Har du lyst å begynne med oljemaling? Dette er en gammel og tradisjonell maling, brukt av kunstnere gjennom flere århundrer. Oljemaling er svært populært grunnet det store mangfoldet av farger, kvaliteten og allsidigheten. Det er enkelt å komme i gang, men teknikken er noe annerledes enn maling med akryl og vannfarger.
Oljemaling brukes på lerreter grunnet med kalsiumkarbonat. Dette er viktig for å sikre at overflaten ikke tar skade av syren i oljemaling. Malingstypen er nemlig satt sammen av pigmenter og ulike typer oljer, som deretter blir tynnet ut med terpentin. Dette sikrer at malingen holder seg våt lenge, er enkel å blande opp og tørker sakte.
Det er som sagt ikke vanskelig å begynne med oljemaling, men du må ha litt kunnskap og jobbe mer enn med andre typer hobbymaling. Oljemaling består nemlig av giftige løsemidler og har en lang tørketid, og du må derfor planlegge og ta dine forholdsregler.
Er du nybegynner eller uerfaren? Da har du kommet til rett sted. Vi gir deg noen nyttig tips og triks til hvordan du kommer i gang, hvilket utstyr du trenger og hva du må vite før du starter med oljemaling.
Innkjøpsliste: Dette trenger du til oljemaling
- Lerret grunnet med kalsiumkarbonat
- Mineralisert alkohol eller terpentin ved behov. Dette trenger du kun om malingen ikke er vannløselig.
- Oljemaling
- Pensler
- Medier – dette brukes for å endre oljefargens egenskaper
- Oljer – dette brukes for å endre tørketid, konsistens eller glans
- Løsemidler – dette brukes til å fortynne malingen eller rengjøre utstyr
Prøv deg frem med teknikker
Skal du kjøpe oljemaling for første gang? Da anbefaler vi at du leter etter en vannløselig oljemaling. Denne varianten har blitt mer og mer populær de siste årene, da du kun trenger vann for å rengjøre børster og tynne malingen.
Dersom du velger tradisjonell oljemaling, må du bruke mineralisert alkohol eller terpentin for å rengjøre og tynne ut. Dette vil også være nødvendig for å rette opp eventuelle feil. Ettersom oljemaling tørker sakte, kan malingen holde seg våt over lengre tid – både på paletten og på lerretet.
I starten kan det være lurt å satse på mindre lerret og små malerier. Da kan du teste ut forskjellige teknikker og prøve deg frem med ulike farger. Det tar tid å male gode oljemalerier, og det beste utstyret koster en del penger. Mindre lerret er derimot et rimeligere alternativ og flott for nybegynnere.
Du kan også prøve deg frem på papir, men da må du selv sørge for at underlaget blir grunnet med kalsiumkarbonat. Hvis ikke vil syrene i malingen ødelegge underlaget. Start i det små og prøv deg frem, før du investerer i de store lerretene og de beste penslene.
Utstyr og maling
Du trenger ikke å handle inn hele sortimentet med pensler og farger i første omgang. Dersom du har rom i budsjettet, anbefaler vi absolutt at du satser på maling og utstyr av høy kvalitet. Hemmeligheten bak vakre malerier handler nemlig ikke bare om ferdigheter, men godt verktøy.
I starten kan du gjerne begynne med få pensler av høy kvalitet. Har du tre alternativer i ulike størrelser til rådighet, vil du få en god start. Etter hvert som du blir flinkere og vil teste ut andre teknikker, kan du eksperimentere med flere børster, ulike størrelser og flere farger.
Penslene kan være syntetiske eller naturlige – begge variantene fungerer godt. Når det kommer til selve malingen, er det viktig å bruke en begrenset mengde. Du trenger ikke å bruke alle fargene på en gang, og det er smart å starte med mindre mengder på kosten.
Vi anbefaler at du starter med et tynt lag av undermaling. Dette er en blanding av terpentin og farge som vil fungerer som en type skisse. Du kan også bruke en luktfri terpentin erstatning dersom du foretrekker. Undermalingen vil tørke fort slik at du kan fortsette prosessen uten å måtte vente for lenge.
Skap et ryddig arbeidsområde
Når du jobber med oljemaling, er det fordelaktig å finne en rolig plass i et ventilert område. Som nybegynner kan det være lurt å finne et arbeidsområde du ser hver dag, slik at du ikke glemmer prosjektet. Jo mer du øver deg, desto raskere får du teknikken på plass. Men dersom du har barn og kjæledyr i hus må du være forsiktig med oppbevaring.
Terpentin og oljemaling er giftige stoffer, og de skal ikke tas opp i huden eller svelges. Derfor er det uhyre viktig at utstyret oppbevares et sted hvor barn og dyr ikke har adgang. Etter du er ferdig å male anbefaler vi at du vasker penselen godt med vann og såpe, eventuelt terpentin dersom oljen ikke løses opp i vann.
Det kan fort bli en del søl når du jobber med oljemaling. En gammel fille og tørkepapir bør derfor oppbevares lett tilgjengelig. Bruk disse til å fjerne overflødig terpentin og maling fra penslene, slik at det blir lettere å rengjøre dem på slutten av økten. For effektivitet kan du godt ha to beholder på arbeidspulten. Den ene bruker du til å blande farger, mens den andre har terpentin for rengjøring.
Når du er ferdig å male er det viktig at kaster søppel på riktig måte. Både filler, terpentin, tørkepapir, maling og alt du har brukt må kastes trygt. Før du kaster filler og papir, anbefaler vi at du dynker dem godt i vann. Dette vil nå være brennbart materiale, men med vann reduserer du sjansen for at en spontan brann oppstår i søppelspannet.
Ikke gi opp
Det er en kunst å male med oljemaling – bokstavelig talt. I starten er det mye å sette seg inn i, men dersom du er tålmodig og øver hyppig, vil du se at teknikken raskt setter seg i fingrene. Som nevnt lønner det seg å starte i det små med mindre lerret, før du begir deg ut på de virkelig store prosjektene.
Oljemaling er en måte å la kreativitet slippe fri på, men det finnes en del spilleregler om hvordan malingen skal behandles. Vær forsiktig og kvitt deg med avfallet på en trygg måte. Er du usikker lønner det seg å dynke alt i vann før det går i søppelet. Med disse tipsene er du klar til å starte ditt første oljemaling-prosjekt.