Hvordan male over strietapet (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male over strietapet

Har du gammelt strietapet på veggene du gjerne skulle blitt kvitt? Du trenger nødvendigvis ikke å fjerne tapeten for å skape et nytt uttrykk. Med maling kan du fornye hjemmet og gjør strietapetet usynlig – vi viser deg hvordan.

En av grunnene til at mange ønsker å fjerne strietapet, er rett og slett at de ønsker seg jevne flater. Før i tiden var strietapet et populært valg, da mange ønsket seg ujevne vegger med mye tekstur og kontraster. Men trendene endrer seg med årene og nå vil folk flest bli kvitt ujevnhetene.

Du trenger verken fjerne lister eller strietapetet for å få de glatte veggene du alltid har drømt om. Alt du behøver er et knippe gode verktøy og den rette teknikken. Ujevne vegger og utdaterte fargen kan fornyes med et strøk maling.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male over strietapet

1. Forberedelser

Før du starter arbeidet må du kartlegge tapetens tilstand. Sitter strietapetet godt på veggen? Av og til kan det ha oppstått luftlommer med tiden, men disse kan du enkelt fikse. Bruk en tapetkniv til å snitte opp lommen, før du bruker en liten pensel og påfører lim. Dytt flikene godt sammen og legg på press for å sikre at de sitter godt mot veggen.

Ta en ekstra titt på skjøtene, her kan det være spriker som må limes. Når du har reparert eventuelle skader, bruker du en svamp til å tørke bort overflødig lim. Svampen skal være fuktig. Bruk en støvsuger og et møbelmunnstykke til å gå over veggen. Dersom strietapetet har blitt utsatt for mye smuss, anbefaler vi rengjøringskluten malingsklar fra Jotun.

2. Påfør grunning 

Når du er ferdig med å reparere og rengjøre tapetet, skal du gå videre til grunning. Gå gjerne over veggen en ekstra gang for å sikre at støv og smuss er fjernet. Dette vil nemlig sette seg fast i maling, noe som skaper en lurvete og ujevn overflate. La veggen tørke fullstendig før du påfører grunning.

Når du jobber med strietapet og annen type tapet, er det viktig at du ikke bruker en vannbasert eller vanntynnbar grunning. Denne typen grunning kan nemlig løse opp baksiden av tapetet, ettersom denne er produsert i papp. Velg heller en spesialgrunning som er designet for tekstiltapeter.

Start alltid med et strøk og bruk en rulle med forlengerskaft for å spare ryggen. Dette vil også gjøre arbeidet enklere, raskere og mer effektivt. Følg tørketiden og bruksanvisning på din valgte grunning, dette vil nemlig variere fra produsent til produsent. Du må også ta hensyn til herdetider.

3. Påfør maling og slip

Etter grunningen har tørket, kan du endelig starter med malingen. Vi anbefaler at du bruker en akrylmaling, gjerne Interiør Stue&Sov fra Butinox. Dette er en silkematt maling som skaper et jevnt og slett resultat. Eventuelt kan du velge Interiør Kjøkken&Bad dersom du jakter på et halvblankt alternativ. Denne varianter er ekstra vannfast.

Start med et strøk maling og se nøye på tapetets struktur. Ofte vil nemlig hårene reise seg og skape en ujevn overflate når du grunner. Hvis dette skjer, kan du slipe over veggen. Men her er det viktig at du sliper etter du har malt det første strøket, ikke etter grunningen. Sliper du over grunningen kan du risikere å ødelegge beskyttelsen, slik at fuktigheten fra malingen trenger inn og skader tapetet.

Når det første malingsstrøket har tørket og du har slipt overflaten, kan du starte med et nytt lag. Det er viktig å merke seg at tapet suger til seg mye mer maling enn andre typer vegger. Derfor kan det være du må bruke mer maling enn du forutser, så pass på å kjøpe inn rikelig.

Som regel vil to strøk være nok, men dersom tapeten er svært grov, vil du få det fineste resultatet med tre strøk. Du må se an tilstanden på din tapet og ta hensyn til farge og tekstur. Skal du gå fra et mørkt strietapet til en lys akrylmaling, vil vi alltid anbefale tre strøk for best dekkevne.

Se også: Hvordan male mur

Oppsummering

Det er fullt mulig å male over strietapet, men det krever en del forarbeid. Det viktigste er at du bruker en grunning som er spesialdesignet for tapet, da vannbasert grunning vil løse opp baksiden og ødelegge tapetet.

I tillegg må du passe på å ikke slipe over selve grunningen, men det første strøket med maling. Da risikerer du ikke at malingen trekker inn og løser opp tapetet. Ta deg god tid og finn de rette produktene – slik får du profesjonelle resultater når du maler over strietapet.