Hvordan male panel (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male panel

Skal du male panel? Da har vi satt sammen en nyttig guide som vil hjelpe deg i gang. Når du maler panel og treverk, må ta hensyn til at materialet utvider seg og lever sammen med årstiden. For å oppnå best mulig resultat, handler det derfor ikke bare om teknikk og materialer, men når på året maler panelet.

Vi anbefaler at du venter med å male panel til vinterhalvåret. Treverket vil ikke utvide og trekke seg sammen like mye når temperaturen er jevn og kjøling, hvilket vil minimerer kryping og dermed striper samt umalte områder. Er du klar til å sette i gang? Først trenger du følgende

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male panel 

1. Forberedelser

Hvor mye forberedelser du må gjøre, avhenger av panelets utgangspunkt. Uansett om panelet er ubehandlet eller malt tidligere, anbefaler vi alltid at du gjør en grundig rengjøring. Fett, støv, skitt og annet smuss er ikke alltid like lett å se med det blotte øye, men vil ødelegge sluttresultatet dersom det ikke fjernes.

Bruk godt med vann for å sikre at panelet er fritt for såperester, og gi treverket tilstrekkelig tid på å tørke. Før du går videre må du forsikre deg om at underlaget er fullstendig rengjort, helt tørt og ikke minst fast.

2. Grunning 

Grunning er spesielt aktuelt dersom treverket aldri har blitt malt tidligere. Et godt lag med grunning vil sikre at malingen fester seg bedre, men reduserer også risikoen for kvistgjennomslag.

Har panelet merker etter hammerslag, spikerhoder, stor kvister eller andre ujevnheter? Disse må jevnes ut med sparkel egnet for treverk. En jevn overflate sikrer alltid best resultater, så sørg for å slipe over sparkelen og fjern slipestøv. Fortsett med dette til du har et jevnt underlag å jobbe med.

I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å tilføre fugemasse i overgangen mot listverk. Her kan en fugemasse av akryl være et godt alternativ, da denne varianten har en elastisk konsistens. Dette forhindrer oppsprekking, noe som ellers kan skje når treverket utvides og trekkes sammen.

Vi anbefaler at du sparkler panel to ganger, da dette vil redusere sjansene for kvistgjennomslag ytterligere. Jo mer tid du tar deg til forberedelser, desto penere og mer langvarig blir sluttresultatet.

Se også: Hvordan male trapp

3. Påføring

Det er ikke vanskelig å male panel, men det er viktig å være tålmodig. Den beste holdbarheten og dekkevnen kommer etter minst to strøk. Etter hvert strøk er det anbefalt å slipe over panelet. Her kan du bruke et fint sandpapir, gjerne med 180 korningsgrad.

Grunnen til at sliping kan være nyttig, skyldes at støv og partikler ofte fester seg i malingen rett etter det første strøket. For å unngå at dette blir synlig, bør du derfor slipe bort eventuelle partikler før du begynner på det andre strøket. Hår og støv er spesielt synlig i blank maling.

Følger du disse rådene er du sikret et pent resultat med langvarig, samtidig som du begrenser eventuelle kvistgjennomslag. Lykke til med maling av panel!