Hvordan male huset utvendig (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

male huset utvendig

Innholdsfortegnelse

Er det på tide å fornye fargen på huset eller friske opp malingen? Det kan virke tidkrevende og tungt å male huset utvendig, men slik trenger det ikke å være. God planlegging, godt utstyr og rett teknikk sikrer deg et pent og effektivt resultat som varer lenge. 

For å oppnå et langvarig sluttresultat som ser pent ut, er det viktig at malejobben gjøres rett – dette skal vi hjelpe deg med. Vi har satt sammen en enkel guide med god informasjon om hva du trenger for å komme i gang, og hvordan du oppnår best mulig sluttresultat. 

Innkjøpsliste – Dette trenger du for å male huset utvendig 

1.  Rydd, planlegg og dekk til 

En effektiv arbeidsprosess kommer av ryddige arbeidsforhold. Før du begynner må du rydde bort møbler, ting og tang som står nær husets fasade. Det neste steget handler om rengjøring, så ta hensyn til at dette kan sprute. 

Har du objekter på fasaden som ikke kan flyttes? Vinduskarmer og blomster må dekkes til slik at de er beskyttet mot både rensemiddel og maling.

2. Vask grundig

For at malingen skal feste seg på kledningen, må denne være både ren og tørr. En grundig kraftvask er å foretrekke, og jobben går raskere dersom det regner. Når vannet løsner smuss og skitt fra overflaten, slipper du å bekymre deg for at rensemiddelet størkner på veggen. 

Når du jobber med rengjøring, er det lurt å lese nøye på vaskemiddelet du bruker – mange er svært kraftige. Et godt tips er å bruke både arbeidshansker og vernebriller, da vann og såpe gjerne spruter under spyling og skrubbing. 

Bruk gjerne en lavtrykksprøyte med lang nok rekkevidde, og legg et jevnt lag med rengjøringsmiddel utover fasaden. En god kraftvask vil sikre ypperlig heft og matter ned maling. Dersom du ikke har en lavtrykksprøyte tilgjengelig kan du også bruke en pensel med forlengerskaft.

Følg instruksjonene på din valgte kraftvask, men belag deg på at dette må virke en god stund før middelet kan vaskes av. En fase av fylt opp av grønske, alger, sopp, fett og skitt, og rensemiddelet bruker tid på å løse dette. Sørg derimot for at middelet ikke tørker inn i treverket. Bruk en hageslange og godt med vann for å sikre at veggen er fri for spor.

3. Skrap, fyll og reparer

For å oppnå jevne, pene og langvarige resultater, må du også ha et godt utgangspunkt. Underlaget må være i takt, råtne planker må byttes ut, bobler og blærer må fjernes. Finner du spikre som stikker ut? Disse må slås inn, mens stifter kan fjernes. 

Dersom treverket er løst kan du bruke en skrape til å fjerne overfloden, dette vil også hjelpe deg med å fjerne blærer og løs maling. Kartlegg hvor omfattende jobben blir og velg skrape ut ifra behov. Ved mindre skrapejobber holder det med en liten universalskrape.

I noen tilfeller kan stålbørste være nødvendig, dersom treverket har mye fiberreising. Stålbørsten vil hjelpe deg med å fjerne disse. Etter skrapingen er overstått, kan du bruke et slipepapir for å oppnå jevne flater. Husk bare å fjerne slipestøvet med en støvkost eller mikrofiberklut.

Se også: Hvordan male med kalkmaling

5. Grunning

Du vil nå snart være klar til å starte malejobben, men først er det to ting du må sikre. 

Maskeringstape brukes for å beskytte områder som ikke skal males, for eksempel vinduer og hjørner. Sørg for at du velger en maskeringstape egnet for utendørs bruk. 

Videre må du grunne alle flater for å sikre at malingen fester seg. Dette er spesielt viktig på bart treverk, det vil si alle områder som er reparert, skrapt og pusset. Grunningen beskytter treverket og endeveden. Sistnevnte er meget utsatt for råte, og du må derfor pensle disse godt med grunning.

6. Maling

Vi anbefaler at du gjør deg ferdig med en og en vegg av gangen når du begynner med malingen. Her er det viktig å male med tanke på været. Er det meldt regn eller sterk sol? Da bør du utsette jobben. Nattekulde skaper også dårlige resultater. Mal en dag med overskyet vær, da har du de beste forutsetningene.

Start med vinduer, hjørner, langs kanter og under takrenner. Her kan du bruke en utendørspensel designet for detaljer. Når dette er ferdig, kan du begynne på endeveden. Til slutt tar du deg av de store flatene. Her kan du bruke en stor utendørs rulle med et forlengerskaft, slik at jobben blir jevn og effektiv.

Når du bruker en malerull blir det enklere å fordele malingen, samtidig som du skåner skulder, nakke, armer og jobber raskere. For å få optimale resultater kan du gå over med en pensel til etter-strøk – sørg for at alle kanter er dekket.

Etter det første strøket er overstått, kan du ta deg en pause mens malingen tørker. Vi anbefaler at du holder alt av utstyr fuktig, slik at du kan komme i gang med malingen raskt, uten å bekymre deg for skjolder.

Avsluttende tips til maling av huset utvendig 

Når du skal male fasaden må du ta hensyn til om treverket er ubehandlet eller malt tidligere. Et ubehandlet treverk må vaskes grundig og børstes for å fjerne løse fibre. Har plankene og bordene vært oppbevart horisontalt, kan det føre til en oppsamling av forurensing og støv. Selv om treverket er ubehandlet, må det altså rengjøres grundig.

Hvis du jobber med en tidligere malt fasade, er det viktig at treverket er rent, fast og tørt før du starter. Planlegg tørketiden nøye, her vil både temperatur og vær spille en stor rolle. Hvis det er oppholdsvær og rundt 20 grader, kan du forvente en tørketid på mellom tre til fire dager. 

Hvis du er usikker på om treverket er tørt eller ikke, anbefaler vi at du heller venter en dag for mye enn en dag for lite. Eventuelt kan du benytte fuktmåler for å være helt sikker. Fuktigheten bør ligge under 15 prosent, men ikke over 16 prosent. Med disse tipsene er du klar til å male huset utvendig – lykke til!