Lønner det seg å male boligen før boligsalget?

Sist oppdatert: 18. april 2024

LØNNSOMT Å MALE: Noen ganger kan litt maling øke salgsverdien på boligen.

Lønner det seg egentlig å male boligen før boligsalget? Vi undersøker om et strøk med maling virkelig kan føre til høyere salgspris og raskere salgstid.

Alle som har vært gjennom et boligsalg vet at det kan være like nervepirrende som det er spennende. Det er en million ting å tenke på. Et vanlig spørsmål som mange har er hvordan de skal klargjøre eiendommen, slik at den tiltrekker seg flest mulig kjøpere. En typisk løsning er å gi veggene et friskt strøk med maling. Men lønner det seg egentlig å male boligen før boligsalget?

Her tar vi en titt på fordelene og ulempene med å male både innvendig og utvendig før salg. Du får også gode tips til hvordan du får best mulig resultat, hvis du bestemmer deg for å svinge malerkosten. I tillegg får du vite hvordan du finner de beste malerfirmaene, dersom du heller vil ha hjelp av proffene.

Kan føre til høyere salgspris og raskere salgstid

Det er ingen tvil om at utseende teller når det kommer til boligsalg – og en veldig enkel og billig måte å gjøre boligen penere er å male veggene. Tiltak som å gi bygningene på eiendommen et friskt strøk med maling kan potensielt føre til en høyere salgspris og raskere salgstid.

Et par malingspann alene er ikke nok til å gjøre boligen mer attraktiv. Men kombinerer du maling med andre tiltak som å rydde eiendommen, fikse løse lister og ordne opp i andre småting, så øker sjansene for et vellykket salg. Men hvorfor er det slik? En av grunnene til hvorfor det lønner seg å male boligen før boligsalget er at potensielle kjøpere får et mye bedre førsteinntrykk, ifølge selgebolig.no.

Standard, utseende og beliggenhet er noen av de viktigste faktorene som påvirker forventet salgspris. Kjøperne får inntrykk av at eiendommen er bedre vedlikeholdt når huset er nymalt. Kjøpere elsker dessuten “klar til innflytting”-boliger som ikke krever oppussing umiddelbart.

Det færreste har lyst til å sette i gang med tidkrevende malerjobber med det samme de flytter inn – med mindre de kjøper et oppussingsprosjekt. Hvis huset er veldig slitt og trenger oppgraderinger, er det ikke særlig vits i å male veggene. Da kan det være mer lønnsomt å selge det som et oppussingsobjekt. 

En studie som er utført ved NMBU viser at boliger som ligger ute til salgs i samme område konkurrerer mot hverandre. Den konkurransen blir enda hardere i perioder der det er mange eiendommer til salgs, men få kjøpere på markedet. Hvis boligen din ser bedre ut enn de andre – kanskje takket være et friskt strøk maling – har du et konkurransefortrinn. Og det kan hjelpe deg med å få høyere salgspris og raskere salgstid.

Enkel oppussing som innvendig maling gjør boligen mer attraktiv

Noe av det viktigste du må huske når du skal klargjøre boligen og pusse opp før salg er at eiendommen skal appellere til de rette kjøpergruppene. Deres preferanser og stil er ikke nødvendigvis den samme som din. Hvis du ønsker at boligannonsen skal nå ut til unge kjøpere, kan det for eksempel være smart å bytte gulnede furuvegger ut med tidsriktige farger.

Eiendomsmegleren hjelper deg med å velge ut hvilke kjøpergrupper som passer best for boligen, samt hvordan du skal male, style og pusse opp for å vekke interessen deres. Vi anbefaler derfor at du snakker med megleren din før du gjør noe. Boligstylister og malerfirmaer kan også være til god hjelp. De kan hjelpe deg med å vurdere hvilke farger du skal velge, samt hvilke rom du bør prioritere. 

Lyse, nøytrale vegger var lenge anbefalt til boligselgere, men det er ikke nødvendigvis helt sånn nå lenger. Boligannonsen skiller seg lettere ut blant alle de andre på Finn.no hvis du tilfører litt farger, for eksempel tidsriktige aksentfarger. Du bør også velge farger som matcher rommet du skal male.

Derfor bør du male boligen utvendig før salg

Det kan være både kostbart og tidkrevende å male boligen utvendig før salg. Ikke minst, så er du avhengig av oppholdsvær og plussgrader, sånn at du faktisk får jobben gjort. Men bare forestill deg at du er en kjøper som skal på to visninger. Hvilken bolig appellerer mest – den med nymalte husvegger eller den med flassende maling og vegger som skriker etter litt kjærlighet?

Du er som folk flest om du gikk for bolig nummer én. Utvendige vegger trenger riktignok ikke å være nymalte, men trenger de helt tydelig et strøk med maling – ja, da lønner det seg å gi dem det. Ellers holder det gjerne å vaske boligen utvendig – husvegger ser ofte nymalte ut når du får vekk skitt og smuss. Les mer om priser på utvendig malerarbeid her.

Få hjelp av malerfirmaer

Er du usikker på om du får et godt nok resultat selv? Husk at jobben må gjøres grundig og nøyaktig for å imponere potensielle kjøpere. Det kan i så fall være lurt å overlate jobben til et profesjonelt malerfirma. De har den erfaringen og kompetansen som skal til for å få jobben gjort raskt og effektivt. Og hvis du har høye vegger eller tak som krever bruk av stige eller stillas, kan det i tillegg være tryggere å overlate malerjobben til proffene.

Det kan også være smart å få hjelp av et malerfirma hvis du har dårlig tid. Det er mye som skal gjøres og ordnes i forkant av et boligsalg, og da kan det være godt å få ekstra hjelp. Husk at det ikke bare er selve malingen som tar tid. Du skal også vaske vegger og teipe der det behøves før du kan sette i gang. Opprydningen krever også både tid og krefter.

Konklusjon: Ja, det lønner seg stort sett alltid å male boligen før boligsalget

Enkel oppussing som å male vegger og fikse småfeil er ofte alt som skal til for å vekke interessen til de rette kjøperne. Et friskt strøk maling kan nemlig gi boligen din et velholdt og tiltalende utseende. Og hvem vet? Nymalte vegger er kanskje akkurat det lille ekstra som trengs for å få solgt boligen din raskt og til en god pris.

Husk at du alltid kan få hjelp av dyktige malerfirmaer, dersom du ikke har tid eller mulighet til å gjøre jobben selv. Lykke til!