Ønsker du å fremheve eller fornye rommet? Da skal du unne deg et nymalt tak. Når du maler taket, skaper du et helt nytt uttrykk og frisker opp hjemmet. Mange vegrer seg for å gå løs på taket, men med den rette fremgangsmåten og det rette utstyret, kan hvem som helst klare å male taket uten problem.
Hvis du skal renovere et helt rom, anbefaler vi at du alltid starter med taket. Da gjør det ingenting om maling havner på veggene. Men med god beskyttelse kan du fint male taket uten å røre veggene – vi viser deg hvordan.
I denne guiden tar vi deg gjennom prosessen, hvilket utstyr du trenger og beriker deg med tips og råd for best mulig resultat. Før vi setter i gang skal vi ta en rask titt på hvilket utstyr du trenger for å male taket.
Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male tak
- Rengjøring: Forlengerskaft, mikrofiberklut og vaskemiddel. Eventuelt kan du bruke engangsmoppen fra Jordan Malingsklar
- Beskyttelse: Maskeringstape, dekkfilt, dekkpapp og dekkfolie.
- Sparkel, pussepapir og grunning
- Pensel, rulle og malekart
1. Rengjør taket
Som med alle andre malingsjobber, er forarbeidet essensielt. Før du begynner å jobbe med taket er det viktig å rengjøre grundig. Taket skal være helt fritt for sot, fett og andre typer smuss. Dersom du hopper over dette steget, vil skitten trekke inn i den nye malingen og du sitter igjen med et dårlig resultat.
Maling-skjolder, dårlig heft og flekker skyldes vanligvis at taket ikke ble rengjort tilstrekkelig. Uten riktig rengjøring, risikerer du også at malingen flasser av og ikke fester seg. Start derfor med å rengjøre taket.
Vi anbefaler at du bruker et pussebrett som kan kobles til et forlengerskaft. Dette minner om en ekstra lang engangsmopp, og kan eksempelvis kombineres med Jordan Engangsmopp Malingsklar. Dette produktet behøver ikke skylles av og etterlater seg et utmerket sluttresultat med god vedheft.
2. Beskytt gulv og møbler
Vi anbefaler at du fjerner møbler og andre elementer fra rommet, før du starter med malingen. Eventuelt kan du sette møblene sammen og bruke et dekkfolie for å beskytte dem. Gulvet må også beskyttes og her kan du benytte dekkpapp eller dekkfilt. Riktig beskyttelse reduserer sjansen for søl og dryppmerker, noe som sparer deg for mye etterarbeid.
Maskeringstape er også en viktig del av forarbeidet. Denne brukes til å feste dekkpappen på gulvet, samtidig som den beskytter veggen. Bruk maskeringstape under taklisten eller 1 cm under fugen for et sømløst resultat. Ujevnheter og skjolder er svært synlig i tak, og derfor må du være nøye og ikke sluntre unna på dette steget. Dette skaper penere sluttresultater og du vil igjen spare deg for kjedelig etterarbeid.
3. Grunnarbeid – tett sprekker og sparkle hull
En pen, jevn og slett overflate kommer av godt grunnarbeid. Har taket hakk, sprekker eller andre ujevnheter? Et godt lag med sparkel vil jevne ut dette og etterlate et optimalt sluttresultat.
Dersom du ser en åpen og tydelig glipe mellom tak og lister, kan det være aktuelt å bruke akryl fugemasse. Dette kan også benyttes for myke overganger i hjørner dersom du ikke ønsker å montere lister. Et listefritt rom kan også være sømløst så lenge du gjør deg flid med sparkel, fuging og maskeringstape.
Det er vanskelig å si akkurat hvilken type sparkel du bør gå for, da dette avhenger av hvor omfattende ujevnhetene er og hvilket underlag du jobber med. Fyllsparkel er et allsidig alternativ som kan jevne over skruehull, sprekker og andre reparasjoner på takflater.
