Hvordan male med rulle (Guide 2024)

Hvordan male med rulle (Guide 2024)

Hvordan male med rulle

Innholdsfortegnelse

Har du sett folk male med rulle og synes det ser enkelt ut? Det er nemlig ikke så vanskelig å oppnå profesjonelle resultater med rulle – så lenge du bruker riktig teknikk og øver deg. Male med rulle er mer effektivt enn pensel, da du dekker et større område og får et jevnere resultat. Men mye av hemmeligheten ligger i teknikk og godt verktøy.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du maler med rulle, hva du må huske på og hva du må unngå. Rulle kan brukes til alle dine maleprosjekter, enten du skal male ytterdør, kjøkkenfronter, fasade eller vegg. Så lenge du bruker riktig størrelse, er dette en effektiv måte å dekke større flater på.

Få uforpliktende tilbud på malerjobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere lokale malere

Innkjøpsliste

1. Bruk forlengerskaft

Et forlengerskaft er en essensiell del av gode sluttresultater. Dette er et teleskopskaft som kan festet på selve rullen, slik at du avlaster armer, skuldre og hender. Med et forlengerskaft får du en mye lengre rekkevidde og kan stå i god avstand fra veggen.

Forlengerskaftet gjør det mulig å jobbe en til halvannen meter fra veggen, samtidig som du kan bruke større bevegelser for en jevnere påføring.

2. Velg riktig rull 

Maleruller ser gjerne like ut ved første øyekast, men det er mye som skiller dem fra hverandre. Her skal du ikke bare se på størrelsen, men også hvilket underlag rullen er kompatibel med. Skal du jobbe med kjøkkenfronter og mindre møbler? Da vil en mindre rulle gi gode resultater.

Hvis du derimot skal jobbe med innendørs vegg eller fasade, vil arbeidsoppgaven bli effektivisert med en større rull. Vi kan skille mellom fine og grove ruller.

En fin rull egner seg på glatte og slette overflater, mens en grov rull kan skape strukturerte uttrykk. Velg derfor rull etter hvilket materiale du skal jobbe med, hvilken sort maling du skal bruke og hvilken effekt du ønsker å oppnå.

3. Bruk tilstrekkelig med maling 

En av de største fallgruvene med rulle, er å ikke bruke nok maling. Du skal være generøs og ikke jobbe med å få siste rest ut av malerullen. Rullen skal mettes rikelig med maling og du skal dyppe den ofte for å få et jevnt resultat med god dekkevne.

Merker du at rullen begynner å gå tom for maling? Ikke press den mot veggen, dette skaper ujevne overflater. Det er viktig å opprettholde et kontinuerlig trykk slik at du reduserer drypp, men også får en jevn fordeling av produkt på veggen. Når du merker at det blir tyngre å få maling ut av rullen, er det på tide å påføre mer produkt.

4. Bruk flere strøk 

Uansett hva du skal male, vil det sjeldent holde med bare ett strøk. For å oppnå jevne resultater må du gå over underlaget minst to ganger, gjerne mer. Skal du male veggen? Da vil du oppdage at malingen ofte suges inn i veggen. Dette kan skape ujevne resultater, noe som er synlig med bare ett strøk.

Skjolder vil derimot minimeres med et nytt strøk, samtidig som du får en bedre dekkevne. Når du jobber med gipsvegger er det uhyre viktig med minst to strøk, dette kommer i tillegg til grunning. Det kan være vanskelig å forutsi hvor mange strøk du trenger, da dette avhenger av type materiale og maling.

Vi anbefaler at du heller male ett strøk for mye, enn ett strøk for lite. Se gjerne på prosjektet i flere lyssettinger, dette vil gi et bedre inntrykk av hvordan dekkevne, skjolder og den generelle overflaten se ut. Ikke gi deg før du er fornøyd, selv om det kan ta opptil tre strøk.

5. Tenk på retningen 

Når du maler med rulle, må du også tenke på hvilken retning du fører rullen. De første strøkene er ikke like viktig som de siste, og her kan du gjerne leke deg på kryss og tvers. Da vil sørge for at veggen blir skikkelig mettet før du skal ta toppstrøket.

Når du kommer til det siste strøket derimot, er det viktig at du jobber i riktig retning. Jobb i samme retning for å sikre en pen og jevn «finish». Vi anbefaler at du holder rullen i én bestemt retning, før du deretter sakser den ned og opp langs veggen.

På det siste strøket er det også hensiktsmessig å jobbe raskt og effektivt. Da reduserer du sjansen for skjøter etter hvert som malingen tørker.

Se også: Hvordan male panel

6. Jobb i seksjoner

Når du jobber med det første eller det andre strøket, er det viktig at du ikke lar malingen tørke underveis. Dette kan være noe forvirrende da det første strøket skal tørke fullstendig før du begynner på det andre strøket, men la oss forklare.

Det er viktig at du ikke lar malingen tørke før du er fullstendig ferdig med det strøket du holder på med. Vi anbefaler at du jobber i seksjoner, slik at du kan male vått i vått. Dette skaper en jevn og harmonisk overflate uten åpenbare overganger. Kun når du er fullstendig ferdig med strøket kan du la malingen tørke.

Når du begynner på det neste strøket vil du ha en jevn overflate å jobbe med, og du slipper å måtte jobbe ekstra for å prøve å dekke over skjolder eller synlige overganger fra det første strøket. Når du jobber med rulle er det lett å male vått i vått, så lenge du holder deg til en og en seksjon av gangen.

Øvelse gjør mester

Det er en kunst å male, men dette er en kunst hvem som helst kan lære seg. Tålmodighet, godt forarbeid og riktig utstyr vil bringe deg langt på vei. Med en god teknikk og kunnskapen fra denne guiden, er du klar til å begynne med neste maleprosjekt.

Sørg for at veggen er rengjort, pusset, sparklet og grunnet før du starter med malingen. Bruk gjerne en pensel rundt kanter, hjørner og på detaljer først, slik at du rammer inn overflaten du skal jobbe med. Deretter kan du gå løs med rullen og bruke teknikkene fra denne guiden. Vi ønsker deg lykke til med ditt neste prosjekt!

Få uforpliktende tilbud på malerjobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere lokale malere