Hvordan male vegg (Guide 2024)

Sist oppdatert: 8. mai 2024

RELATIVT ENKELT: Det er ikke umulig å male veggen, men det kan være tidkrevende.

Skal du pusse opp eller fornye hjemmet et nytt malingsstrøk? Det er viktig at du bruker rett teknikk og gjør tilstrekkelig forarbeid når du skal male veggen innendørs. Lurer du på hvordan du går frem og hvilket utstyr du trenger? Vi hjelper deg i gang og gir noen gode tips for best mulig resultater.

Vi tar for oss en generell guide og fremgangsmetode til maling av vegg innendørs. Denne teknikken kan brukes på ulike underlag, for eksempel sponplater, gipsplater, betong, kryssfiner, tapet eller andre vanlige flater. Fremgangsmåten kan variere dersom du skal male på unike underlag.

Få tilbud fra malere

Flip samarbeider med de fleste malerfirmaene i landet som byr på ditt oppdrag

Start her 👉

Innkjøpsliste – utstyret du trenger for å male veggen:

  1. Rens eller malingsvask til vegg. Eventuelt svamp, bøtte og microfiberklut hvis du ikke allerede har dette.
  2. Dekkpapp, dekkfilt, dekkfolie, maskeringstape og annet beskyttelsesmateriale til gulv, lister, brytere og møbler.
  3. Fugemasse og fugeglatter for å jevne ut sprekker og hull
  4. Grunning for å sikre jevnt og langvarig resultat
  5. Pensel, malerulle, malekart og maling.

Dette er en generell guide, men det er viktig at du tar hensyn til dine malingsmaterialer og din maling. Les gjennom vår guide og bruk disse tipsene, men les også eventuelle bruksanvisninger nøye for å sikre gode resultater.

1. Vask veggen grundig

Godt forarbeid er viktig for å oppnå best mulig resultat. Ikke bare vil dette sørge for at malingen fester seg skikkelig på veggen, men det sikrer også at fargen og malingen holder seg pen over lengre tid. Derfor må du alltid sett av god tid til vask og tørk.

Før du starter selve malejobben, må veggen være ren og tørr. En grundig vask er viktig, og vi anbefaler produktet malingsvask. Dette vaskemiddelet kan brukes til å rengjøre overflater før maling, samtidig som du kan benytte det til å vedlikeholde malte overflater. Før maling skal vaskemiddelet tynnes ut med vann, 2 dl til 1 liter vann.

2. Beskytt gulv mot søl

Når overflatene er rene og tørre, må du beskytte gulv, vinduer og eventuelle møbler fra søl. Alt som befinner seg i sprutsonen må beskyttes med gode materialer. For å hindre at malingssprut setter flekker på gulv, anbefaler vi et godt stykke dekkpapp. Du kan også benytte vanntett dekkfilt som absorberer støv og maling.

Sett møblene sammen og dekk beskytt dem med dekkfolie – dette kan også brukes for å dekke over vegger som ikke skal males. En god maskeringstape benyttes på lister, stikkontakter og brytere, samtidig som den kan sikre at dekkfoliet holder seg på plass.

3. Fyll inn eventuelle sprekker og hull

Etter du har dekket til alt som havner i sprutsonen, er det på tide å sikre fine overganger. Har veggen sprekker, hull eller andre skader? Fugemasse vil sikre en jevn flate og kan benyttes sprekker mellom vegg, tak og hjørner dersom du ønsker en listefri vegg. Lim & Byggfog er et allsidig produkt med mange bruksområder.

For best mulig resultatet, anbefaler vi at du også benytter en fugeglatter. Dette redskaper sikrer pene og jevne fuger, men husk at den bør dyppes i vann regelmessig – helst etter hver lengde. Med en fugeglatter er du sikret et jevnt og sømløst resultat.

Mange hopper over dette steget fordi de ikke tenker at veggen har synlige hull, skader og sprekker. Men sannheten er at de aller fleste vegger vil ha godt av et lag fugemasse før grunning og maling påføres. Har du tidligere hatt bilder eller hyller på veggene? Selv om hullene er små, vil de skape et ujevnt resultat dersom de ikke tettes igjen.

4. Grunn underlaget

Først når veggen er vasket, møbler beskyttet og overflaten jevnet ut, kan du startet med selve grunningen. Dette er et viktig steg, uansett om veggen allerede er malt eller behandlet. Grunning sørger for at malingsfargen trekker godt inn og skaper et jevnt resultat over hele overflaten.

I tillegg vil grunningen sikre at malingen fester seg godt nok. Vær nøye med å fordel grunningen jevnt over veggen, slik at også malingen legger seg jevnt. Ta deg tid til å grunne skikkelig, slik at malingen får en jevn dekkevne over hele veggen. Dette er særlig viktig om veggen allerede har et noe ujevnt underlag.

Det finnes flere typer grunning, men en vanntynnet grunning er vanligvis å foretrekke. Denne varianten tørker raskt og fungerer effektivt på flere typer underlag. Dersom du jobber med metall, malte flater, gipsplater, betong, fliser eller vinyl- og fibertapet, vil det vanligvis holde med ett strøk.