Det er uhyre viktig at taket blir rengjort før du sparkler. Noen typer sparkel vil synke inn når den tørker, hvilket betyr at du gjerne må sparkle over taket flere ganger – fyllsparkel synker derimot ikke etter tørk. Når sparklet du bruker har tørket inn, kan du benytte slipepapir og slipebrett for å sikre en jevn flate. Igjen lønner det seg å bruke en forlengerstang.
4. Velg riktig utstyr
Når du skal male taket, vil du spare mye tid og krefter på å investere i en forlengerstang eller forlengerskaft. Dette kan benyttes ved både rengjøring, sparkling, sliping, grunning og til selve malejobben. En god pensel og malerull er også en viktig del av utstyret.
Start malingen langs takets kanter ved hjelp av en malerpensel. For nybegynnere anbefaler vi at du bruker en skrå presisjons pensel, mens profesjonelle og erfarne kan benytte en pensel med langt skaft. Når du har rammet inn taket, er det på tide å benytte malerullen med forlengerskaft.
Et godt tips er å måle i en korsformasjon, samtidig som du følger lysets retning. Start med å male i én retning, før du maler på tvers med det andre strøket. Det er det andre strøket som skal males i lysets retning. Med denne teknikken minimerer du sjansen for synlige spor etter rullen. Husk at malingen skal tørke mellom hvert strøk.
Ikke være gnien når det kommer til produkt. Bruk rikelig med maling og mal vått i vått, slik at du unngår unødvendige skjolder. Vi anbefaler at du ikke maler på større overflater av gangen, men holder deg til én og én seksjon. Et godt tips er også å male mens det fremdeles er dagslys, slik at du får et godt overblikk og ikke skaper skjolder.
Se også: Hvordan male ytterdør
5. Etterarbeid – fjern maskeringstape og rengjør
Maskeringstape bør fjernes før malingen har tørket fullstendig. Helst bør denne fjernes så snart det siste toppstrøket er gjennomført. Vi anbefaler også at du rengjør penselen med en god penselrens, slik at du kan bruke den til neste malingsprosjekt. En god penselrens vil også forlenge levetiden.
Rengjør du utstyret så snart du er ferdig, vil du spare deg mye tid og jobb. Maling er naturligvis mye enklere å fjerne før den har størknet. Hvis du bruker vannbasert maling kan du komme unna med å vaske penselen i springen, men en penselrens vil som sagt forlenge levetiden. Bruker du oljebasert maling er rensemiddel essensielt for å fjerne rester og maling.
Til slutt gjenstår det bare å fjerne dekkfilt og annet beskyttelsesmaterialet, før du lener deg tilbake og opplever gleden av en splitter ny romfølelse. Er du usikker på hvilken farge som passer best i taket? Vi gir deg noen generelle tips til fargevalg.
Avsluttende tips til maling av tak
Vi har nå tatt deg gjennom en steg-for-steg-guide til hvordan du maler taket. Som du sikkert har forstått er ikke prinsippet så veldig annerledes enn når du maler vegger. Det viktigste er at du setter av tid til grundig forarbeid og grunnarbeid, samt at du går til innkjøp av det rette utstyret.
Er du usikker på hvilken farge du skal velge? Fargen i takt bør løfte frem fargen på veggen, men en helmatt hvit maling er alltid et trygt valg. Hvit er en farge som gjør at rommes føles større, ettersom den reflekterer naturlig lys. For det beste helhetsinntrykket bør du sette av tid til å velge riktig farge – husk at det finnes mange nyanser av hvit.
Det er fullt mulig å leke seg med andre farger for å skape et unikt uttrykk. Dersom du ønsker å gjøre rommet lunere, anbefaler vi at du velger en farge som ligner fargen på veggen. Dette skaper en koselig og lun stemning, i stedet for å øke romfølelsen. Uansett hvilken farge du velger, vil et malingsstrøk i taket løfte og fornyet rommet. Lykke til med ditt neste prosjekt!