Hvordan male over tapet (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

STORT SETT MULIG: Det er som oftest mulig å male over tapet.

Har du noen gang vurdert å male over tapet i hjemmet? Det er fullt mulig å male tapet, uansett om den er ubehandlet eller malt av tidligere eiere. Faktisk er det mye raskere og billigere å male over tapeten, fremfor å rive den ned og lime på ny. Mange er usikre på hvordan de går frem, men dette skal vi hjelp deg med.

Først skal vi se på hvilke typer tapet det er mulig å male over. Både papirtapet, tekstiltapet og glassfiberstrie kan males. Men det er viktig å undersøke hvorvidt tapeten er blitt malt tidligere. Hvis dette er tilfelle, trenger du ikke å grunne og du kan gå direkte til toppstrøk.

Dersom du skal jobbe med ubehandlet tapet, altså et underlag som ikke tidligere har blitt malt over, må du derimot bruke en spesial grunning designet for tapet. Dette er spesielt viktig på papir- og tekstil-tapet. Uten tilstrekkelig grunning risikerer du at tapeten bølger seg og veggen får en ujevn finish.

Planlegger du å jobbe med umalt glassfiberstrie? Dette er mulig, men da må du først grunne med vanlig veggmaling. Her anbefaler vi at tar deg tid og grunner overflaten i flere omganger. Fiberstrie er et materiale med mye tekstur, og du må derfor dekke denne til for å kunne skape jevne flater i hjemmet.

Male over vinyltapet

Selv om de fleste typer tapet lar seg male over, finnes det alltid et unntak. Vinyltapet kan være noe vanskelig å jobbe med og skal helst ikke males. Dette skyldes at materialet ikke tillater malingen å feste seg eller tørke skikkelig. Som regel vil det første strøket se bra ut, men så snart du begynner på strøk nummer to kommer problemene.

Heldigvis finnes det alltid en løsning, også når det gjelder vinyltapet. Dersom du skal begi deg ut på dette prosjektet, anbefaler vi at du river av tapetens ytterste lag. Dette kalles for vinyl-sjiktet og vil etterlate seg et papirlag igjen på veggen. Papirlaget må sparkles, særlig de områdene som ble ujevne etter riving.

Når du har sparklet med sparkelspade, må du slipe over flatene for å sikre et jevnt sluttresultat. Til slutt bruker du en mikrofiberklut til å fjerne slipestøv, denne kan gjerne være litt fuktig. Avslutt med grunning for tapet, før du maler som maling med din favoritt veggmaling.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male tapet

Nå som du vet litt mer om hvilke typer tapet du kan jobbe med, skal vi ta deg gjennom den generelle prosessen steg for steg. Vi starter med en innkjøpsliste, slik at du kan ha alt du trenger klart.

  • Maskeringstape
  • Sparkel ved behov
  • Sandpapir
  • Grunning for tapet
  • Veggmaling
  • Presisjonspensel, malerulle og forlengerskaft

1. Rydd, masker og beskytt

Start med å rydde vekk møbler, dekk til gulvet og bruk maskeringstape for å beskytte lister and andre områder. Dersom du ikke kan flytte møblene ut av rommet, anbefaler vi at du samler dem i midten og dekker med plastfolie.

Mens du rydder, kan du også sette ned temperaturen i rommet. For høy temperatur gjør at maling og grunning tørker altfor fort. Sett temperaturen til rundt 15 grader for optimale arbeidsforhold.

For å beskytte gulvet, bør du bruke en dekkfilt av god kvalitet. Denne modellen er et godt valg, da undersiden av plast sikrer at maling ikke trekker gjennom. Dekkfilten kan gjenbrukes til andre prosjekter senere.

2. Jevn ut underlaget

Et jevnt underlag gir et pent sluttresultat. Jobber du med gammel tapet? Da bør du fjerne områder som har løsnet og sparkle igjen eventuelle sprekker, hull og generelle ujevnheter. Når du fjerner løs tapet er det viktig å ikke dra mer av enn nødvendig.

En god tapetkniv vil hjelpe deg med å kun fjerne det løse materialet. Med en sparkelspade og sparkel fyller du inn ujevnheter, men husk å jobbe i tynne lag. Avslutt utjevningen med en runde sandpapir, før du tørker vekk slipestøv med en mikrofiberklut.

3. Rengjøring og grunning

Bruk et produkt som malingsklar for å sikre at veggen er fullstendig fri for skitt og fett. Dette gir en mye bedre heft og et resultat som varer lengre. Dersom du bruker malingsklar, trenger du ikke å skylle produktet av veggen.

Noen tapeter trenger som nevnt grunning – dette gjelder dog ikke alle. Men dersom du skal grunne underlaget, er det viktig å bruke en god tapet-grunning. Eventuelt kan du benytte våtromsgrunning. Jobb med en og en vegg av gangen, og gjerne start langs lister, rundt lysbryter og stikkontakter og i hjørner. En presisjons-pensel kommer godt med her.

4. Mal veggene

Når du har kommet til dette steget, er det på tid for å begynne med malingen. Vi anbefaler alltid to strøk maling når du jobber med tapet, uansett om du har grunnet eller ikke. For et optimalt resultat bør du fokusere på en vegglengde av gangen, da dette gir et pent resultat uten skjolder.

Igjen kan en presisjons-pensel brukes til detaljer, før du benytter en rulle på de store flatene. Et forlengerskaft kommer godt med, slik at du ikke sliter ut hender og skulder. I tillegg vil et forlengerskaft få jobben til å gå betraktelige fortere. Begynn litt inn på veggen og bruk rullen i store bevegelser. Start på toppen og følg en fast lengde ned til bunn. Ikke gi deg før veggen er ferdig, da kan du risikere skjolder.

Det andre strøket gjøres på akkurat samme måte, men følg intervallene oppgitt på malingen. Vanligvis kan du begynne igjen etter noen timer. Dersom temperaturen er på rundt 15 grader, gir du veggen en best mulig tørketid.

Se også: Hvordan male over srietapet

Oppsummering

De aller fleste taper lar seg male over, men du må vite hvilken type tapet du har med å gjøre. Er du usikker? Kontakt produsenten eller forhør deg med tidligere eier. Tapet typen har mye å si for fremgangsmåte og teknikk.

Selv om prosessen krever en del forarbeid, er det betraktelig lettere å male over enn å fjerne tapeten. Så lenge du tar deg god tid og lar strøkene få tørke, vil du ende opp et jevnt og pent resultat. Husk alltid et forlengerskaft – dette sparer du både tid og krefter på.