5. Start med toppstrøket

Når alt forarbeid er gjennomført kan du starte den virkelige jobben. Maling kan gjøres med en malerulle eller pensel, vanligvis vil en kombinasjon gi best resultat. Malerulle brukes til store overflater, mens en pensel er perfekt til detaljer og hjørner.

Valg av maling er aldri enkelt, men vi anbefaler at du velger en slitesterk variant. Dette produktet fra Butinox er et godt allsidig alternativ. Butinox Interiør Stue, Gang & Sov 3-i-1 kan nemlig brukes på både panel, vegg og list.

Resultatet blir silkematt, og malingen er inneklimavennlig. Denne malingen kan brukes på flere ulike underlag og er ekstremt lett å påføre – perfekt for nybegynnere som ønsker et enkelt, men pent resultat. Et rullesett er å anbefale, slik at du både får med malekar og rulle.

Når du starter anbefaler vi at du begynner med detaljer og kanter. Bruk penselen til å ramme inn veggen, før du deretter bruker en malerull til å sikre jevnt resultat og minimalt med skjolder. Enkelte områder kan være vanskelig å komme til, og da vil en pensel som skråner være til stor hjelp. Sørg for at rullen dyppes i malekaret hyppig, slik at den ikke tørker ut etter hvert strøk. En god overlapp er viktig for jevn fordeling.

maling rulle
EFFEKTIVT: Rulle er veldig effektivt, da den dekker et større areal enn for eksempel pensel.

Hvor mange strøk maling trenger jeg?

Det er vanskelig å forutsi hvor mange malingsstrøk veggen trenger. Dette avhenger av hvilken type maling du bruker, hvilket underlag du jobber med og hvor ny veggen er. Generelt kan vi at du trenger to til tre strøk.

Jobber du med platevegger, kan ett strøk være tilstrekkelig dersom fargen ikke skal skiftes. Ved ny farge anbefaler vi to strøk for best mulig resultat. Dersom plateveggene er helt nye, må du også bruke to strøk og en god rull for optimal farge.

Dersom du skal jobbe med tidligere malt panel, må du vurdere malingens dekkevne. Av og til kan ett strøk holde, men dersom den nye farger skiller seg veldig fra den gamle, må du gjerne gå over med et strøk til for å få frem den nye nyansen.

Ikke gi deg før du har sett veggen i ulike typer lyssettinger. Selv om malingen og fargen kanskje ser dekkende ut på kvelden, kan det godt være at den gamle fargen skinner igjennom på dagtid.

Se også: Hva koster det å male et hus utvendig

Avsluttende tips til maling av vegg

Vi har nå gått gjennom de generelle stegene til hvordan du kommer i gang med maling av vegg. Uansett om du har malt mye tidligere eller skal male for aller først ganger, er det viktig å ta seg god tid. Forarbeidet er en stor del av prosessen og det er her du sikrer gode resultater. Jevnt, pent og langvarig resultat avhenger av vasking, grunning og fuging.

Videre er det viktig å bruke rikelig med maling på malerullen. Mange nybegynnere holder igjen på malingen, men for lite maling kan resultere i skjolder. I tillegg må rullen dyppes med jevne mellomrom, slik at ikke malingen tørker for så å skape skjolder ved neste strøk.

Når du er ferdig med malejobben, anbefaler vi at du fjerner maskeringstape før malingen har tørket fullstendig. Det er også lurt å dra av tapen i en vinkel, helst 45 graders vinkel for optimalt resultat. Deretter må du ta deg av utstyret du har brukt.

Rens av utstyr og koster

Selv om det er fristende å lene seg tilbake etter malingen er ferdig, bør du sørge for å vaske samt rense maleutstyret før malingen størkner. Noen velger å kaste rullen og beholde skaftet – dette avhenger av rullens kvalitet. Pensler kan rengjøres i vasken eller med penselrens for lang levetid.

Dersom du har brukt vannbasert maling, vil du klare å gi penslene en tilstrekkelig rengjøring i vasken. Dette kan ta noe tid, men vann vil være nok til å fjerne rester fra børste og skaft. Har du brukt oljebasert maling, må du derimot benytte et godt rensemiddel. En penselrens vil i tillegg sikre at penselen holder seg lengre og kan brukes til flere prosjekter i fremtiden.

Oppsummering

Det er en kunst å male jevnt og pent – men følger du denne guiden har du gode forutsetninger. Ta deg god tid og husk at forarbeidet er essensielt. Jobb med en og en vegg av gangen, og bruk rett utstyr til din type maling. Sørg for at du har alt av utstyr og produkter tilgjengelig, før du starter prosessen. Les gjerne gjennom innkjøpslisten en ekstra gang før du begynner.

Ikke si deg ferdig før du har sett malingen i forskjellige lyssettinger. Ta deg god tid og husk at et strøk for mye er bedre enn ett strøk for lite. Rens utstyret for oppbevaring før du legger deg på sofaen og tar en velfortjent hvil. Lykke til med malingen!