Hvordan male kjøkkenfronter (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

RIMELIG LØSNING: Det er langt billigere å oppgradere kjøkkenet fremfor å kjøpe nytt.

Ønsker du å friske opp kjøkkenet uten å bytte kjøkkeninnredning? Ved å male kjøkkenfrontene kan du få følelsen av et splitter nytt og moderne kjøkken, til en brøkdel av prisen. Gamle og slitte kjøkkenskap kan få et helt nytt uttrykk og en ny farge kan endre utseende på hele kjøkkenet.

Vi anbefaler at du maler kjøkkenfrontene, fremfor å bruke spraylakkering. Sistnevnte er en langt mer krevende oppgave og du vil ha bruk for profesjonelle fagfolk for å få gode resultater. Maling er derimot et langt lettere og rimeligere alternativ, som kan gjøres av alle.

Med riktig utstyr, rett fremgangsmåte og gode forberedelser, kan hvem som helst forvandle kjøkkenet og sette sitt unike preg på frontene. Vi hjelper deg i gang med denne guiden og gir gode tips til hva du trenger av utstyr og hvordan du får et optimalt sluttresultat som varer.

Innkjøpsliste – Dette trenger du for å male kjøkkenfronter

  •     Vaskemiddel og rengjøringsutstyr – velg et middel som effektivt løser opp fett og rester av stekeos.
  •     Pensel, rulle, fordriver og malebrett – velg størrelse etter hvor store overflater du skal jobbe med, og hvor mange detaljer og utskjæringer kjøkkenfrontene har.
  •     Skrutrekker – velg en modell som passer med skruene og hengslene på dine kjøkkenfronter.
  •     Mikrofiberklut, slipepapir, maskeringstape og dekkfilt til gulvet.
  •     Sparkel – kun ved behov
  •     Grunning og maling – pass på at disse produktene egner seg til dine kjøkkenfronter

Husk at du må velge utstyr etter størrelse og materiale på dine kjøkkenfronter. Sørg for malingen og grunning passer sammen med hverandre, men også til materialet på frontene dine. Vi skal nå ta deg gjennom hele prosessen, steg for steg.

1. Skru ned kjøkkenskap og rengjør

Det første du må gjøre er å skru ned skapene fra veggen, men husk å sortere dem etter hvor de hører hjemme. Bruk tid på å sette sammen et godt system, slik at du ikke får problemer når frontene skal monteres opp igjen. Nå fjerner du også alle håndtak, knotter og andre fester.

Når kjøkkenskapene er nede fra veggen, er det på tide å fjerne støv, fett, skitt og annet smuss. Du vil bli overrasket over hvor mye fett og støv som samler seg på kjøkkenskapene, og det er viktig at dette er fullstendig fjernet før du maler over dem. Hvis ikke vil skitten trekke gjennom malingen, skape u-pene resultater og i verste fall få malingen til å flasse av.

Bruk tid og et vaskemiddel som effektivt løser opp sot og smuss – les nøye på flasken, noen krever bruk av vernehansker og briller. Når frontene er rene og fullstendig tørre, kan du begynne å slipe ned overflatene med et godt slipepapir.

Sliping bidrar til en matt overflate slik at malingen fester seg bedre og varer lengre. Etter du har ferdig å slipe, må du bruke en tørr mikrofiberklut til å fjerne støv fra pussingen.

2. Heftgrunning

Mange vegrer seg fra å male kjøkkenfronter, da de er redd for at malingen ikke vil feste seg skikkelig. Men i realiteten er det ingen forskjell på å male et kjøkkenbord og et kjøkkenskap. Det handler bare om å ta seg god nok tid til forarbeidet og bruke en god heftgrunning.

Etter rengjøring og sliping, kan du påføre et godt lag med grunning. Det er uhyre viktig at overflatene er fullstendig tørre, slik at grunningen virker som den skal. Dette steget sørger for at malingen fester seg med god heft, men husk å la grunningen tørke før du begynner selve male-prosessen.

Se også: Hvordan male huset utvendig

3. Mal med pensel og rulle

Når frontene er rengjort, pusset, grunnet og tørket, kan du endelig starte med selve malejobben. Her anbefaler vi at du bruker en kombinasjon av pensel og rulle, men velg størrelser som passer med overflatene og detaljene du skal jobbe med.

Rullen brukes for å male de store flatene, mens penselen gjør det lett å male på mønster, detaljer og kanter. Begynn gjerne med kantene og bruk en smal pensel. Da rammer du inn selve fronten og du er sikker på å komme til overalt. Når dette er gjort kan du begynne med rullen, velg gjerne en mindre modell enn når du for eksempel skal male veggen.

Bruk rullen til å dekke skuffer og fronter, slik at du får et jevnt og fint resultat. Vi anbefaler at du bruker en fordriver/etterstryker å trekker denne over malingen før den har tørket. Bruk en myk og forsiktig håndbevegelse, slik at overflatene ikke blir nuppete.

Vi anbefaler at du går over alle flater med minst to strøk for å få en god dekkevne. Av og til kan det være behov for et tredje strøk, men vanligvis holder det med to. Se på kjøkkenskapene i forskjellige lyssettinger før du gir deg. La malingen tørke mellom hvert strøk, og du vil sitte igjen med et fornyet og friskt kjøkken.

Avsluttende tips til maling av kjøkkenskap

Det er ikke vanskelig å male kjøkkenskap, men forarbeidet er halve jobben. Følger du tipsene og stegene våre, kan selv den mest uerfarne få til arbeidsoppgaven. Du trenger verken spesialverktøy eller tidligere erfaring for å fornye kjøkkenskapene med maling. Tålmodighet, rett utstyr og kunnskap er alt som skal til for å skape profesjonelle resultater.

Vi anbefaler at du både tenker estetisk og praktisk når du velger ut maling. Det viktigste er ikke fargen, men at malingen faktisk tåler å bli vasket og har slitesterke egenskaper. Dersom du velger en glatt overflate, er denne lettere å rengjøre enn en matt. Derfor kan det lønne seg å velge glansfull og glatt maling, slik at du sparer tid på husvasken senere.

Det er viktig å påpeke at kjøkkenfrontenes material spiller en viktig rolle. Dersom kjøkkenskapene dine er produsert i heltre, vil panelmaling for eksempel være et godt valg. Undersøk hvilket materiale kjøkkenskapene er produsert i, og velg maling deretter.

Et godt tips er å velge samme produsent i maling og heftgrunn – da er du sikker på at produktene går sammen. Når kjøkkenskapene er ferdig, må du la malingen få herde seg. Ikke utsett dem for hard vask og slitasje før det har gått fire uker. Da er du sikret et langvarig resultat og vakre overflater.