Hvordan male med kalkmaling (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

hvordan male med kalkmaling

Innholdsfortegnelse

Er du på jakt etter et moderne, nytt og levende uttrykket i hjemmet? Da bør du se nærmere på kalkmaling. Denne typen maling har blitt en stor trend i Norge, og det ser ikke ut som populariteten gir seg med det første.

Kalkmaling er en miljøvennlig form for maling, bestående av pigmenter og naturlige ingredienser. Ved hjelp av korte eller lange strøk, kan du skape et helt spesielt og unikt uttrykk på veggen. Er du usikker på hvor du skal starte eller hva du trenger? Vi gir deg en rask innføring i hvordan du kommer i gang.

Innkjøpslisten er rimelig lik andre type malingsjobber, men du trenger ikke rulle her. Noen velger å gå over veggen med et strøk vanlig maling først, for å sikre en jevn fargenyanse under teksturen. I dette tilfellet trenger du en malingsrulle, men hvis du skal gå rett på villstryking og kryss-teknikk, trenger du bare to pensler.

Innkjøpsliste – dette trenger du for å male med kalkmaling

1. Rengjør og tørk veggen 

Før du maler må du alltid sette av god tid til å rengjøre veggen eller underlaget. Skitt og smuss samler seg fort og det er viktig at dette fjernes før malingen havner på veggen. Bruk gjerne et godt rensemiddel som er skapt for underlaget du jobber med – dette varierer fra grove til slette vegger.

Sett av god tid til forarbeidet, da veggen må tørke tilstrekkelig før du kan fortsette prosessen. Et godt tips er å vaske veggen dagen eller kvelden før du skal starte malejobben, slik at du er helt sikker på at underlaget er rent og tørt.

2. Bruk rett utstyr 

Når veggen har tørket kan du begynne å maskere områder og objekter som ikke skal males. Står det møbler i sprutsonen? Sett dem sammen og dekk dem godt. Gulvet må beskyttes med dekkfilt og brytere, lister og karmer må tildekkes med god maskeringstape.

Kalkmaling er langt tykkere enn andre typer maling. I tillegg er denne sorten maling noe tyngre enn vanlig veggmaling, hvilket kan gjør det tidkrevende å fjerne den dersom du skulle søle. Gjør deg flid med tildeknings-jobben – dette sparer du mye tid og penger på.

Gå til innkjøp av en presisjons-pensel som kan brukes på detaljene. Her anbefaler vi en modell på 50 mm. Til de store flatene kan du bruke en større universal pensel, gjerne en 100 mm.

3. Grunning 

Vi anbefaler alltid at du grunner underlaget før maling, men dette er særlig viktig med kalkmaling. Kalkmaling inneholder nemlig ekstra mye vann, noe som kan føre til at underlaget bobler etter tørk. Skulle dette skje, bør du vente til veggen er fullstendig tørr for å se an situasjonen. Ofte trekker boblene seg sammen igjen når alt har tørket.

4. Påføring 

Når du er klar for å starte malejobben, må du forberede deg på at kalkmalingen ser mørkere ut i spannet enn når den har tørket på veggen. Ikke la deg skremme av dette, men se frem til å oppleve hvordan kalkmalingen beveger og lever sitt eget liv på veggen – dette er en stor del av moroa.

Et godt tips er å begynne med vanlig veggmaling, før du begir deg ut på kalkmalingen. Bruk en rulle og maling i lik farge som kalkmalingen, slik at oppnår et jevnt fargeresultat på veggen. Her er et strøk nok, og sikrer at veggen har en jevn fordeling av farge, selv på områdene som ikke er fullstendig tildekket av kalkmaling.

Start gjerne med å ramme inn veggen. Hold fokuset lang kaster og opp til listene, slik at du sitter igjen med en flate å leke deg på til slutt. Det er i denne platen du skal bruke store penselstrøk. Vi anbefaler som nevnt en universal pensel på 100 mm til store penselstrøk, mens en presisjons-pensel på 50 mm kan brukes til detaljer.

Se også: Hvordan male tak

Teknikk

Du bestemmer hvor mye kalkmalingen skal dekke. Mye maling gir en høy dekkevne og vi anbefaler at du bruker en bred pensel for å oppnå best mulig resultat. Når du jobber med kalkmaling, skal du benytte deg av «vilt-stryk»-teknikken. Med en lange strøk i forskjellige retninger og en bred pensel, oppnår du det levende uttrykket mange er på jakt etter.

Korte strøk gir et intenst, urolig og skimrende uttrykk. Lange strøk gir en jevn, delikat og rolig effekt. Det er opptil deg hvilken stemning du ønsker å skape. Malingen skjer hulter til bulter og derfor anbefaler vi at du tester ut teknikken på en testflate i forkant. Da kan du være sikker på at du oppnår ønsket uttrykk med «rett» teknikk.

Det er viktig å påpeke at du ikke behøver å bekymre deg for å male pent og følge en satt teknikk. Men hvordan du drar penselen, avgjør hvor intens effekten blir. Bruk en testflate å prøv deg frem med villstryking, kryss-teknikk, korte strøk og lange strøk.

Mal vått i vått 

Når du maler med kalkmaling, er det ekstra viktig å male vått i vått. Det vil si at hvert penselstrøk skal overlappe det siste, og at malingen fremdeles skal være våt når det nye strøket inntreffer Dette gjør det enklere å male, samtidig som du er sikret jevnere overganger.

Men kalkmaling handler om å skape uttrykk, og det kan godt være du er fornøyd med effekten etter bare ett strøk. Hvis dette er tilfellet, er det bare å si seg ferdig med jobben. Eventuelt kan du gå tilbake med et ekstra strøk om noen timer, dersom instruksjonene på malingsspannet tillater dette.

Avsluttende tips til maling med kalkmaling

Det er ikke vanskelig å male med kalkmaling når du først har funnet din favoritt-teknikk. Et lite tips er å tenke gjennom veggen du nå har malt – er det noen områder som er ekstra utsatt for kontakt eller vannsprut? Da kan det være lurt å styrke området med en «sealer» som holder kaken inne.

Med en «sealer» minimerer du flekker, berørings-merker og skader fra vannsprut. Kalkmaling er en underholdene og spennende prosess. Dette er en morsom måte å skape nye uttrykk på og du kan la kreativiteten slippe løs. Lykke til med din nye kalkvegg!