 % og mange bruker en fuktighetsmåler når de er usikre. I tillegg må du planlegge i forhold til været, og unngå både sterk sol, regn og dugg.

Linoljemaling bruker noe lengre tid på tørke enn annen type maling. Dette gjelder særlig mørke farger, som kan ta opptil tre døgn i en ideell temperatur på 20 grader. Skal du male utendørs? Da kan det være hensiktsmessig å fjerne løv, skitt og annet materiale som potensielt kan blåse opp til veggen før malingen har tørket.

Til slutt må du huske å rengjøre overflaten grundig, helst med et passende rengjøringsmiddel, klor eller salmiakk. Løstsittende maling og porøst tre kan skrapes bort for best mulig resultat. Husk at du ikke skal bruke malingssprøyte eller rulle, men en svinebustpensel eller naturbustpensel. Til faser bruker du runde børste og til vinduskarmer kan en skrå børste gi gode resultater.

Avsluttende tips til maling med linoljemaling

Linoljemaling kommer med langt strengere «regler» enn annen type maling. Til gjengjeld får du et produkt som beskytter treverket, lar veggen puste og reduserer behovet for skraping neste gang huset skal males. Naturlig pigmenter sørger for at den originale fargen vender tilbake og malingen er meget miljøvennlig – både i bruk og produksjon.

Når du først har startet, anbefaler vi at du fullfører jobben. Vi har allerede nevnt at tørketiden og behovet for strøk vil variere, men vanligvis trenger du mellom to til fire strøk. Ettersom malingen må tørke mellom hver runde, anbefaler vi at du planlegger nøye og setter av tilstrekkelig med tid.

Dersom du skal jobbe med en allerede malt vegg, kan du regne med minst to strøk for best mulig resultat. Umalte vegger må gjerne ha. Minst tre strøk maling for å oppnå en optimal og jevn glans. Dersom du synes at veggen ikke har en jevn og glansfull overflate, er dette et tegn på at den trenger enda et strøk.

Med grundig forarbeid, riktig teknikk, planlegging og godt utstyr, kan hvem som helst skap magiske resultater med linoljemaling. Vi anbefaler at du leser gjennom guiden en gang til før du starter prosjektet, samtidig som du må forhøre deg med din valgte produsent eller leverandør for spesifikke tips og råd. Lykke til med malejobben!

Relaterte artikler