Kan man male over silikon fugemasse

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Male over sillikon fugemasse

Silikon fugemasse er kanskje ikke den detaljen vi tenker mest over under oppussing. Men dersom du planlegger nøye fra starten, slipper du en god del hodebry lengre inn i prosessen. Silikon fugemasse kan nemlig ikke males over, og du må derfor velge ønsket farge ved innkjøp.

Mange blir overrasket over at det ikke er mulig å male over silikonfuger. Dette skyldes at overflaten til silikon ikke gir malingen noe å binde seg til. Prøver du å male over vil du se at malingen sklir av uten å feste seg. Men heldigvis betyr ikke dette at fugene må være hvit eller grå – det finnes nemlig flere fargevarianter å velge fra.

Hvordan velge farge til silikon fugemasse?

Alternativet til å male fuger blir å velge en fugemasse med fargen du ønsker i utgangspunktet. Før i tiden var valgmulighetene få, men nå er det flere produsenter som har utvidet sortimentet med spreke og friske farger. Hvorfor ikke velge silikon fuger i svart for et stilrent og moderne uttrykk?

Fargen på fugene kan være med på å sette ønsket stemning og stil på rommet. Noen ønsker at fugene skal være minst mulig synlig. Da anbefaler vi at du velger en farge som er tilsvarende flisens farge, hvilket skaper et diskré resultat. Silikon fuger i hvit er et godt alternativ her.

Silikon fuger i gråtoner er det mest populære valget. Her kan du velge mellom en mørkere grå eller lysere grå. Dersom flisene er lyse eller hvite, vil en lys gråtone «forsvinne» i sprekkene og fremstå som en diskret fug. Men det er også mulig å velge en mørk grå nyanse for et markant og skarpt resultat. Dette er også et populært valg mellom hvite fliser.

Se også: Hvordan male over tapet

Praktisk fargevalg for silikonfuger 

Selv om du står fritt frem til å velge den fargen du helst ønsker deg, er det ingen hemmelighet at noen farger er mer praktisk enn andre. Hvite fuger krever noe mer rengjøring og vedlikehold enn kontrastfarger. Selv om hvitt ser lekkert ut og skaper et rent inntrykk, blir også søl og smuss veldig tydelig.

Barnefamilier velger gjerne ikke hvite fuger på kjøkkenet, da søl fra middag og måltider ofte kommer tydelig frem. Skulle den minste søle tomatsuppe, kan dette også sette flekker. Men heldigvis finnes det en løsning om du ønsker dette rene uttrykket. Ved å impregnere fugene blir rengjøringen langt lettere og flekkene mindre varige.

Vi anbefaler at du velger en god impregnering med høy kvalitet. Her er Movin Impregnering fra Adda et ypperlig alternativ. Dette impregneringsmiddelet er skapt for å beskytte sugende underlag, som for eksempel fuger på bad og kjøkken. Alt du behøver å gjøre er å rengjøre fugene i forkant, noe som ikke vil være et problem dersom du nettopp har fuget. Impregneringsmiddelet blir helt usynlig etter tørk.

Oppsummering 

Selv om det ikke er mulig å male over silikon, kan du kjøpe silikon fugemasse i ulike farger. Her er valget opp til deg og med et godt impregneringsmiddel vil du spare deg for mye rengjøring og vedlikehold i fremtiden.