Hvordan male med bengalack (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan male med bengalack

Bengalack er en allsidig metallmaling som kan brukes til mange morsomme prosjekter. Denne typen maling er skapt for å beskytte materialer av metall og verner mot slitasje. Med bengalack kan du være trygg på at det du maler ikke lar seg påvirke av været, samtidig som du begrenser sjansen for rust.

bengalack kan blandes i flere ulike farger og passer like godt til utendørs-prosjekter som til innendørs-møbler. Er du interessert i å vite mer om hvilke muligheter bengalack har å by på da? Da bør du fortsette å lese videre.

Denne metallmalingen kan brukes på alt fra sykler, gjerder, jernkonstruksjoner, portstolper, møbler, verktøy, potter og andre objekter av metall. Mulighetene er endeløse, og du kan fornye det meste med et lag bengalack. Produktet kommer som grunning til metall, spraylakk, baser, maling og noen varianter kan til og med brukes direkte på rust.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male med bengalack

Hvordan du maler med bengalack, avhenger naturligvis av hva du skal male. Du trenger forskjellig utstyr om du skal male en sykkel, enn om du skal friske opp en gammel metallpotte. Vi har likevel samlet en liste over diverse utstyr og produkter som kommer godt med.

1. Forarbeid, rengjøring og grunning

Skal du du male møbler eller gjenstander av tre, metall eller hardplast? Da anbefaler vi at du benytter Quick Bengalack Universallakk. Dette produktet kommer i flere farge- og glans varianter, og kan brukes på de fleste overflater. Denne bengalacken er dog spesielt utviklet for å skape en slitesterk overflate på hardplast, tre og metall, men kan brukes både innendørs og utendørs.

Når du bruke denne universallakken, anbefaler vi at du alltid starter med rengjøring og grunning. Dersom du for eksempel skal male detaljer, får du best resultat om overflaten er fri for skitt og fett. Det er også viktig at du fjerner eventuell rust eller løs maling. Her anbefaler vi en kraftvask til nye flater, eller en god husvask.

Dersom objektet du skal male har tydelige rustflater, må disse børster grundig ned med stålbørste. Fortsett jobben til du har en bar metallflate å jobbe med. Alle løse partikler må fjernes for å skape en jevn og fin overflate. Du kan også vaske overflater med rødsprit, hvilket kan være aktuelt på verktøy, potter og andre detaljer.

Før du går videre må du sikre at overflaten er helt tørr. Deretter kan du starte med en god metallgrunning. Grunning vil sikre at lakken fester seg med god vedheft, samtidig som du skaper en binding mellom underlaget og toppstrøket. Dersom du jakter etter et matt utseende, kan grunning også benyttes som toppstrøk.

2. Påføring av bengalack 

Når du har rene og tørre overflater å jobbe med, kan du starte påføringen. Du velger selv om du ønsker å gå for en spraylakk eller en vanlig bengalack. Vi kommer nærmere innpå fordelene med hver variant siden. Bruker du en universallakk, må du sørge for å røre godt rundt både før og under malejobben.

Skal du noen områder beskyttes mot maling? Hvis enkelte deler skal males i en annen farge, må du bruke en god maskeringstape. Dersom du jobber utendørs, anbefaler vi en maskeringstape som tåler UV-stråler og hardt vær.

Bruk en rull eller pensel på det første strøket. Her vil det naturligvis avhenge av hva du skal male. Til mindre objekter og detaljer, anbefaler vi alltid at du velger en god pensel. Dersom du skal male et større møbel, kan du med fordel veksle mellom pensel og rulle.

Start alltid med detaljer og kanter for å ramme inn de store overflatene. Deretter kan du bruke en rulle for å dekke gjenværende områder. Vi anbefaler at du påfører minst to strøk for en god dekkevne, men i noen tilfeller kan det lønne seg å bruke tre strøk.

Spray eller lakk? 

Er du usikker på om du skal bruke spraylakk eller tradisjonell base? Med en universallakk får du muligheten til å blande egne farger og ønsket glansgrad. Dette er produktet for de store jobbene, gjerne på større maskiner, gjerder og jernkonstruksjon. Men du kan også bruke universallakken på detaljer og møbler.

Den tradisjonelle basen pleier vanligvis å tørke etter fem timer, slik at du kan begynne på det andre strøket rimelig raskt. Etter ti timer vil objektet være bruksklar. En spraylakk er derimot et mer hurtigvirkende produkt, men gir noe mindre allsidighet.

Spraylakken med bengalack har en tørketid på rundt én time – dette er imponerende. En spraylakk gjør at jobben går fortere, noe som er praktisk hvis du skal male møbler. Ulempen er at du ikke kan blande egne farger, men må velge fra produsentens 30 fargevalg.

Spraylakk kan benyttes både utendørs og innendørs, på behandlede og ubehandlede flater. For et langvarig resultat, anbefaler vi at du fortsatt bruker grunning. Spraymalingen fungerer best på treverk, metall, hardplast og jern.

Se også: Hvordan male med rulle

Oppsummering 

bengalack er et allsidig produkt, skapt for å beskytte jern og metall mot rust. Du kan velge mellom en universallakk eller en spraylakk, men fremgangsmåten vil være noenlunde det samme. Start alltid med en grundig vask og rengjøring – dette er halve jobben.

Vurder om objektet trenger sliping eller ikke. Er overflaten glatt, blank eller veldig hard? Da kan du med fordel slipe overflaten for å matte den ned. Dette sikrer at bengalacken sitter bedre og varer lengre. Dersom du sliper, er det uhyre viktig at slipestøv fjernes med en tørr mikrofiberklut.

Til slutt grunner du over objektet og bruker en pensel og rulle til å fullføre malejobben. Skal du bruke spraymaling? Da anbefaler vi alltid at du jobber utendørs for å beskytte deg selv mot kjemikalier og gasser. Med to strøk får du de beste resultatene, men husk at i noen tilfeller må tre strøk til. Dette gjelder særlig hvis malingen er lys og objektet mørkt.

Følg instruksjonene på produktet og ta hensyn til tørketiden. Vanligvis må du vente fem timer før du påfører strøk nummer to, og ytterligere ti timer før produktet er klar til bruk. Med disse tipsene er du klar til å fornye gjenstander av metall og jern.