Hvordan male lister (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male gulvlister

Vil du gi rommet et splitter nytt uttrykk? Av og til skal det ikke mer til enn en fornyelse av lister. Uansett om det er gang, soverom eller stue du tenker på, er listene en stor del av rommets helhetsinntrykk. Noen strøk med maling kan være den oppfriskingen hjemmet og listene trenger.

Dersom du aldri har malt lister før, har du kommet til rett sted. Vi tar deg gjennom prosessen og gir noen gode tips til hva du trenger av verktøy og redskap.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male lister

1. Forarbeid – rydd, rengjør og masker

Det første du må gjøre er å dekke til områder og flater som må beskyttes. Vanligvis vil dette arbeidet bestå av å dekke til gulvet med dekkfilt eller dekkpapp. Videre må du benytte maskeringstape rundt alle flater du skal jobbe med, og her er det viktig å ta seg god tid.

Jobber du i et lite rom med mye møbler som ikke kan flyttes? Da kan du med fordel investere i beskyttelsesmateriale til møbler. Alt som kan havne i drypp- eller sprutsonen bør beskyttes. Lister må rengjøres grundig og eventuelt løstsittende maling må fjernes. Til slutt sliper du over listene.

2. Grunnarbeid – reparer, slip og grunn 

Har listene ujevnheter som hull eller skrammer? Bruk litt sparkel for å skape en jevn overflate. Deretter pusser du over området for å få et jevnt og pent sluttresultat. Husk å tørke bort slipestøv med tørr mikrofiberklut.

Deretter er det på tide å grunne listene. Her anbefaler vi sperre- eller kvistgrunn, slik at listene får en god heft for at malingen skal feste seg skikkelig.

3. Maling 

Når forarbeidet er overstått, kan du begynne på den virkelige jobben. Vi anbefaler alltid at du maler med to strøk – dette gir en god dekkevne og forlenger holdbarheten. Ikke start innerst i hjørnene, men fokuser litt innover listen. Da slipper du at malingen hoper seg opp og du reduserer sjansen for drypp.

Mellom hvert malingsstrøk kan du benytte et fint sandpapir og slipe lett over listene. Da er du sikret å ha fjernet eventuelle partikler, støv og hår som har en tendens til å feste seg i malingen. Dette steget er ikke alltid nødvendig, men viktig dersom du jobber med blank maling.

Se også: Hvordan male kjøkkenfronter

Tips til maling av lister

For å oppnå et jevnt og pent sluttresultat, anbefaler vi at du stryker malingen utover hele lengden på listen. Du starter som nevnt et stykke innover, og jobber deg deretter bortover listen. Med denne teknikken reduserer du sjansen for merker og spor etter penselen. 

Før du starter male-prosessen bør du tenke gjennom hvilken pensel som egner seg best. Generelt vil en oval pensel prestere bedre enn en flat, da denne tar til seg dobbelt så mye produkt. Malings-reservoaret i en oval pensel sørger for at malingen slippes ut i passende mengder, noe som gir et godt dekke og et jevnt resultat. 

Det er ikke vanskelig å fornye hjemmet med nye lister, men du må ha tålmodighet og sette av god tid til forarbeidet. Med riktig utstyr og god teknikk, kan hvem som helst friske opp boligens lister.