Hvordan male mur (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male mur

Vurderer du å male mur? Flott – dette vil beskytte og få murveggen til å vare lenger. Mange velger å la muren stå umalt, men faktisk vil maling være med på å redusere slitasje fra vær og vind. I tillegg kan malingen gjøre det lettere å vedlikeholde muren, samtidig som mekaniske påkjenninger reduseres.

Enten du ønsker å male muren av praktisk eller estetiske grunner, er dette en fin måte å skape et helhetlig inntrykk av huset på. Men for at resultatet skal bli pent og langvarig, må du beregne god tid til grunnarbeidet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på stegene du må ta og hvordan du kommer i gang. I tillegg gir vi deg noen gode tips på veien, knyttet til fargevalg og videre vedlikehold. Men aller først skal du få en oversikt over hvilket utstyr du trenger.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male mur 

1. Kraftvask og skraping

Vi har allerede nevnt hvor viktig grunnarbeidet er. Men det er også viktig å beregne god tid, da du må ta en pause etter hvert steg for å la underlaget tørket. Muren må nemlig være både ren og tørr før du kan begynne med grunning.

Start med en god kraftvask før du skyller av såperester med vann. Vi anbefaler at du benytter en soppfjerner og vaskemidler beregnet for fasader samt mur. Her kan du godt bruke kombinasjonsproduktet Husvask og Kraftvask fra Butinox. Produsenten har også et effektivt produkt som dreper sopp og alger, samtidig som det forhindrer ny vekst av svertesopp.

Det er mulig å bruke en høytrykksspyler, men da er det viktig at du tilpasser trykket. En slik kraft kan nemlig skade underlaget og muren. Dersom du har en vanlig hageslange tilgjengelig, vil dette være det beste, enkleste og tryggeste alternativet.

2. Puss, grunning og utjevning 

Etter muren har tørket fullstendig, kan du begynne å kartlegge støv, løst puss, maling eller kalk. Alt dette må nemlig fjernes før du kan gå videre i prosessen. Med en stålbørste av høy kvalitet vil du få fjernet det meste. Gammel maling må også fjernes, slik at de nye lagene får et godt feste.

Hvis du nemlig har reparert muren med puss, må du la underlaget få hvile i minst fire uker. Dette er tiden det tar for å herde muren. Hvis du er usikker på om muren er tørr nok eller ferdig herdet, er det bedre å vente en dag for mye enn en dag for lite. Da sikrer du det beste resultatet.

Videre må du grunne underlaget. Her anbefaler vi en grunning som er beregnet for mur, gjerne Jotun DryTech Murprimer. Denne mur-primeren vil gi deg et komplett mursystem, samtidig som den beskytter muren. Underlaget vil bli vannavvisende og løse partikler vil bindes til overflaten. Produktet er allsidig og kan brukes på alle typer murvegger – enten det er fasade betonggulv eller grunnmur.

Vanligvis vil du kun trenge ett strøk med grunning, men bruk gjerne en rulle og et forlengerskaft for å spare tid. Dette vil du også spare krefter på. Har muren synlige skader? Eventuelle sprekker eller riss kan fylles igjen med en god murfiller. Dette skaper en jevnere overflate og reduserer behovet for større vedlikeholdsoppgaver i fremtiden.

3. Påfør maling 

Når grunning og murfiller har tørket, kan du begynne med selve murmaling. Dette er det siste steget i prosessen. Du maler på akkurat samme måte som på andre vegger. Hvis du har brukt murfiller kan det gjerne holde med et strøk maling.

På murvegger med bare grunning, anbefaler vi minst to strøk for en god dekkevne og beskyttelse. Valg av maling er dog veldig viktig, og du bør velge en variant som er beregnet for mur. Når du jobber med betong og mur, jobber du med et mineralsk underlag.

Mineralske underlag vil ødelegge vanlig veggmaling og krever derfor en type maling som tåler en høy pH verdi. Før du begynner å male bør du gå over underlaget en siste gang. Er underlaget løst eller kjenner du løse partikler? Dette vil gi en dårlig heft og et kortvarig sluttresultat.

Se også: Hvordan male IKEA-møbler

Forebygg skader på murveggen 

Med godt grunnarbeid og riktig utstyr, har du gitt murveggen din gode forutsetninger. Selv om det er mulig å fikse skader og ujevnheter, vil du spare deg for mye tid og penger ved å forebygge uhellene. For at resultatet av arbeidet skal vare, er det viktig at muren holdes noenlunde tørr.

Dersom du investerer i en god grunnmur-plate, vil du forhindre fremtidige fuktskader. I tillegg gjør du lurt i å plassere planter et godt stykke fra muren. Dersom busker, blomster og andre planter får vokse for tett på muren, kan dette føre til soppdannelser, alger og fuktskader.

Ta en titt på fasaden din og kartlegg hvor vann fra terreng og tak havner. Helst bør dette ledes bort fra murveggen, slik at det ikke skaper sprekker og skader. I tillegg bør kjelleren ha god ventilasjon, slik at du ikke får skader innenfra og ut.

Med disse tipsene gir du muren gode forutsetninger, samtidig som du sparer mye tid og penger i fremtiden. Du er nå klar til å male muren, men kanskje er du usikker på hvilken farge du skal gå for? Her kan vi gi deg noen råd.

Velg rett farge til muren

Ønsker du at huset skal fremstå større enn det er? Da bør du investere i lyse farger. Samtidig bør du tenke gjennom at fargen skal harmonere med resten av nabolaget og omgivelsene. Hvis hele huset er av mur, kan en varm jordfarge være løsningen.

Dersom du skal male grunnmuren, kan du kjøre samme stil og nyanse som selve huset. Et lyst hus bør ha en lys grunnmur, mens mørke hus har godt av en mørkere grunnmur. Dette skaper et harmonisk, balansert og stødig uttrykk.

Det er også mulig å gjenspeile fargen brukt på vinduskarmer og dører – dette kan skape en fin helhet. Når du maler mur, er det lov å være kreativ. Det viktigste er at malingen er med på å beskytte muren, slik at den vil tåle påkjenninger fra vær og vind.